Combinatul de Vinuri „Cricova” din Republica Moldova marchează un moment semnificativ în expansiunea sa, prin inițierea plantării a 51 de hectare din cele 672,4 hectare transferate în gestiunea sa de către MAIA împreună cu Agenția Proprietății Publice.
Evenimentul de lansare a campaniei de plantare a avut loc în viitoarele podgorii „Cricova” din comuna Stăuceni și a reunit lideri din sectorul vitivinicol și oficiali guvernamentali, marcând un moment important în evoluția viticulturii moldovenești.
Colaborare Strategică: Rolul Guvernului în expansiunea Cricova
Prezent la eveniment, vicepremierul Vladimir Bolea, a menționat importanța dezvoltării industriei vitivinicole pentru un viitor sustenabil și prosper, remarcând că „un vin bun este întotdeauna produs din struguri calitativi”.
Directorul general interimar al Combinatului Cricova, Sorin Maslo, menționează că, strategia de colaborare strânsă cu autoritățile și investițiile continue, permit consolidarea poziției „Cricova” pe piață și asigurarea unei surse stabile de materie primă de înaltă calitate.
Cultivarea diversității și promisiunea calității: Investițiile Cricova în soiuri selecte pentru vinuri excepționale
Strategia pe termen lung a combinatului include cultivarea tuturor terenurilor cu soiuri renumite internațional, cum ar fi Pinot Noir, Pinot Meunier, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Muscat Ottonel.
În plus, sortimentul va fi completat cu soiuri autohtone, precum Fetească Albă, Viorica și Floricica, care vor contribui la diversificarea portofoliului de produse.
Turism și Sustenabilitate: Integrarea atracțiilor turistice în peisajul viticol
Pe lângă producția de vinuri, proiectul prevede și crearea de atracții turistice, inclusiv piste pentru bicicliști și terenuri pentru evenimente în aer liber, contribuind la promovarea turismului în regiune.
La moment, 260de angajați activează în cadrul companiei fiică – Centrul de Business și Turism Cricova, astfel încât să asigure condiții la cel mai nivel tuturor celor dornici de a explora turismul din Republica Moldova.
De la terenuri pârloagă la podgorii prolifice
Roman Cojuhari, directorul general al Agenției Proprietății Publice, a explicat că transferul acestor terenuri către „Cricova” este o parte a unei strategii mai ample de valorificare a terenurilor agricole de stat, pentru a stimula producția vitivinicolă și a impulsiona economia națională.
Mai multe detalii tehnice despre mersul lucrărilor și planurile de viitor ne-a relatat Sergiu Sîrbu, director adjunct SA „Cricova”.
Pe măsură ce „Cricova” continuă să exploreze noi teritorii viticole, viitorul pare și mai ambițios pentru vinurile moldovenești, promițând să adauge noi capitole impresionante la bogata noastră tradiție viticolă.
Amintim că, în 2023Cricova a înregistrat cel mai mare profit din istoria întreprinderii. Detalii aici.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...