0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCCIB doreşte identificarea unor soluţii pentru operarea navelor cu mărfuri din Egipt

CCIB doreşte identificarea unor soluţii pentru operarea navelor cu mărfuri din Egipt

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a solicitat sprijinul conducerii Ambasadei României în Egipt pentru iniţierea unui dialog cu autorităţile egiptene competente, în vederea identificării unor soluţii reciproc avantajoase pentru operarea navelor cu mărfuri din Egipt şi pentru această ţară.

La sediul CCIB a avut loc întâlnirea preşedintelui Camerei bucureştene, Iuliu Stocklosa, cu Olivia Toderean, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României numit în Republica Arabă Egipt, înaintea plecării la post. La întrevedere a participat, de asemenea, Gabriela Iftene, director executiv al CCIB.

„Preşedintele Stocklosa a solicitat sprijinul conducerii Ambasadei României pentru iniţierea unui dialog între autorităţile egiptene competente, inclusiv cele care gestionează folosirea Canalului de Suez, cu Administraţia Portului Constanţa, în vederea identificării unor soluţii reciproc avantajoase pentru operarea navelor cu mărfuri din Egipt şi pentru această ţară, în Constanţa, precum şi pentru facilitarea trecerii prin Canalul de Suez a navelor care operează cu mărfuri româneşti sau destinate României”.

Totodată, Olivia Toderean a subliniat potenţialul economic al RA Egipt, ţară aflată într-o dezvoltare accelerată, precum şi necesitatea echilibrării balanţei comerciale, pe fondul diminuării semnificative a exporturilor româneşti în primele 7 luni ale acestui an.

‹ adv ›

În context, ambasadorul român numit în Egipt a subliniat rolul camerelor de comerţ în dezvoltarea relaţiilor comercial-economice bilaterale, inclusiv prin organizarea de evenimente dedicate unei mai bune cunoaşteri reciproce şi punerii în valoare a punctelor forte şi a domeniilor cheie ale celor două economii.

„Iuliu Stocklosa a folosit acest prilej pentru a face o prezentare succintă a potenţialului economic al Capitalei în context naţional, a oportunităţilor de afaceri şi investiţionale oferite de România care pot fi de interes pentru partenerii din Egipt, precum şi a unor posibilităţi concrete de cooperare reciproc avantajoasă”.

În 2022, volumul schimburilor comerciale româno-egiptene a înregistrat un nivel record de 1,3 miliarde dolari (+8% comparativ cu 2021), pe fondul majorării importului din Egipt cu 69% (500 milioane dolari), în timp ce exportul s-a redus cu 10% (până la 800 milioane dolari).

În primele 7 luni ale anului 2023 (date disponibile), volumul comerţului bilateral s-a diminuat cu 24%, din cauza scăderii drastice a exporturilor româneşti cu 52%, care au înregistrat doar 270 milioane de dolari, în timp ce importurile din Egipt au crescut cu 36% până la un nivel de 370 milioane de dolari.

Pentru prima dată în istoria relaţiilor bilaterale se înregistrează o balanţă comercială nefavorabilă ţării noastre (- 100 milioane de dolari). La 31 iulie ac erau înregistrate în România 2.041 firme cu capital egiptean cu o valoare a capitalului total subscris de 43 milioane de dolari, Egiptul deţinând locul 43 între ţările investitoare în ţara noastră.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Incendiu violent la un saivan din Slănic; mai multe animale au ars

Un incendiu violent a cuprins, joi seară, un saivan...
‹ adv ›

România garantează produse alimentare sigure, conforme cu reglementările europene, afirmă Mortasivu

Românii pot avea garanţia că pe piaţă sunt produse sigure şi în acord cu reglementările europene şi internaţionale, în...

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat cu 3 milioane de lei suma alocată Programului de susținere...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole