Autoritatea Vamală Română (AVR) şi Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) vor coopera pentru a se asigura că, în lipsa unor solicitări de licenţiere, nu vor intra pe piaţa din România produse de calitate slabă sau infestări care ar putea influenţa sănătatea consumatorilor, potrivit unei analize EY România.
Măsurile vor fi luate „ţinând cont de prevederile OUG nr. 126/2023, care au introdus pe lista de licenţiere la importul în România făina de grâu sau de meslin şi zahărul din trestie sau din sfeclă de origine ucraineană”.
Specialiştii EY România fac referire la comunicatul de presă publicat pe pagina de internet a Autorităţii Vamale Române privind controalele asupra importurilor de produse alimentare, mai ales a celor de origine ucraineană, care vor fi înăsprite anul acesta.
Astfel, AVR va oferi informaţii pentru inspectorii ANSVSA privind importurile de produse alimentare, îndeosebi în privinţa produselor pentru care România solicită licenţiere pentru importuri.
Totodată, ANSVSA anunță că, se va asigura că nu vor intra pe piaţă produse care nu deţin licenţele necesare, care au o calitate slabă sau infestări care ar putea dăuna sănătăţii consumatorului.
Printre furajele supuse acestor noi reguli se numără:
- cereale destinate furajării animalelor, cuprinse în Capitolul 10 din Nomenclatura combinată;
- ulei de soia şi fracţiunile acestuia, chiar rafinate, dar nemodificate chimic;
- tărâţe, spărturi şi alte reziduri, chiar aglomerate sub formă de pelete, provenite din măcinarea, presarea, cernerea sau din alte procedee de prelucrare a cerealelor sau a leguminoaselor;
- substanţe minerale nedenumite şi necuprinse în altă parte.
EY are peste 1.000 de angajaţi din România şi Republica Moldova şi oferă servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, juridică, strategie şi tranzacţii, consultanţă către companii multinaţionale şi locale.