În condițiile actuale cu temperaturi ridicate, peste medie, dăunători specifici culturilor de răpită, pot fi întâlniți în toate solele din regiunea dumneavoastră.
Dăunătorul semnalat: Ceutorhynchus napi (Gărgărița tulpinilor de rapiță)
Importanța economică
Hrănirea de către femele înainte de depunerea pontei pe frunze este nesemnificativă. Cu toate acestea, substanțele chimice secretate în timpul înțepăturii, provoacă creșterea țesuturilor pe tulpini, ceea ce poate duce la crăparea și flambarea plantelor de răpită.
Plantele de rapiță deteriorate în acest fel sunt slăbite în continuare de înghețul sau seceta ulterioară și, astfel, ramdamentul poate fi redus sever.
După depunerea ouălelor în interiorul plantei, la 10 zile, larvele de gărgărița tulpinilor migrează în organele plantei de răpiță și crează galerii, ce pot fi și o sursă pentru instalarea bolilor pe întreaga perioada de vegetație din primăvară.
Pierderile de producție sunt semnificative, putând duce chiar la compromiterea totală a culturii daca nu se aplică măsurile de protecție la momentul potrivit.
Prevenire și control
Măsurile de combatere în cultura de rapiță se efectuează prin controlul chimic al adulților de gărgărița tulpinii. Cel mai bun moment pentru aplicarea este primăvara devreme, de îndată ce primii adulți zboară, dar încă nu au depus ouă, la temperatura exterioară de 6 grade C.
Ouăle sau larvele din tulpinile de rapiță sunt foarte bine protejate și nu pot fi controlate chimic. Dacă se face prea devreme tratamentul și afluxul din locurile de iernat nu este încă complet, poate fi necesar un al doilea tratament.
Pentru a detecta zborul gărgăriței tulpinii se recomandă amplasarea de capcane galbene în solele de rapiță. Capcanele trebuie verificate zilnic pentru identificarea dăunătorilor și stabilirea PED.
Se recomandă aplicarea tratamentelor chimice când s-a atins pragul de peste 10 adulți în capcana în 48 ore sau când se observă în medie, un adult la două plante de rapiță.
Specialiștii Adama, recomandă insecticidele:
Lamdex Extra – insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acțiune de contact şi ingestie asupra unei game largi de dăunători.
După aplicare, substanță activă penetrează rapid cuticula insectei, acționând asupra sistemului nervos, dăunătorii încetează să se hrănească, după care paralizează și mor. Doza recomandată este de 0,3 kg/ha, cu o pauză de 10 zile între aplicări.
Ninja – a doua denumire comercială a produsului Karate Zeon – Insecticid piretroid, eficient, cu o puternică acțiune de contact şi ingestie asupra unei game largi de dăunători.
Datorită tehnologiei Zeon, se degradează mai lent și protejază culturile tratate pe o perioadă mai îndelungată și fără pierderi în atmosferă la momentul aplicării.