0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUnitate de sortare, ambalare şi depozitare ouă - finanţată de AFIR cu...

Unitate de sortare, ambalare şi depozitare ouă – finanţată de AFIR cu peste 800 mii de euro

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a finanţat, în perioada 2014 – 2022, investiţii în procesarea şi marketingul produselor agricole, prin submăsura 4.2 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, a anunţat marţi agenţia.

Conform sursei citate, această linie de finanţare a beneficiat de o alocare financiară de aproximativ 503 milioane de euro, solicitările de finanţare depuse însumând peste 802 milioane de euro.

„În urma procesului de evaluare şi de selecţie, AFIR a încheiat prin PNDR 2020 contracte de finanţate cu 604 procesatori, valoare totală a contractelor ajungând la 451,2 milioane de euro. Până în prezent, AFIR a plătit 252,6 milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor eligibile realizate de beneficiarii submăsurii 4.2. În programarea financiară pe care o deschidem începând din acest an, procesatorii vor avea la dispoziţie fonduri nerambursabile prin intervenţiile DR-22 (procesare agricolă) şi prin DR-23 (produse alimentare şi transformate), iar pentru procesare la nivelul fermei prin intervenţiile DR-20 (exploataţii zootehnice), DR-15 (exploataţii pomicole), DR-30 (tineri fermieri)”, a precizat George Chiriţă, directorul general al AFIR.

Potrivit instituţiei, o investiţie reprezentativă pentru acest sector este proiectul „Înfiinţare unitate de sortare, ambalare şi depozitare ouă”, implementat de beneficiarul Ovo Product Cooperativă Agricolă, în localitatea Cristian, din judeţul Sibiu.

‹ adv ›

Astfel, valoarea totală a investiţiei se ridică la 1,158 milioane euro, din care 811.239 euro este valoarea finanţării nerambursabile acordate prin PNDR 2020. Contractul de finanţare a fost încheiat în august 2019, iar investiţia a fost finalizată în decembrie 2022.

„Am beneficiat de o finanţare nerambursabilă în procent de 70% prin PNDR pentru a înfiinţa o staţie de sortare, ambalare şi depozitare ouă, proiect finalizat la sfârşitul anului 2022. Unitatea deserveşte membrii cooperatori şi alţi producători pe o rază de 200 de kilometri. Proiectul îşi propune să creeze un lanţ alimentar, în special pentru acei producători care au nevoie de o desfacere mai facilă pe piaţă. Desfacerea produselor e o provocare, mai ales în ţara noastră şi implică zilnic multă muncă. Noi desfacem produsele în marile magazine naţionale, cu care am colaborat bine. AFIR ne-a susţinut pe toată durată implementării investiţiei, ne-a oferit suport oricând a fost necesar şi nu ne-am simţit atât verificaţi, cât mai degrabă ajutaţi de reprezentanţii AFIR”, a menţionat Alexander Graffius, reprezentantul legal al proiectului.

Potrivit acestuia, toate instituţiile implicate şi-au dat concursul pentru a ajuta la finalizarea acestor proiecte prin AFIR.

„Celorlalţi producători le transmit să aibă curaj să încerce să acceseze fonduri europene, să aplice pentru proiecte pentru că lucrurile se simplifică atunci când beneficiezi de o finanţare nerambursabilă”, a spus Alexander Graffius.

Conform AFIR, proiectul de investiţii al cooperativei agricole a obţinut finanţare pentru înfiinţarea unei unităţi de colectare, recepţie, depozitare, condiţionare, sortare şi ambalare ouă, cu scopul de a colecta ouă de la membrii cooperatori şi de la alţi producători locali autorizaţi şi de a asigura comercializarea acestora către consumatorii finali prin crearea unui lanţ alimentar integrat.

În acest scop, s-a construit o hală de producţie de 1.322 mp şi s-au achiziţionat mai multe echipamente: o maşină de sortat ouă, două maşini de înfoliat, două imprimante input, patru output, trei maşini frigorifice şi 252 de paleţi.

„Capacitatea existentă la momentul depunerii proiectului era de circa 57.000 ouă/ zi, iar cea realizată după implementarea proiectului este de 135.000 ouă/ zi. Cantitatea anuală de produse comercializate este de peste 38 de milioane de ouă pe an. În urma implementării proiectului, se vor comercializa 85% ouă ambalate şi 15% ouă vrac”, precizează instituția.

AFIR precizează că investiţia asigură o creştere considerabilă a producţiei, dar şi un control mai bun al calităţii cu ajutorul echipamentelor performante şi cu personal calificat.

  • Citește despre ->
  • AFIR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AFIR: Fondurile pentru înființarea grupurilor de producători s-au epuizat

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță închiderea, cu...
‹ adv ›

AFIR a publicat Lista actualizată a coeficienților standard output – SOC 2020

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat pe www.afir.ro versiunea actualizată a Listei detaliate a coeficienților standard output (Standard Output Coefficients), respectiv SOC...

AFIR: Peste 530 de mln de euro, contractate în actuala programare

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a semnat până în prezent 2.626 de contracte de finanțare, însumând 534,67 milioane de...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole