Soiul de struguri Jupiter este un soi apiren (struguri fără semințe) care mai poate fi întâlnit și sub numele de Arkansas 1985.
Originea soiului de struguri Jupiter
Soi de struguri de masă apriren de origine americană, creat la Universitatea din Arkansas. Este al 5-lea soi din seria – „fără seminţe” după: Venus, Reliance, Mars şi Saturn create la Universitatea din Arkansas.
Jupiter a fost obţinut prin încrucișarea formelor Arkansas 1258 x Arkansas 1762. Soi patentat în anul 1998.
Descrierea soiului de struguri Jupiter
- Vigoarea de creştere a butucilor: medie-viguroasă
- Epoca de coacere: timpurie, se coace în I-II dec. a lunii august. La atingerea maturităţii concentraţia substanţelor uscate ajunge 20-22, cu aciditatea 5,0-7,0.
- Strugurele: greutatea medie a strugurelui – 200-300 g, forma conică, cilindrico-conică, lax.
Bobul: este mare (4-5g), oval, de culoare roz. Pulpa este crocantă, cu aromă puternică de muscat sau fructe de pădure. Este rezistent la crăparea bobiţelor şi are o transportabilitatea bună.
Struguri Jupiter – particularități de cultivare
Jupiter este un soi fertil, de aceea tăierea în uscat se efectuează doar după efectuarea analizei fertilităţii ochilor. Reacţionează bine la aplicarea regulatorilor de creştere (a giberelinei GA3 şi citokininei – CPPU*).
Sub influenţa GA3 şi CPPU se ameliorează uniformitatea bobiţelor, iar greutatea medie a strugurelui şi a bobiţei se măreşte cu 30-40 % (de la 300 g la 450-500 g strugurele şi de la 4 g la 5-6 g respectiv bobiţa), se majorează fermitatea şi pretabilitatea pentru transportare.
În acelaşi timp, poate duce la o compactare excesivă a strugurilor, întârzie coacerea cu 4-7 zile şi influenţează negativ colorația boabelor.
În condiţiile de cultivarea ale Moldovei (în urma testărilor Terra Vitis SRL), se recomandă aplicarea locală a GA3 (doar strugurii), în concentraţii de 50-100 mg/l, în perioada de creştere activă a bobiţelor (diametrul bobiţei 3-5 mm), iar a CPPU de 5,0-7,5 mg/l, când diametrul bobiţei 7-9 mm.
Soiul Jupiter – aspecte pozitive
- fertilitatea înaltă a ochilor (1,9)
- calități organoleptice foarte bune
- rezistenţă sporită la iernare (-27 grade C)
- coacerea foarte bună a coardelor (peste 90%)
- rezistenţă bună la crăparea bobiţelor
- rezistenţă bună la bolile principale: mana, făinarea şi putregaiul cenuşiu al viţei de vie, ce oferă posibilitatea de a fi cultivat în sistemul organic (ecologic).
Soiul Jupiter – aspecte negative
C: cu toate că are o fertilitate înaltă a ochilor, în unele surse se indică o recoltă potenţială medie. În unii ani, din cauza condiţiilor neprielnice din timpul înfloritului, are loc o scuturare excesivă a bobiţelor, şi, ca rezultat, o legare slabă a bobiţelor.
Aplicarea incorectă a regulatorilor de creştere duce la întârzierea coacerii şi scuturarea excesivă a bobiţelor.
*CPPU – florclorfenuron
V-ar putea plăcea și articolul despre Soiul de struguri de masă apiren Automn Royal – aspecte.
De unde se pot cumpăra coarde?