6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvCorteva prezintă fermierii campioni la porumb irigat cu hibrizii Pioneer®

Corteva prezintă fermierii campioni la porumb irigat cu hibrizii Pioneer®

În anii cu secetă și arșiță, fermierii care au posibilitatea să irige culturile sunt cei care au mai puține emoții, dar și mai multe kg/ha obținute la finalul campaniei, adică la proba cântarului. Compania Corteva Agriscience pune la dispoziția acestora hibrizi speciali, iar rezultatele nu întârzie să apară, bineînțeles că nici fermierii campioni.

„După cum bine știm, agricultura din România este în continuă schimbare, pentru că și vremea este în continuă schimbare. Unele erau condițiile de cultură acum 10-15 ani, altele sunt acum.

Mai știm că este nevoie de irigații, dar aici lucrurile stau un pic mai prost, suprafața irigată fiind destul de restrânsă, iar în anii agricoli precum cel precedent, sunt zone în care fără irigații, producțiile sunt extrem de diminuate.

Corteva deține în portofoliu hibrizii potriviți pentru cei care au posibilitatea să irige, astfel încât să aibă posibilitatea de a obține o producție mai bună pe suprafața pe care o lucrează.

Ne bucurăm că vă putem prezenta câțiva dintre fermierii campioni la porumb irigat și vreau să îi felicit pe toți cei care au ales hibrizii noștri și au performat anul trecut și, bineînțeles, să le urez o nouă campanie la porumb cu mult mai productivă decât cea precedentă”, a declarat Maria Cîrjă – Marketing Manager România, Republica Moldova & Ungaria.

Primul fermier campion la porumb irigat este domnul Daniel Chesaru din localitatea Sărulești, județul Călărași. Hibridul P0710 i-a oferit acestuia o producție de 16.300 kg/ha.

„Lucrăm 2.100 ha, dintre care 600 ha au fost semănate anul trecut cu porumb, iar 150 ha au fost irigate. Cu hibridul P0710 am avut 50 ha, aici am obținut 16.320 kg/ha.

Planta premergătoare pentru acest hibrid a fost rapița, terenul l-am pregătit cu Tiger-ul și am mai avut o trecere cu combinatorul.

La pregătirea patului germinativ am administrat uree – 300 kg/ha. Semănatul a avut loc în data de 26 aprilie, atunci am fertilizat cu îngrășământ MP 10.24 – 300 kg/ha.

Am erbicidat doar preemergent, nu a mai fost cazul să intervin în vegetație, iar în stadiul de 8-10 frunze am aplicat un îngrășământ foliar pe bază de bor și zinc. În rest nu a fost nevoie de altceva, doar de apă, iar cantitatea de apă administrată a fost de 480 l/mp.

Recoltatul a avut loc în perioada 13-15 octombrie și pot spune că am avut un rezultat bun, așa că anul acesta voi semăna hibridul P0710 pe 200 ha”, a precizat fermierul campion.

Mai mult decât atât, acesta a mai adăugat faptul că a mai ales pentru irigat și hibridul P0937, dar și pentru neirigat hibrizii P9610, P9757, P9944 și P9398, în total suprafața cultivată cu hibrizi Pioneer® în fermă va fi de 550 ha.

Un alt fermier campion la porumb irigat este Valerică Zărnescu din localitatea Grădiștea, județul Brăila. Acesta lucrează în familie 920 ha și a ales pentru cultură irigată  hibridul P0937, care i-a oferit 16.070 kg/ha.

„Porumb am avut anul trecut pe 300 ha, iar hibridul P0937 a fost semănat pe 60 ha, după cultură de soia și a fost irigat prin picurare.

În ceea ce privește lucrările terenului, acesta a fost arat, apoi pregătit cu discul în iarnă, iar în primăvară am intrat cu un combinator ușor. La semănat, după jumătatea lunii aprilie, am administrat îngrășăminte 20.20.0 – 200 kg/ha.

Am erbicidat o singură dată, am efectuat un prășit mecanic, atunci am și administrat și 150 kg/ha de uree, atunci plantele aveau cca. 20-25 cm.

Fertirigarea a jucat un rol important, am administrat uree dizolvată, nu aș ști să vă spun câtă apă a primit cultura, am dat cât a fost nevoie. La jumătatea lunii octombrie am recoltat, am fost foarte mulțumit de producția pe care am obținut-o.

Pentru acest an am ales să renunț la hibrizii tardivi, de aceea am ales P0710 pentru irigat, dar și hibrizii P0937, P9889, în total vom semăna 200 ha cu hibrizi de porumb Pioneer®”, a afirmat Zărnescu.

