6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleCartel Alfa: Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor - o...

Cartel Alfa: Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor – o gravă eroare

Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor reprezintă o gravă eroare, cu consecinţe dezastruoase pentru economie şi populaţie, susţin reprezentanţii CNS Cartel Alfa.

Sindicaliştii au făcut referire la unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice care au apărut în spaţiul public.

„Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, alături de Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România a luat act cu profundă îngrijorare de proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, proiect publicat pe site-urile media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României”, se menţionează în comunicat.

Reprezentanţii sindicatului susţin că acest document vizează destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este o gravă eroare, nu are o justificare reală şi „poate duce în colaps economia României”, având în vedere producţia internă pusă pe piaţă, respectiv schimburile intracomunitare şi exportul de animale, produse agricole şi alimente, domeniile de competenţă exclusivă ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

„Subliniem faptul că măsurile propuse de comasare şi destructurare a Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor sunt de natură a afecta capacitatea serviciilor veterinare din România de a-şi îndeplini responsabilităţile ce-i revin, conform Aquis-ului UE: supravegherea sănătăţii animalelor şi garantarea siguranţei alimentare în vederea protecţiei sănătăţii populaţiei, respectiv garantarea comerţului României în cadrul pieţei unice comunitare cu animale şi alimente”, se menţionează în comunicat.

‹ adv ›

Conform sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a rezultat ca o necesitate a aplicării principiului trasabilităţii pe întreg lanţul alimentar.

Organizarea actuală a ANSVSA este în concordanţa cu obiectivele asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea gestionând un procent important din Aquis-ul comunitar, şi anume acela din domeniul veterinar şi al siguranţei alimentare, domenii care au la baza reglementări comune europene.

De asemenea, organizarea Administraţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se bazează pe principiile fundamentale prevăzute în Codul veterinar al Oficiului Internaţional de Epizootii care să garanteze calitatea serviciilor efectuate prin independenţa, imparţialitate, transparenţă, integritate, obiectivitate şi logică profesională.

Conform prevederilor acestui Cod, serviciile veterinare naţionale trebuie să aibă un buget anual separat şi realist care să acopere toate necesităţile pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul veterinar.

„Nu în ultimul rând, trebuie cunoscut şi faptul că Serviciile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România sunt o componentă a sistemelor de coordonare şi control ale Comisiei Europene – Sistemul rapid de alertă în domeniul alimentelor şi furajelor, Sistemul de notificare a bolilor – asigurând controlul bolilor animalelor şi controlul bolilor transmisibile la om, Sistemul de cooperare şi combatere a fraudelor în domeniul alimentelor şi furajelor, toate aceste mecanisme instituite presupunând o organizare ierarhică şi unitară a serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din fiecare Stat membru”.

Sindicaliştii susţin că renunţarea la aceste principii ar echivala cu imposibilitatea aplicării coerente a legislaţiei europene din domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, imposibilitatea finanţării mecanismelor prevăzute de Regulamentele europene, precum şi cu paralizarea sistemelor de acţiune în caz de epizootii şi zoonoze specifice, fapt care este de natură a conduce la o proastă gestionare a sănătăţii animalelor a sănătăţii publice, implicit a comerţului cu animale şi alimente, aspect care ar echivala cu un atentat la siguranţa naţională.

„În aceste condiţii, orice iniţiativă de acest fel care vizează separarea/scindarea/destructurarea unei activităţi cu specific unitar – în speţă activitatea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor – nu poate fi decât o eroare şi nu va face decât să slăbească capacitatea administrativă a României în acest domeniu extrem de important şi sensibil, reprezentând un atentat la sănătatea şi siguranţa populaţiei înainte de toate”, se mai precizează în document.

Totodată, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România apreciază ca adoptarea şi promovarea unei politici publice/unui act normativ, în forma actuală, proiect publicat pe site-urile media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României, nu face altceva decât să ducă la destructurarea şi bulversarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România.

Astfel, o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra posibilităţii României de a asigura sănătatea animalelor şi a sănătăţii publice – din perspectiva siguranţei alimentului şi a combaterii zoonozelor, inclusiv a comerţului României cu animale şi alimente, acest fapt putând fi apreciat ca o gravă atingere a conceptului de siguranţa naţională, promovat şi asumat la momentul aderării la UE de către Guvernul României.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole