5.7 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleDefolierea tomatelor - care frunze și când se înlătură

Defolierea tomatelor – care frunze și când se înlătură

Defolierea tomatelor presupune, de obicei, înlăturarea frunzelor bazale ale plantei până la primul etaj. Defolierea se practică și la alte culturi, cum ar fi ardeiul, castravetele. Înlăturarea unor frunze la culturile de legume oferă mai multe avantaje: permite înlăturarea frunzelor uscate și ofilite, îmbunătățește circulația aerului și iluminarea fructelor, favorizează activitatea generativă a plantei.

Totuși, există anumite reguli și sfaturi atunci când planificăm defolierea frunzelor la tomate și nu ar trebui să uităm că frunzele joacă un rol important fiind numite și „bucătăria plantei”, astfel atât înlăturarea lor necalitativă, cât și excesivă poate produce pierderi.

În plus, plantele au nevoie de frunze pentru respirație și transpirație (evaporarea umidității). Acest lucru creează un flux continuu de apă cu minerale dizolvate de la rădăcini către toate organele plantei, inclusiv fructe.

‹ adv ›

Pe vreme caldă, evaporarea umidității permite plantei să-și regleze temperatura. Temperatura optimă pentru fotosinteză este de 20-25°C. Când temperatura crește (precum și când scade), fotosinteza încetinește și plantele încep să sufere.

De aici concluzia: pentru ca o planta să funcționeze ca un biosistem autoreglabil, are nevoie de frunze. Prin urmare, nu este recomandat să le îndepărtăm pe negândite. Dar, deoarece îndepărtarea frunzelor este uneori o necesitate, aceasta ar trebui făcută treptat și corect.

Înlăturarea frunzelor la tomate depinde de mai mulți factori: de varietatea cultivată, de condițiile de creștere, de starea plantei și, bineînțeles, de sezonul de creștere.

Cum și când să înlăturăm frunzele la tomate

Unii legumicultori preferă să înlăture frunzele inferioare ale răsadurilor în ajunul plantării într-un loc permanent, dacă răsadurile au crescut excesiv și trebuie să planteze la o adâncime mai mare, astfel încât să se formeze rădăcini suplimentare în partea de jos a tulpinii.

Dacă răsadurile nu au fost adâncite în timpul transplantării, atunci primele 2 frunze le înlătură în timpul înfloririi celei de-a doua inflorescențe. În momentul înfloririi celei de-a treia inflorescențe, la soiurile înalte se îndepărtează încă 1-2 frunze inferioare.

Aici, însă, ar trebui să luăm în calcul faptul că în prima jumătate a sezonului de vegetație, când planta se dezvoltă activ, frunzele inferioare de sub prima inflorescență sunt cele care furnizează sistemului radicular nutriție.

Prin urmare, dacă frunzele inferioare nu stau pe pământ și nu sunt deteriorate de fitopatogeni sau dăunători, atunci acestea trebuie lăsate până când tomatele de pe prima inflorescență ating dimensiunea dorită.

Important! Fiecare înlăturare a frunzelor înseamnă producerea unei răni pe plantă, adică a unei porți de acces a patogenilor și provoacă stres acesteia. Astfel, este recomandată realizarea tratamentelor cu produse pentru cicatrizarea rănilor, de obicei îngrășăminte cu rol cicatrizant ce conțin cupru.

Pe soiurile înalte, este indicat să lăsați cel puțin trei frunze până la prima inflorescență, iar pe cele scurte – 1-2 frunze.

De îndată ce tomatele de pe primul ciorchine încep să se coacă sau ating cel puțin 80% din masa lor, frunzele inferioare pot fi tăiate. După recoltarea unui etaj de fructe, frunzele de pe acesta pot fi înlăturate total.

Acest lucru va îmbunătăți circulația aerului în zona rădăcinii și va reduce riscul de a dezvolta diferite infecții, deoarece frunzele inferioare sunt afectate în principal de umiditatea care se evaporă din sol.

Vezi și Fuzarioza la tomate – 15 sfaturi pentru o cultură sănătoasă.

Defolierea nivelului de mijloc – în ce caz o putem face

Dacă tomatele cresc la o distanță suficientă unele de altele, iar plantele sunt bine formate, luminate din toate părțile și sunt absolut sănătoase, atunci nu are rost să îndepărtați frunzele nivelului mijlociu: toate frunzele vor „lucra” pentru recoltă până când vegetația plantei este finalizată.

Se poate întâmpla, însă, ca plantele să fie plantate prea des. Atunci frunzele se suprapun, iar numărul mare de lăstari laterali fac ca plantele să se umbrească. Ca urmare, ventilația plantelor este perturbată, iar tratarea plantelor de boli și dăunători este dificilă și fructele și frunzele nu primesc suficientă lumină solară.

În acest caz, merită să îndepărtăm toți copileții inutili, lăsând 1-2 dintre cei mai puternici lăstari laterali pe soiurile înalte și 3-4 pe cele medii și mici.

Dacă copilețul s-a transformat deja într-o ramură groasă și pe el s-a format inflorescența cu flori, atunci nu ar trebui să îl tăiați – vă puteți limita la a ciupi partea de sus, lăsând 2-3 frunze deasupra inflorescenței.

Detalii despre Copilitul lăstarilor la tomate – când și cum se realizează.

Care frunze pot fi îndepărtate în nivelul mijlociu al plantei? În primul rând, cele care sunt situate pe cel mai jos lăstar lateral sub inflorescență și sunt direcționate în interiorul plantei. Sub prima inflorescență de pe lăstarul lateral puteți lăsa 1-2 frunze până când se formează ciorchinele de dimensiunea dorită.

În plus, pe măsură ce planta se dezvoltă, puteți îndepărta treptat frunzele situate sub a doua și a treia inflorescență.

Important! Nu se recomandă înlăturarea bruscă a tuturor frunzelor. 2-3 frunze pe zi se consideră opțiunea optimă, altfel plantele pot suferi de stres.

Dacă vedeți că tulpina tomatelor crește prea mult din cauza excesului de azot, puteți scurta frunzele nivelului mijlociu cu o treime, doar cele care se suprapun. Când defoliați nivelul mijlociu, trebuie să vă ghidați după o regulă simplă: deasupra fiecărei inflorescențe trebuie să rămână 2-3 frunze, care vor „hrăni” fructele.

În niciun caz nu defoliați frunzele, dacă fructele nu sunt complet formate. Și dacă treptat, pe măsură ce fructele se coc, putem ilumina partea inferioară a tulpinii îndepărtând frunzele, atunci toate frunzele superioare, care sunt necesare pentru fotosinteză și pentru răcirea plantei ar trebui să rămână până la sfârșitul sezonului de vegetație.

Desigur, atunci când formăm tufa tomatelor, trebuie să luăm în calcul faptul că dacă vremea este însorită și caldă cea mai mare parte a verii, atunci cu cât lăsăm mai multe frunze pe plantă, cu atât este mai bine.

Frunzele nu numai că răcesc plantele, ci și umbresc solul, protejându-l de uscare și supraîncălzire și, de asemenea, salvează fructele de arsurile solare.

V-ar putea fi util și articolul despre De ce se ofilesc frunzele la tomate în solar, seră: 7 cauze.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole