Producătorii de cartofi harghiteni au început plantarea cartofului, cultura de bază în judeţ, suprafaţa totală urmând să fie de aproximativ 6.000 de hectare.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat, că plantarea a început în tot judeţul, perioada este una optimă, iar până la 1 mai ar trebui ca această activitatea să se încheie.
Potrivit sursei citate, suprafaţa cultivată economic, pe suprafeţe mai mari, este cuprinsă între 4.500 şi 5.000 de hectare, iar restul sunt suprafeţe mici, sub 30 ari, în gospodăriile populaţiei.
Din cele 6.000 de hectare cu cartofi, pe aproximativ o mie se vor folosi soiuri timpurii, iar pe restul soiuri de toamnă.
Directorul Direcţiei Agricole a mai arătat că în ultimii ani a scăzut suprafaţa cultivată, dar se prognozează că aceasta va creşte în anii următori, întrucât în judeţ s-au construit două fabrici de prelucrare a cartofilor şi există sisteme de valorificare, el fiind de părere şi că va exista cerere tot mai mare.
În plus, Romfeld Zsolt a adăugat că producătorii din judeţ s-au dotat, prin programe guvernamentale sau europene, cu utilaje performante şi de mare capacitate şi trebuie „să scoată cheltuielile”.
El a mai precizat că în judeţ există peste o mie de producători de cartofi, la care se adaugă cei care produc pentru gospodăriile proprii, pe suprafeţe mici, sub 30 ari.
Cei mai mari producători din judeţ cultivă cartofi pe suprafeţe cuprinse între 200 şi 250 de hectar, atât în zona Ciuc cât şi în zona Gheorgheni.
Romfel Zsolt a explicat că aproximativ o jumătate dintre producătorii din judeţ îşi vând producţia fabricilor de prelucrare, la preţ stabilit şi, de obicei, mai mic, iar restul, care au capacitate de depozitare, aşteaptă momentul prielnic pentru valorificare.
Potrivit acestuia, cartoful rămâne cultura de bază în judeţ, ţinând cont de condiţiile de mediu de aici, fiind un fel de „pâine locală”.
Citește mai multe știri agricole accesând acest link.