Agricultorii solicită sprijin Comisie Europene pe fondul exportului masiv de cereale din Ucraina, în contextul în care se anunţă un an agricol bun, existând riscul unui „blocaj total din cauza surplusului de marfă din Ucraina”, a menţionat, la Bruxelles, Florentin Bercu, Director executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).
El a subliniat că există riscul ca 20 – 25% din fermierii din ţările direct afectate să falimenteze.
Pe de altă parte, el a subliniat că suntem solidari cu poporul ucrainean, de aceea avem foarte mulţi care au tranzitat şi au şi rămas în România.
În ceea ce priveşte consumul mediu de produse de protecţie a plantelor, Florentin Bercu a precizat că, în România, acesta este de 640 de grame per hectar, în timp ce media în UE este de 2,2 kg.
Potrivit acestuia, costul de producţie al cerealelor este cu până la 40% mai mic pentru că nu au aceleaşi restricţii legislative şi constrângeri referitor la calitate şi siguranţa alimentară.
De asemenea, el a subliniat că fermierii români fac eforturi în reducerea emisiilor de carbon, dar pentru asta e nevoie de mai multe eforturi şi din partea autorităţilor europene.
În opinia sa, se impune stimularea înfiinţării şi administrării a unor reţele teritoriale de perdele de protecţie a câmpului la nivel naţional şi european, amplasate corespunzător ca să se creeze ecosistemul necesar.
La rândul său, Marius Micu, Vicepreşedinte PRO AGRO şi Vicepreşedinte COPA, a subliniat că această reducere a cantităţii de pesticide trebuie să fie corelată cu contextul geopolitic actual.
Kurt Vandenberghe, director-general DG CLIMA, a fost invitat la COPA-COGECA Praesidia pentru a vorbi despre cadrul de certificare a absorbţiilor de carbon şi stadiul propunerilor aferente pachetului legislativ „Fit for 55”.
Potrivit sursei citate, Vandenberghe este de părere că povara reducerii emisiilor şi tranziţiei către o economie circulară trebuie partajată de-a lungul întregului lanţ valoric.
Reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare au participat la întâlnirile prezidiilor COGECA şi COPA, desfăşurate la Bruxelles, în zilele de 27 şi 28 aprilie 2023.