11 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleCultivarea cartofului de calitate înaltă pentru vânzare

Cultivarea cartofului de calitate înaltă pentru vânzare

Cultivarea cartofilor buni pentru comercializare necesită respectarea unor pași. În primul rând, trebuie să vă familiarizați cu cerințele agrotehnice pentru plantarea cartofilor, cultivarea și sortarea acestora, precum și standardele și cerințele pentru calitatea cartofilor proaspeți care s-ar vinde rapid.

Respectarea anumitor reguli la creșterea și dezvoltarea cartofilor va determina calitatea acestora. Astfel, atunci când sunteți orientați spre producerea cartofilor conform cerințelor pieței, v-ar putea fi utile următoarele aspecte:

Varietatea. Soiul de cartof trebuie selectat în funcție de scopul folosirii: consumul alimentar, prelucrarea tehnologică sau depozitarea pe termen lung. Atunci când alegeți un soi, se ține cont și de tipul de sol și principalele particularități ale soiului.

‹ adv ›

Calitatea materialului săditor

Calitatea materialului săditor este de o importanță majoră. Spre regret, unii fermieri cultivă cartofi după cartofi, folosind material săditor de calitate îndoielnică, fără a efectua examinarea fitosanitară pentru detectarea infestărilor ascunse.

Toate acestea duc la acumularea infecției atât în sol, cât și în tuberculii recoltei noi, motiv pentru care trebuie acordată o atenție deosebită pregătirii tuberculilor înainte de plantare.

Printre principalele măsuri întreprinse înainte de plantare se numără: eliminarea tuberculilor posibil infectați, uscarea, stimularea germinării, încălzirea aeriană-termică, tratamentul tuberculilor cu pesticide.

Este necesar să se utilizeze numai material săditor certificat, deoarece acesta este supus unor cerințe stricte de calitate.

Astfel, pe lângă varietate, acordați atenție calității materialului săditor – alegeți tuberculi sănătoși cu ochiuri dezvoltate. Dacă doriți să produceți material semincer, este necesară fito-curățarea. Tuberculii care au fost supuși procedurii de rupere a mugurilor sunt mai predispuși la infecție. Astfel, după înlăturarea lor, este necesar să îi uscați.

Punerea la germinare a tuberculilor accelerează începutul creșterii plantelor. Pentru a favoriza încolțirea, puneți tuberculii într-un loc răcoros și întunecat.

Pregătirea solului pentru plantarea cartofului

Solul trebuie să fie bine afânat și aerat, pH-ul optim pentru cartof se consideră între 5,5 și 6,7. Alegeți un loc bine luminat și ferit de vânt. Pregătiți bine solul înainte de plantare. Cele mai potrivite pentru cultivarea cartofilor sunt solurile nisipoase, luto- nisipoase și lutoase, care conțin minim 2% humus.

Pe solurile cu valori înalte ale pH-ului, de peste 7,5, în principal pentru fosfor, însă și unii micronutrienți, pot apărea carențe. În plus, în condițiile unul pH înalt, cartofii sunt susceptibili la infecția bacteriană cauzată de Streptomyces spp. (cunoscută ca rapănul sau râia comună).

Cercetătorii germani menționează că diferența de conținut de amidon din tuberculi depinde de tipul de sol și poate ajunge la 3% sau mai mult.

Pe solurile argiloase și mlăștinoase, conținutul de amidon este mai mic. Pe soluri calcaroase se obțin randamente bune, dar mecanizarea și recoltarea sunt excluse din cauza uzurii mari a mașinilor și a costurilor ridicate.

În primele etape ale dezvoltării, cartofii nu necesită o nutriție minerală specială, deoarece aportul de substanțe necesare este conținut în tuberculi.

Plantarea cartofilor

Formarea rândurilor. Rândurile ar trebui să aibă 20–25 cm înălțime și 70–80 cm lățime – acest lucru va facilita udarea, cultivarea solului și îngrijirea plantelor. Menținerea formei rândurilor va oferi condiții convenabile pentru creșterea și recoltarea cartofilor.

Distanță plantare cartofi. O distanță de 25–30 cm va permite plantelor să se dezvolte normal și să li se asigure o aerisire bună.

Adâncime plantare cartofi. În zonele cu umiditate suficientă, adâncimea optimă pentru plantarea tuberculilor pe soluri ușoare este de 8-10 cm, pe soluri grele – 6-8 cm, în zonele uscate – 12-14 cm. Plantarea tuberculilor mici trebuie să fie cu 2-3 cm mai la suprafață decât pentru tuberculi medii, pentru un sol bine încălzit și bine format.

Fertilizarea cartofului

Din regula generală, cunoaștem că îngrășămintele cu fosfor și potasiu favorizează formarea tuberculilor, îngrășămintele cu azot favorizează creșterea masei verzi. Hrăniți plantele conform recomandărilor pentru fazele specifice de creștere și dezvoltare.

Îngrășămintele sunt deosebit de importante în perioada de formare și creștere a tuberculilor.

Pentru un program echilibrat de fertilizare a cartofului se pot utiliza diferite metode. De exemplu, aplicarea îngrășămintelor granulare prin împrăștiere sau pe rând (în cazul acesteia la o distanță de 5-10 cm de tuberculi).

Ulterior, concomitent cu udările se aplică cantități echilibrate de îngrășăminte în funcție de necesități cartofului la fiecare etapă de creștere și recomandările producătorului.

