Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de specialitate pentru perioada 28 februarie – 5 martie 2024, care arată că rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, centrul şi estul Munteniei, dar şi în sudul şi estul Transilvaniei, seceta pedologică fiind moderată.
Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile timpurii de sâmburoase.
Ca urmare, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu normal, în majoritatea zonelor de cultură.
ANM a evaluat şi condiţiile de iernare ale speciilor de toamnă, analizând indicele termic specific perioadei 1 decembrie 2023 – 26 februarie 2024, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer, ce caracterizează anotimpul rece prin asprimea iernii.
Specialiştii ANM au publicat şi indicele de împrimăvărare, care reprezintă potenţialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetaţie, în intervalul 1 februarie-10 aprilie, şi însumează temperaturile medii pozitive ale aerului.
La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetaţie a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creştere şi dezvoltare.
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, pe suprafeţe agricole extinse ale ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 – 16 grade Celsius, mai ridicate cu 1 – 10 grade Celsius în raport cu mediile climatologice, în toate zonele de cultură.
Vezi prognoza meteo în câmp pe Agmeteo.ro.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 9 şi 21 de grade Celsius, la scara întregii ţări, iar cea minimă se va încadra între -4 şi 11 grade în aproape toate regiunile.
Meteorologii prognozează pentru perioada menţionată ploi locale, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Urmărește actualizările ANM pe acest link.