8.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleFNGCIMM a acordat garanţii de peste 46 de miliarde lei, prin IMM...

FNGCIMM a acordat garanţii de peste 46 de miliarde lei, prin IMM Invest Plus

Peste 71.000 de garanţii în valoare de 46,4 miliarde de lei au fost acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), în perioada 2020 – 2023 prin Programul IMM Invest Plus, potrivit datelor prezentate de Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM şi vicepreşedintele Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare (AECM), în cadrul unei reuniuni internaţionale organizată în Germania, la Frankfurt pe Main.

„FNGCIMM, în calitate de membru al AECM, a prezentat un status al Programului IMM Invest Plus cu focus pe agricultură, derulat pe Cadrul Temporar de Criză Ucraina (Agro IMM Invest). Am fost deosebit de încântat să constat că amploarea programului IMM Invest Plus, eficienţa FNGCIMM ca instrument de garantare al statului şi rezultatele implementării, au fost apreciate la nivelul european.

A fost remarcată creşterea accelerată a garanţiilor pe care le-am acordat începând cu anul 2020, în principal prin programele guvernamentale IMM Invest şi IMM Invest Plus. Rezultatul implementării acestor programe în perioada 2020-2023, transpus într-un număr de peste 71.000 de garanţii, în valoare de peste 46,4 miliarde lei, cu finanţări susţinute de peste 54,8 miliarde lei, reprezintă un record european.

Pentru a confirma ca nu sunt rezultate obţinute doar în contextul crizelor suprapuse, am asumat lansarea unor viitoare programe de garantare, a proiectelor, generic considerate „verzi”, conforme cu tendinţele, regulamentele şi programele europene”, a declarat Nancu.

Potrivit FNGCIMM, oficialul român a abordat, asemănător cu poziţiile reprezentanţilor Poloniei, Ungariei şi Bulgariei, situaţia dificilă a fermierilor şi a procesatorilor români, ca efect de distorsiune a pieţei produselor agricole, în condiţiile actuale ale războiului din Ucraina.

O delegaţie a FNGCIMM S.A – IFN a participat, în perioada 21 – 22 septembrie, la Frankfurt pe Main, Germania, la reuniunea organizată de AECM. Cei peste 45 de participanţi din 15 ţări, au dezbătut problematica complexă a instrumentelor de finanţare şi schemelor de susţinere dedicate spaţiului rural, Politica Agricolă Comună, regulamentele şi programele europene din zona de finanţare în sectorul agricol.

‹ adv ›

Reuniunea din Germania a cuprins şi o sesiune de schimburi de bune practici şi informaţii privind programele derulate de membrii participanţi din Germania, Italia, Polonia şi Ungaria, fiind abordate şi alte teme de interes, cum ar finanţarea agriculturii şi a zonelor rurale în Germania, precum şi prezentarea băncii de dezvoltare poloneză – BGK.

De asemenea, au fost propuse strategii de investiţii în noua Politică Agricolă Comună – PAC, cu exemple din Ungaria, Polonia şi Italia, au fost expuse regulile ajutorului de stat în domeniul agricol, susţinerea prin Invest EU a sectorului agricol, suportul financiar pentru tinerii agricultori prin componente de granturi.

În cadrul sesiunii au participat alături de membrii AECM, reprezentanţi ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene, dar şi ai unor importante instituţii financiare şi bănci de dezvoltare din Germania, Polonia şi Ungaria.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR prelungește termenul pentru finanțarea asigurărilor agricole

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire...
‹ adv ›

ING înăspreşte restricţiile privind finanţarea în domeniul petrolului şi gazelor

Grupul bancar olandez ING Groep NV restricţionează şi mai mult accesul la finanţare pentru unele companii de petrol şi...

Ajutor de stat mai mare cu 1.500 de euro pentru producătorii de tomate şi usturoi

Deputaţii au aprobat luni, cu 196 de voturi „pentru”, un vot împotrivă şi 28 de abţineri, proiectul de lege...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole