8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleHrana la porumbei - recomandări pe categorii și vârste

Hrana la porumbei – recomandări pe categorii și vârste

Rația porumbeilor constă prioritar din diferite tipuri de cereale. Pentru asigurarea necesităților fiziologice, aceasta se corectează prin adaos de vitamine și minerale.

Pare destul de simplu, însă fiecare animal necesită aport diferit de elemente nutritive în funcție de perioada și condițiile de viață. La porumbei, cerințele sunt dictate de vârstă, perioada fiziologică, tipul de întreținere, sezon ș.a.

Vom discuta în continuare despre:

‹ adv ›
  • Alimentația porumbeilor în funcție de mediul de viață;
  • Cum hrănim porumbeii de casă;
  • Rația de vară și de iarnă a porumbeilor;
  • Nutriția puilor de porumbei;
  • Hrana porumbeilor în timpul năpârlirii;
  • Igiena alimentației porumbeilor.

Alimentația porumbeilor în funcție de mediul de viață

Porumbeii sălbatici consumă semințe de plante, lăstari verzi, insecte, pomușoare. În perioada rece le este mai dificil să facă rost de hrană, care este ascunsă sub zăpadă și, astfel, aceștia se îndreaptă spre zonele urbane, câutând de mâncare prin urnele de gunoi.

În condiții în care porumbeii rămân fără surse naturale de hrană naturală, ei se apropie tot mai mult de oameni. Cei din urmă, folosesc des pâine pentru a hrăni păsările înfometate. Deși porumbeii consumă cu poftă produsele de panificație, acestea provoacă fermentare în stomacul lor, ei se îmbolnăvesc și pot muri.

Pâinea provoacă și obezitate, scade ritmul natural de viață al păsării. În consecință, speranța de viață la porumbei scade de la 15-20 de ani până la 5-6 ani. Dacă optați pentru hranirea porumbeilor sălbatici, folosiți semințe crude de floarea-soarelui, boabe de ovăz, orz și amestecuri comerciale pentru papagali.

Vedeți și Fazani argintii, diamant. Cele mai populare rase.

Cum hrănim porumbeii de casă

În condiții de gospodărie, se ține cont de necesitatea în substanțe nutritive a porumbeilor, volumul de hrană și numărul de tainuri în funcție de sezon. Vara păsările se vor hrăni de trei ori, iarna – de două.

Dacă porumbeii au pui, vara se vor hrăni dimineața devreme, înainte de stabilirea temperaturilor înalte, preferabil la 5-6 dimineața. Porumbeii hrănesc puii cu așa numitul lapte ingluvial sau lapte de gușă. Acesta constituie o substanță lichidă, cu conținut de hrană regurgitată.

La temperaturi înalte, porumbeii consumă mai multă apă și „laptele” devine apos și mai puțin nutritiv. A doua hrănire se face în jur de orele 13, iar a treia după apusul soarelui sau pe la ora 20.

Iarna hrana se administrează pe la 8-9 dimineața și la 16-17 seara.  

Rația de vară și de iarnă a porumbeilor

Meniul porumbeilor constă prioritar din cereale. Se administrează orz sau ovăz, semințe de mei, sorg, grâu, floarea soarelui și cânepă. Vara, necesarul de energie este mai mare. Pentru a mări aportul prin furaje, în rație se includ: sorgul, rapița, mazărea, incusiv cea verde și alte plante verzi.

Iarna se administrează orzul și ovăzul. Se urmărește un raport aproximativ de: 40% – ovăz, 40% – orz, 10% – porumb zdrobit, 10% – linte tocacă. Pentru a suplini necesarul de vitamine se includ în rație: făina de iarbă, morcov ras, mărar sau pătrunjel uscat.

Opțional, se pot hrăni cu cartofi fieți mărunțiți cu adaos de tărâțe de grâu.

În orice perioadă a anului se admite în alimentație un aport de până la 30% de grâu.