De asemenea, un rol important revine fertilizării foliare, ce pot fi combinate cu aplicarea produselor de protecție a culturii. Concentrațiile recomandate a soluției sunt de 1-1,5%, respectând doza recomandată pe hectar, iar temperatura aerului pretabilă pentru fertilizarea foliară este cea sub 25 °C.

Irigarea cartofului

Umiditatea moderată favorizează creșterea rădăcinilor. Evitați excesul de umiditate, pentru a nu crea condiții favorabile proceselor de putrezire. Udarea corectă este cheia pentru o bună creștere a plantelor.

Cartofii au nevoie de udare regulată și moderată, mai ales în perioadele de creștere activă. În prima etapă de creștere și dezvoltare, de la plantare până la începutul butonizării, ar trebui să atragem atenție la umiditatea solului. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că și excesul de umiditate în această perioadă afectează negativ cartofii.

Plafonul minim al umidității solului nu trebuie să fie mai mic de 70-75% din capacitatea de câmp pentru apă pe întreaga perioadă de la răsărire și până la formarea butonilor la cartof.

S-a stabilit că în perioada butonizării până la încetarea creșterii vrejurilor, limita superioară a umidității optime a solului este de 85%, iar limita inferioară este de 75%.

Citiți mai multe despre Irigarea cartofului prin picurare – sfaturi utile.

Recomandări la cultivarea cartofului

Protecția împotriva înghețului. Dacă există o avertizare de îngheț peste noapte, puteți acoperiri plantele cu agrofibră sau alt material, pentru a le proteja de frig.

Lucrări de îngrijire a cartofului după plantare. După plantare, faceți mușuroirea plantelor- acest lucru va oferi protecție împotriva supraîncălzirii și va crea condiții favorabile creșterii.
Urmând aceste recomandări, veți oferi plantelor condiții optime de creștere și dezvoltare, veți obține recolte mai mari și veți îmbunătăți calitatea tuberculilor.

Controlul regulat al buruienilor nu oferă doar plantelor acces la oxigen și lumină, dar previne și competiția pentru nutrienți. Înlăturați buruienile în mod regulat.

Monitorizarea regulată a plantelor și condițiilor din câmp privind riscul dezvoltării bolilor și dezvoltării dăunătorilor va permite detectarea problemelor în timp util și realizarea tratamentelor preventive sau în fazele incipiente de dezvoltare ale bolii.

Tunderea plantelor. În unele cazuri, mai ales dacă plantele de cartof au început să crească rapid în lățime, se poate face tăierea ușoară a părților superioare ale plantelor. Acest lucru ajută la concentrarea nutrienților asupra formării tuberculilor.

Mulcirea rândurilor va ajuta la reținerea umidității, la prevenirea creșterii buruienilor și la protejarea rădăcinilor de supraîncălzire. Folosiți paie, fân sau materiale speciale de mulcire.

Citiți mai multe despre Mulcirea cartofului: avantaje și sfaturi pentru recolte bune.

Recoltarea cartofilor este etapa finală a procesului de creștere a acestei culturi importante. Recoltarea corectă este de mare importanță pentru păstrarea calității tuberculilor, minimizarea pierderilor și pregătirea culturii pentru depozitarea pe termen lung.

Cerințe agrotehnice importante la recoltarea cartofilor:

  • Determinarea momentului de recoltare. De regulă, recoltarea se efectuează atunci, când părțile superioare ale plantelor au devenit galbene și încep să se usuce, în timp ce tuberculii ar trebui să fie suficient de maturi, dar nu prea copți.
  • Pregătirea pentru recoltare. Înainte de recoltare, îndepărtați buruienile și alte resturi vegetale – acest lucru va ușura procesul și va reduce riscul de deteriorare a tuberculilor.
  • Folosiți unelte corespunzătoare, care vă vor ajuta să scoateți cu grijă tuberculii din sol, fără a-i deteriora.
  • Separați tuberculii mici, deteriorați sau bolnavi – astfel veți îndeplini cerințele de calitate pentru tuberculii de cartof la sortare.
  • Uscarea. Imediat după recoltare, lăsați tuberculii să se usuce în aer liber – acest lucru va reduce probabilitatea de putrezire în timpul depozitării.
  • Dacă este posibil, recoltați pe vreme uscată, pentru a evita contaminarea tuberculilor și formarea mucegaiului.
  • Când recoltați, transportați și depozitați cartofii, încercați să nu deteriorați tuberculii.
  • După recoltare, transportați cartofii într-un loc de depozitare adecvat.

Mai multe despre Recoltarea, condiţionarea şi păstrarea cartofilor.

V-ar putea interesa și articolul despre Ce se poate cultiva după cartofi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Trenduri în tehnologia de cultivare a cartofilor

Culturile de cartofi au solicitat un grad deosebit de...
‹ adv ›

Ce plantăm după cartofi, ce culturi trebuie evitate

Cultivarea cartofilor pe aceeași parcelă timp de câțiva ani la rând dăunează atât culturii, cât și fertilității solului, motiv...

Înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed la cartofi – prevenire

Înnegrirea bazei tulpinii și putregaiul umed al tuberculilor, boală produsă de Erwinia amylovora var. atroseptica (Erwinia carotovora pv. carotovora), este...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole