Destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor reprezintă o gravă eroare, cu consecinţe dezastruoase pentru economie şi populaţie, susţin reprezentanţii CNS Cartel Alfa.
Sindicaliştii au făcut referire la unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice care au apărut în spaţiul public.
Reprezentanţii sindicatului susţin că acest document vizează destructurarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor care este o gravă eroare, nu are o justificare reală şi „poate duce în colaps economia României”, având în vedere producţia internă pusă pe piaţă, respectiv schimburile intracomunitare şi exportul de animale, produse agricole şi alimente, domeniile de competenţă exclusivă ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Conform sursei citate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a rezultat ca o necesitate a aplicării principiului trasabilităţii pe întreg lanţul alimentar.
Organizarea actuală a ANSVSA este în concordanţa cu obiectivele asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene, Autoritatea gestionând un procent important din Aquis-ul comunitar, şi anume acela din domeniul veterinar şi al siguranţei alimentare, domenii care au la baza reglementări comune europene.
De asemenea, organizarea Administraţiei veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se bazează pe principiile fundamentale prevăzute în Codul veterinar al Oficiului Internaţional de Epizootii care să garanteze calitatea serviciilor efectuate prin independenţa, imparţialitate, transparenţă, integritate, obiectivitate şi logică profesională.
Conform prevederilor acestui Cod, serviciile veterinare naţionale trebuie să aibă un buget anual separat şi realist care să acopere toate necesităţile pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor din domeniul veterinar.
Sindicaliştii susţin că renunţarea la aceste principii ar echivala cu imposibilitatea aplicării coerente a legislaţiei europene din domeniul sanitar veterinar şi al siguranţei alimentelor, imposibilitatea finanţării mecanismelor prevăzute de Regulamentele europene, precum şi cu paralizarea sistemelor de acţiune în caz de epizootii şi zoonoze specifice, fapt care este de natură a conduce la o proastă gestionare a sănătăţii animalelor a sănătăţii publice, implicit a comerţului cu animale şi alimente, aspect care ar echivala cu un atentat la siguranţa naţională.
Totodată, Federaţia Sindicală a Veterinarilor din România apreciază ca adoptarea şi promovarea unei politici publice/unui act normativ, în forma actuală, proiect publicat pe site-urile media ca fiind asumat la nivelul Guvernului României, nu face altceva decât să ducă la destructurarea şi bulversarea serviciilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din România.
Astfel, o astfel de măsură ar avea un impact negativ asupra posibilităţii României de a asigura sănătatea animalelor şi a sănătăţii publice – din perspectiva siguranţei alimentului şi a combaterii zoonozelor, inclusiv a comerţului României cu animale şi alimente, acest fapt putând fi apreciat ca o gravă atingere a conceptului de siguranţa naţională, promovat şi asumat la momentul aderării la UE de către Guvernul României.