5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUSV Iași a devenit membru al Asociației Europene a Universităților de Științele...

USV Iași a devenit membru al Asociației Europene a Universităților de Științele Vieții

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a participat, ieri, pe 6 iunie 2024 la Adunarea Generală a Asociației Europene a Universităților de Științele Vieții, (ICA-Association for European Life Sciences Universities) cu scopul de a prezenta un portofoliu pentru oportunitatea de a fi acceptată prin vot ca „full member”, de către membrii celor 42 de instituții care fac parte din acest consorțiu.

După desfășurarea alegerilor noului președinte al Asociației, d-l Michal Zasada-Rector al Warsaw University of Life Sciences dar și a trezorierului Asociației, d-l Jos van Orshoven  Decan-  Faculty of Bioscience engineering, KU Leuven-Belgia, s-a constituit și votat noul board al ICA.

După aprobarea minutei precedentei Adunări Generale, au fost prezentate realizările mandatului anterior, printre care: constituirea Forumului Rectorilor și decanilor ICA, care au elaborat un comunicat privind biodiversitatea; s-au prezentat temele: „curba biodiversității: provocări și oportunități pentru viață” , tema „One Health & Generative AI” (trad.: O singură Sănătate –om-animal-mediu &  Inteligența Artificială); au fost prezentate parteneriatele  Asociației în proiecte europene finanțate de Horizon Europe (de exemplu, proiectul „eNablS” cu participarea a 7 universități din Europa; înființarea Comitetului European de Administrație al ICA, creat pentru a progresa în angajamentele cu Comisia Europeană.

‹ adv ›

Acesta a inclus apartenența ICA la grupurile de conducere ale părților interesate ale Circularelor Europene pe Bioeconomie și Biodiversitate și Climă, precum și interacțiunea cu Grupul de lucru pentru animale. 

În secțiunea a IX-a a Adunării Generale a fost pe ordinea de zi:  alegerea de noi membri (Proposals for Full Membership): „Ion Ionescu de la Brad” Iași University of Life Sciences și Bordeaux Sciences Agro (Grande Ecole).

Universitatea de Științele Vieții, reprezentată de rector prof. univ. dr. Gerard Jităreanu, a prezentat un portofoliu bazat pe descrierea universității și a realizărilor în plan educațional, al cercetării și a dezvoltării instituționale.

A avut loc și o sesiune interactivă despre modul cum Universitățile de Științele Vieții din Europa pot oferi fermierilor și comunităților rurale o perspectivă de trai la standarde mai bune. USV Iași, participă ca membru într-un proiect de 4. 4000.000 Euro, intitulat „Ruralities” – Expertiză și formare rurală inteligentă din punct de vedere climatic, care îmbunătățește ecosistemele și se bazează pe cunoaștere”, finanțarea europeană pentru USV Iași fiind de 134.250 Euro.

De asemenea, la întrebarea: „Cum putem folosi mai bine oportunitățile imense oferite de cunoaștere și inovație tehnologică”, USV Iași a specificat finanțarea obținută printr-un proiect pentru realizarea unei platforme online pentru implementarea conceptului „Carbon Credits” la nivelul entităților agricole, un proiect cu o valoare de 1.000.000 lei, care propune dezvoltarea unei aplicații software pentru monitorizarea ciclului carbonului din atmosferă ca efect al proceselor tehnologice agricole, implementat la nivelul exploatațiilor agricole.

Prin acest proiect, oferim sprijin fermierilor în cuantificarea emisiilor de carbon în funcție de lucrările agricole efectuate, recomandări și informații despre aplicarea bunelor practice agricole pentru eficientizarea activității, dar și pentru protecția mediului.

Votul unanim al membrilor Adunării Generale, prezenți la ședința din 6 iunie 2024,  a inclus cu titlul de membru deplin Universitatea de Științele Vieții din Iași în Asociația Europeană a Universităților de Științele Vieții. (ICA – Association for European Life Sciences Universities).

Este încă un pas pe care USV Iași îl face pentru sprijinirea agriculturii europene prin expertiza specialiștilor săi, prin practici care susțin conservarea naturii, încercând să răspundă politicilor europene care abordează temele schimbărilor climatice, a dezvoltării durabile sau cea a limitării pierderilor biodiversității.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Zilele Recoltei la USV Iași: Festivalul gusturilor locale cu peste 80 de expozanți

Legume, fructe, salate, compoturi, preparate din carne, sorturi de...
‹ adv ›

USV Iași organizează prima degustare de struguri pe 20 septembrie 2024

Pe 20 septembrie 2024, Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași va găzdui prima ediție...

Concurență mare pentru internship-urile oferite de USV Iași 

La Universitatea de Științe Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV), internship-urile s-au dovedit a fi la mare...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole