15.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleExperți: Solul trebuie văzut ca o soluție la schimbările climatice, nu ca...

Experți: Solul trebuie văzut ca o soluție la schimbările climatice, nu ca o victimă

Ca răspuns la concluziile recente ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE (care arată că lumea a depășit deja limita de încălzire de 1,5ºC), experții solicită o schimbare radicală a atitudinii mondiale față de sănătatea solului.

Limbajul asociat cu sănătatea solului ar trebui să se îndepărteze de „adaptare”; în schimb, ar trebui să tratăm solul ca pe un instrument de „atenuare” a schimbărilor climatice, permițând accesul la o finanțare semnificativ crescută.

Sistemele alimentare sunt responsabile pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. 

‹ adv ›

Experții sunt de acord că o tranziție globală către o agricultură regenerativă nu numai că ar atenua acest impact, dar ar putea și sechestra aproximativ 27% din emisiile necesare pentru a menține încălzirea temperaturii globale sub 2 grade.

Cu ajutorul agriculturii regenerative, solurile care emit carbon devin acum bureți de carbon, făcând ca terenurile agricole să fie nu neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, ci negative.

Aceasta nu este doar o problemă de percepție și semantică – este în mod fundamental o problemă de investiții. Disparitatea în ceea ce privește raportul alocării fondurilor între adaptare și atenuare este uriașă – aproximativ 1:10 (de exemplu, 46 de miliarde de dolari – 571 de miliarde de dolari în 2019-2020).

Pentru a face tranziția către practici de regenerare (culturi de acoperire, rotația culturilor, practici no-till), fermierii au nevoie de sprijin financiar.

Acest raport nu s-a schimbat dramatic între timp și este departe de paritatea vizată de Acordul de la Paris. Nici „solul”, nici „agricultura” nu au fost menționate ca strategii de atenuare în Raportul de bilanț global COP28, „solul” nefiind menționat deloc.

Adresându-se mișcării „Salvează Solul” la COP28, directorul Biroului de coordonare a inițiativei globale G20 pentru terenuri din cadrul Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, Dr. Muralee Thummarukuddy, a declarat:

„Pământul și solul reprezintă o soluție importantă împotriva schimbărilor climatice, în special în privința sechestrării carbonului, alături de reducerea poluării și refacerea biodiversității. Trebuie să le acordăm o atenție mult mai mare. După cum reiese din această analiză, există un potențial uriaș pentru a evita creșterea temperaturilor globale cu 2 grade”.

Referindu-se la apelul la schimbare, Praveena Sridhar, coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul, a declarat: 

„În lumina acestor noi date furnizate de Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice, ne aflăm la răscrucea mai multor provocări de mediu. Aceste constatări arată exact acest lucru și întăresc rolul critic al solului viu ca soluție în atenuarea schimbărilor climatice.

Este timpul pentru o schimbare de paradigmă în modul în care percepem și tratăm solurile noastre – nu doar ca pe o resursă, ci și ca pe un aliat puternic în lupta noastră împotriva încălzirii globale.

Punând în lumină criza globală a solului și potențialul acestuia de a fi o parte substanțială a unei soluții pentru criza climatică, ne vom oferi o șansă de a împiedica încălzirea să atingă 2ºC.

Adresându-se de asemenea mișcării Salvează Solul la COP28, dna Hunter Lovins, președinte și fondator al Natural Capitalism Solutions, a declarat: 

„Nu este o problemă de tipul „nu sunt suficienți bani” – schema este să scoatem banii din sistemul financiar și să îi ducem la fermieri – când faci asta, apropo, construiești și capacitatea politică”.

Dr. Rosa Maria Poch, președintele Grupului tehnic interguvernamental pentru soluri, a adăugat la COP28:

 „Este timpul să recunoaștem că, dacă ne ocupăm de sol, cel mai mare ecosistem viu din lume, și dacă avem grijă de el, s-ar putea să găsim răspunsurile pe care le-am căutat tot timpul”.

Fondatorul mișcării Salvează Solul și renumitul yoghin indian Sadhguru, a adăugat:

„Sursa întregii vieți și a mijloacelor de trai este solul bogat. Fără afirmarea și adoptarea de măsuri de conservare a solului, repercusiunile devastatoare asupra mijloacelor de trai ale fermierilor, schimbările climatice și migrația neplanificată vor fi de nemaiîntâlnite. Acum este momentul. Salvează Solul!”

Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și WFP, printre altele) care sprijină guvernele în stabilirea de politici privind sănătatea solului.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Experții la COP 29: Nu putem avea o Românie verde fără a îmbunătăți starea solurilor

Experți, activiști și delegați ai tineretului din cadrul conferinței...
‹ adv ›

Analiză: Eliberarea a 1% din carbonul stocat în solul european ar echivala cu emisiile a un miliard de mașini

O nouă analiză arată că eliberarea în atmosferă a doar 1% din carbonul stocat în solul Europei ar echivala...

Solarizarea solului – dezinfecție naturală după recoltarea legumelor

Solarizarea solului este o metodă prin care energia soarelui este utilizată pentru a suprima buruienile, bolile și unii dăunători...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole