6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleImporturile de cereale: Bruxelles - criticat pentru abordarea netransparentă

Importurile de cereale: Bruxelles – criticat pentru abordarea netransparentă

Comisia Europeană a dezamorsat tensiunile legate de exporturile de cereale ucrainene, dar criticile se intensifică în legătură cu modul în care Executivul UE a gestionat situația cu țări precum Polonia, care a impus unilateral interdicții de import.

Bruxelles se confruntă cu critici tot mai mari după ce a promis mai multor state est-europene un pachet suplimentar de ajutor în valoare de 100 de milioane de euro pentru a-i sprijini pe fermieri, după ce piețele locale au fost „inundate” de produse ucrainene ieftine, scrie EURACTIV Germania.

Polonia, Ungaria, România, Bulgaria și Slovacia au luat măsuri pentru a restricționa și chiar a opri importurile de cereale din Ucraina aflată în război, deoarece importurile masive au redus prețurile locale, provocând proteste din partea fermierilor.

‹ adv ›

După ce, la sfârșitul lunii aprilie, Comisia a promis un nou ajutor pentru fermierii locali din fondul de criză al Politicii Agricole Comune (PAC) a UE, cele cinci state membre au convenit să renunțe la interdicțiile de import.

13 miniștri ai agriculturii din UE au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care critică gestionarea situației și abordarea generală.

Măsurile, pe care Comisia le-a adoptat „fără consultarea statelor membre”, „ridică serioase îngrijorări, deoarece conduc la un tratament diferențiat în cadrul pieței interne”, se arată în scrisoarea publicată vinerea trecută.

Semnatarii se tem, de asemenea, că promisiunea unui ajutor în bani ar putea crea un precedent periculos. Măsurile „ridică întrebări cu privire la viitorul tratament al cazurilor de natură sau amploare comparabilă”.

În plus, țările semnatare acuză Comisia și de o „lipsă de transparență” în ceea ce privește posibilul impact al ajutorului agricol acordat unor state membre asupra altor țări UE și dacă acesta va continua să fie plătit țărilor vecine cu Ucraina în viitor.

Un semnal greșit?

Germania se numără printre țările care consideră reacția Comisiei ca pe o modalitate de a recompensa acțiuni unilaterale și posibil ilegale, mai ales că politica comercială intră în competența UE și nu în cea a statelor membre.

Ministrul german al agriculturii Cam Ozdemir a cerut Comisiei să revină la un „sistem bazat pe reguli” atunci când distribuie banii din fondul de criză.

În situații de criză, statele membre pot fi asistate cu fonduri din rezerva de criză, în care se află anual maximum 450 milioane de euro din fondurile PAC.

Deși Ozdemir și-a exprimat solidaritatea cu fermierii afectați, el a spus: „Dacă suntem serioși în ceea ce privește solidaritatea, atunci criteriile obiective vor fi decisive”.

„Există și alți fermieri în UE care au motive întemeiate să revendice fondurile de criză – de exemplu, în Peninsula Iberică, care se confruntă în prezent cu o secetă extremă”.

Potrivit ministrului ecologist al agriculturii, problemele sectorului agricol polonez sunt parțial „autohtone”. De exemplu, ministrul polonez al agriculturii, Rafał Romanowski, a dat recomandări proaste fermierilor cu privire la ce să cumpere și să vândă.

Comisarul polonez Wojciechowski în campanie?

Critica adresată Comisiei UE este deosebit de importantă pentru comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Circula zvonuri de multă vreme că Wojciechowski dorește o funcție politică în țara sa natală, Polonia, după alegerile parlamentare din această toamnă.

Întrebat dacă Wojciechowski își mai face treaba în calitate de comisar european sau dacă a început deja o campanie electorală, Özdemir a spus că poate înțelege interesul de a se asigura că agricultura rurală are un viitor în propria sa țară.

„Dar vreau să spun, de asemenea, că mă aștept ca un comisar să fie mai întâi comisar european și apoi, dacă este posibil, să se ocupe de țara sa”, a adăugat el.

Wojciechowski e membru al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS). Recent, el a promovat în mod repetat în media poloneze ajutoarele acordate de Comisie.

La nivel național, recent, PiS a încercat din ce în ce mai mult să câștige alegătorii din zonele rurale.

Mulți au văzut decizia Poloniei de a opri importurile de cereale din Ucraina în acest context, deși Varșovia susține ferm țara sfâșiată de război în alte privințe.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE investeşte 380 mln de euro în proiecte care sprijină tranziţia verde

Comisia Europeană a acordat luni peste 380 de milioane...
‹ adv ›

CE a aprobat schema României de 500 mln de euro pentru sprijinirea investiţiilor în producţia de biocombustibili

Comisia Europeană a anunţat luni că a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, schema României, în...

Regulamentul UE privind defrișările – Comisia Europeană cere încă 12 luni pentru tranziție

Având în vedere feedback-ul primit de la partenerii internaționali cu privire la stadiul pregătirilor, Comisia Europeană propune acordarea unui timp suplimentar...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole