2.2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFermieri români cer autorizații permanente pentru utilizarea neonicotinoidelor: „Avem câmpuri distruse”

Fermieri români cer autorizații permanente pentru utilizarea neonicotinoidelor: „Avem câmpuri distruse”

Fermieri din mai multe zone ale României solicită derogare permanentă pentru a utiliza unele neonicotinoide pentru tratamentul semințelor de floarea-soarelui.

Potrivit acestora, în unele regiuni culturile au fost distruse de dăunători cum ar fi viermi sârmă (Agriotes sp.).

În plus, aceștia susțin că menținerea sub control a dăunătorilor cum ar fi gândacul pământiu (Opatrum sabulosum) sau rățișoarei porumbului (Tanymecus dilaticollis) devine problematică.

‹ adv ›

În mare parte, combaterea acestor dăunători este eficientă prin realizarea tratamentului la semințe, care, tradițional, era realizată cu produse pe bază de neonicotinoide.

„S-ar putea, în câțiva ani, să nu mai putem cultiva porumb sau floarea-soarelui în România, pentru că soluțiile existente fie sunt scumpe, fie nu sunt adaptate realităților din fermă (unele echipamente nu sunt adaptate administrării a altfel de produse). Avem nevoie cel puțin de derogare pentru floarea-soarelui. Deja au fost întoarse zeci de hectare, iar sute, ținând cont de situația din ferme, încă urmează. Dacă reușim într-un an să combatem dăunătorul, nu înseamnă că metoda va fi la fel de eficientă și în anul viitor”, susțin fermierii.

Ca alternativă, fermierii pot utiliza alte insecticide de sinteză chimică, insecticide biologice, respecta asolamentul, perioada optimă de semănat, ținând cont de ciclul de viață al dăunătorilor, și implementa tehnologii care ar reduce impactul dăunătorilor.

Totuși, potrivit fermierilor, eficiența acestor soluții diferă de la caz la caz, în dependență de condițiile existente.

Amintim că, în ultimii ani, fermierii români au solicitat de mai multe ori să fie acordate autorizații de urgență pentru utilizarea neonicotinoidelor (imidacloprid, clotianidin și tiametoxam).

România și Lituania au acordat în mod repetat autorizații de urgență care permit utilizarea acestor substanțe cu scopul de a controla anumiți dăunători care afectează unele culturi — autorizații pe care Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) le consideră nejustificate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Secara de toamnă în calitate de cultură de acoperire poate reduce pierderile de nitrați cu 45% – studiu

Secara de toamnă este apreciată pentru versatilitatea sa. Este...
‹ adv ›

Atenționare! Rugina Galbenă face ravagii la soiurile sensibile, iar riscul de Fusarioză la cerealele păioase este crescut

Dacă în luna martie, datorită condițiilor climatice, previzionam instalarea ruginii galbene în culturile de cereale (și nu am greșit),...

Când trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Septoria tritici este un patogen periculos care poate produce pagube importante în producție. Toamna blândă și ferestrele cu temperaturi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole