Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) colaborează cu Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și în anul 2023, în campania europeană de sprijinire a luptei împotriva pestei porcine africane (African Swine Fever/ASF).
Aflată în al patrulea an de desfășurare, campania #StopASF are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare în rândul fermierilor, vânătorilor și medicilor veterinari din optsprezece țări europene, inclusiv România, cu privire la boala extrem de contagioasă și îi încurajează să ia măsuri pentru a opri răspândirea acesteia.
Campania #StopASF încurajează fermierii, medicii veterinari și vânătorii „să detecteze, să prevină și să raporteze” posibilele cazuri de ASF la porcii domestici și la cei sălbatici (mistreți). Inițiativa este demarată în parteneriat cu autoritățile naționale din optsprezece țări, iar în România este sprijinită de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
În 2022, numărul focarelor de ASF la populațiile de porci domestici și sălbatici a scăzut considerabil în țări precum România, Polonia și Bulgaria comparativ cu anul precedent, potrivit unui nou raport publicat astăzi de EFSA.
Cu toate acestea, ASF reapare în Grecia și Cehia și continuă să se răspândească în țările vecine UE, precum Serbia și Moldova. A fost, de asemenea, depistată în Macedonia de Nord, pentru prima dată în 2022.
În calitate de agenție a UE, EFSA face obiectul Regulamentului (UE) 2018/1725, care are valoare juridică egală cu Regulamentul general privind protecția datelor (UE) 2016/679 (GDPR) aplicabil în statele membre ale UE și care este aliniat cu regulile și principiile GDPR privind protecția datelor cu caracter personal.