România tratează dosarul Noilor tehnici genomice (NGT) cu maximă responsabilitate şi îşi menţine încă rezerva de analiză, consultările pe plan naţional, şi nu numai, fiind în plină desfăşurare, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, la Bruxelles.
Potrivit acestuia, întrucât este vizată crearea de soiuri de plante noi, este important ca Noile tehnici genomice (NGT) să poată fi reevaluate de autorităţile specializate ale statelor membre, în piaţa cărora se intenţionează comercializarea şi utilizarea acestora.
Totodată, Barbu a transmis că România nu susţine NGT1 (plante NGT comparabile cu plantele naturale sau convenţionale – n. r.) pentru sectorul ecologic şi patentarea plantelor din categoria NTG1.
Conform expunerii de motive ce însoţeşte propunerea de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind plantele obţinute prin anumite noi tehnici genomice şi alimentele şi furajele derivate din ele, şi de modificare a Regulamentului (UE) 2017/625, publicat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Noile tehnici genomice oferă noi posibilităţi de modificare a materialului genetic al unui organism, permiţând dezvoltarea rapidă a unor soiuri de plante cu proprietăţi specifice.
NGT-urile constituie un grup de tehnici diverse, fiecare putând fi utilizată în diverse moduri pentru obţinerea unor rezultate diferite. În multe cazuri, aceste noi tehnici pot conduce la modificări specifice şi precise ale genomului mai bine decât tehnicile convenţionale de ameliorare sau tehnicile genomice consacrate (tehnici de modificare genetică dezvoltate înainte de 2001, când a fost adoptată legislaţia Uniunii privind OMG-urile), iar aceste modificări ar putea sau nu să fie produse în natură sau obţinute prin tehnici de ameliorare convenţionale.
NGT-urile se aplică unei game mult mai largi de specii de plante de cultură decât tehnicile genomice consacrate şi pot contribui, de exemplu, la reducerea dependenţei Uniunii de importurile de proteine vegetale. În plus, ele pot sprijini nevoile speciale din regiunile ultraperiferice.