La fel, indiferent de sezon, se urmărește îmbogățirea rației cu adaosuri de vitamine, macro- și microelemente. Unii crescători pregătesc amestecurile minerale în condiții de casă, dar se recomandă achiziționarea adaosurilor comerciale, unde raportul este strict echilibrat.

Citiți și despre Prepelițe: hrană, incubație, creșterea tineretului.

Nutriția puilor de porumbei

Porumbeii își hrănesc puii cu lapte de gușă aproximativ până la vârsta de 10 zile. Ulterior, ei își ajută puii să mănânce, înmuind semințele în gușă. La această vârstă se poate interveni cu administrarea cerealelor bine mărunțite și adaosurilor minerale amestecate cu apă.

La alimentarea puilor de porumbei, se dă preferință semințelor de floarea-soarelui, sorg, grâu, porumb. Doza zilnică recomandată – 40 – 45 g. Hrana se administrează în trei tainuri. Inițial, volumul total se împarte la patru, o parte de hrănește dimineața, una – la amiază și două – seara.

La vârsta de 4-5 săptămâni, puii de porumbei încep să părăsească cuibul, pentru a învăța să zboare. La această etapă este foarte important să se mărească proporția de alimente bogate în proteină: soia, mazărea, floarea-soarelui, făina de lucernă.

Hrana porumbeilor în timpul năpârlirii

Năpârlirea este un proces fiziologic de înlocuire a penajului, care la porumbei durează de la mijloc de vară până la sfârșit de toamnă. Deși procesul ne dă dovadă că animalul este sănătos și capătă un penaj superb, în acest timp organismul se epuizează foarte tare.

Împreună cu penele, porumbelul pierde și o cantitate mare de proteină, care trebuie suplinită prin furaje pentru o sănătate și o dezvoltare bună. În același timp, excesul de proteină în rație poate duce la activitatea sexuală prematură a păsărilor.  

În perioada năpârlii, rația porumbeilor se va suplini cu: semințe de in, cânepă, floarea-soarelui – 5-10%. Acestea intensifică creșterea penelor, le conferă luciu și aspect sănătos. Se asigură și adaosuri minerale, necesare în formarea penajului. Norma de hrană pe zi este de 50 g.

Igiena alimentației porumbeilor

Indiferent de compoziția rației porumbeilor, aceștia se pot îmbolnăvi, dacă nu se va ține cont de normele sanitare în procesul hrănirii.

  • Inițial, se curăță hrănitorile de resturi, fecale ș.a. După care se presoară hrana, proces însoțit de bătăi ritmice, pentru a atrage atenția porumbeilor.
  • Mâncarea se administrează în volum adecvat, pe care pasărea va fi în stare să o consume la un tain. Dacă este exces de hrană, porumbeii o vor împrăștia, aceasta va altera și poate provoca intoxicație.
  • Nu se împrăștie mâncarea pe podelele încăperii. Este o cale directă spre contaminare cu microorganisme patogene și dezvoltarea infecțiilor.
  • Se ține cont de periodicitatea alimentației. Dacă perioadele între hrănire sunt prea lungi, pasărea se înfometează excesiv și consumă lacom mâncarea, mai mult decât are nevoie. În consecință apar tulburările digestive.
  • Supraalimentația permanentă provocă obezitatea porumbeilor, scăzând calitatea și durata vieții lor.
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Paraziți sau viermi la pui și găini – simptome și tratament

Invaziile parazitare la găini prezintă o problemă importantă pentru...
‹ adv ›

Rolul vitaminei A în nutriția păsărilor

Exploatarea intensivă a păsărilor face ca acestea să depindă în mare măsură de vitaminele din hrana lor. Acest lucru este...

Rasa de vaci Montbeliarde – producător universal de brânză

Astăzi, așa cum și am promis, vă voi relata despre o altă rasă de bovine, și anume Montbeliarde. Așa cum...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole