Ca răspuns la concluziile recente ale Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice al UE (care arată că lumea a depășit deja limita de încălzire de 1,5ºC), experții solicită o schimbare radicală a atitudinii mondiale față de sănătatea solului.
Limbajul asociat cu sănătatea solului ar trebui să se îndepărteze de „adaptare”; în schimb, ar trebui să tratăm solul ca pe un instrument de „atenuare” a schimbărilor climatice, permițând accesul la o finanțare semnificativ crescută.
Sistemele alimentare sunt responsabile pentru o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.
Experții sunt de acord că o tranziție globală către o agricultură regenerativă nu numai că ar atenua acest impact, dar ar putea și sechestra aproximativ 27% din emisiile necesare pentru a menține încălzirea temperaturii globale sub 2 grade.
Cu ajutorul agriculturii regenerative, solurile care emit carbon devin acum bureți de carbon, făcând ca terenurile agricole să fie nu neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon, ci negative.
Aceasta nu este doar o problemă de percepție și semantică – este în mod fundamental o problemă de investiții. Disparitatea în ceea ce privește raportul alocării fondurilor între adaptare și atenuare este uriașă – aproximativ 1:10 (de exemplu, 46 de miliarde de dolari – 571 de miliarde de dolari în 2019-2020).
Pentru a face tranziția către practici de regenerare (culturi de acoperire, rotația culturilor, practici no-till), fermierii au nevoie de sprijin financiar.
Acest raport nu s-a schimbat dramatic între timp și este departe de paritatea vizată de Acordul de la Paris. Nici „solul”, nici „agricultura” nu au fost menționate ca strategii de atenuare în Raportul de bilanț global COP28, „solul” nefiind menționat deloc.
Adresându-se mișcării „Salvează Solul” la COP28, directorul Biroului de coordonare a inițiativei globale G20 pentru terenuri din cadrul Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, Dr. Muralee Thummarukuddy, a declarat:
Referindu-se la apelul la schimbare, Praveena Sridhar, coordonator tehnic al mișcării Salvează Solul, a declarat:
Adresându-se de asemenea mișcării Salvează Solul la COP28, dna Hunter Lovins, președinte și fondator al Natural Capitalism Solutions, a declarat:
Dr. Rosa Maria Poch, președintele Grupului tehnic interguvernamental pentru soluri, a adăugat la COP28:
Fondatorul mișcării Salvează Solul și renumitul yoghin indian Sadhguru, a adăugat:
Salvează Solul este o mișcare populară globală (susținută de UNCCD, UNEP, UNFAO, IUCN și WFP, printre altele) care sprijină guvernele în stabilirea de politici privind sănătatea solului.