Hibridul P0710 a excelat și în cadrul fermei Comcereal Vrancea, acolo unde domnul director Iulian Muntianu a obținut o producție de 15.210 kg/ha.

„Lucrăm 4.600 ha, 1.100 ha au fost anul trecut cu porumb, iar hibrizii Pioneer® au ocupat 300 ha. În irigat prin picurare am avut 52 ha, iar porumbul a fost semănat tot după cultură de porumb.

Pe această solă s-a lucrat cu un cultivator de miriște la 35 cm, noi lăsăm pe sol toate resturile vegetale, nu balotăm, tocăm tot ce rămâne de la cultura premergătoare și rămâne ca mulci, adică în jur de 5-6 tone/ha de materie organică.

Am semănat 92.000 b.g/ha, în cultură au rămas cca 86.000 plante/ha, am semănat în prima săptămână a lunii aprilie, imediat după acea zăpadă.

Am fertilizat din toamnă cu îngrășământ 18.46.0 – 200 kg/ha, iar în primăvară am administrat un îngrășământ NPK cu o schemă mai complexă – 250 kg/ha, dar în vegetație am mai administrat 250 kg/ha de UAN – 100 kg/ha la 10 frunze, înainte de înflorit încă 100 kg/ha și la formarea boabelor încă 50 kg/ha. Tot prin fertirigare am administrat și oxid de zinc – 10 l/ha.

Încercăm să aducem în fermă îngrășăminte cu formulă completă și adaptată la condițiile de sol. Unde e cazul folosim și produse pe bază de acizi pentru a îmbunătăți pH-ul,  dar și acizi humici, stimulatori de fungi pentru a forma humus.

Am administrat un erbicid preemergent, iar pe 10% din suprafață a fost nevoie de o administrare cu erbicid postemergent pentru îndepărtarea buruienilor cu frunză lată. Nu am avut probleme cu dăunătorii, a fost bine anul trecut din acest punct de vedere.

Apă am administrat în total 450 l/mp. Am recoltat în jurul datei de 17 octombrie și am fost mulțumit de acest hibrid, ceea ce m-a determinat să cresc suprafața semănată cu hibrizi Pioneer®.

Este semnificativ mai mare față de anul trecut, adică din cele 800 ha pe care le vom semăna cu porumb, 500 vor fi cu hibrizi Pioneer®”, a precizat Muntianu.

Domnul inginer Marian Mitran, din cadrul societății Luxcom, a devenit fermier campion tot datorită hibridului P0710 care i-a oferit o producție de 14.050 kg/ha.

„Lucrăm în cadrul societății 4.800 ha, anul trecut au fost semănate 1.500 ha cu porumb. Hibridul P0710 a fost semănat pe 177 ha, iar sub pivot au fost 156 ha, producția a fost înregistrată pe întreaga suprafață.

A fost vorba despre o suprafață unde am avut monocultură, astfel că terenul a fost arat din toamnă, apoi în primăvară a fost lucrat cu jokerul la suprafață, cât mai superficial, la o adâncime de 3-4 cm.

La pregătirea patului am fertilizat cu TSP variabil, am adus toată suprafața la 0 din punct de vedere al fosforului, apoi am administrat uree – 100 kg/ha, adică înainte de semănat, iar la semănat am administrat 200 kg/ha de îngrășământ 20.20.0, asta se întâmpla la jumătatea lunii aprilie.

Cultura a fost erbicidată preemergent, apoi în postemergență am administrat Principal Plus. Prin fertirigare am mai administrat 100 kg/ha de UAN, iar cantitatea de apă administrată a fost în jur de 450 l/mp din irigații, plus ce a fost din precipitații, dar nu am ajuns la 600 litri așa cum mi-aș fi dorit.

Am obținut o producție bună, clar că am ales hibridul P0710 și în acest an, dar am optat și pentru alți hibrizi cum ar fi P0937, P0023, P1570, P9241, P0900 sau P9911, în total vom avea 600 ha, la irigat și neirigat, cu hibrizi Pioneer®”, a punctat ing. Mitran. 

Fermier campion la porumb irigat a fost anul trecut și Silviu Mihai, din localitatea Iazu, județul Ialomița. Acesta a ales hibridul P0217 și a obținut 13.600 kg/ha.

Compania Corteva Agriscience mulțumește tuturor colaboratorilor care au ales pentru această primăvară hibrizii Pioneer® și le dorește o campanie cu producții bogate.

Corteva Agriscience
Corteva Agrisciencehttps://www.corteva.ro
Corteva Agriscience oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu de produse agricole din industrie.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole