România va primi cea mai mică sumă din compensaţiile acordate de Comisia Europeană pentru fermierii afectaţi de importurile de cereale din Ucraina, comparativ cu Polonia şi Bulgaria, dar vom continua demersurile pentru a suplimenta sumele pentru fermierii români, susţine prim-vicepreşedintele PNL, Dan Motreanu.
El consideră că lucrurile pot fi schimbate, pe baza argumentelor, întrucât fermierii români sunt dezavantajaţi de concurenţa cerealelor provenite din Ucraina.
Potrivit sursei citate, cerealele din Ucraina se vând la preţuri mai mici în Uniunea Europeană, beneficiind de scutiri de taxe vamale. Pe de altă parte, exporturile fermierilor români au scăzut cu aproximativ 1,5 milioane de tone de grâu.
Acesta a transmis că România a ajutat şi ajută poporul ucrainean greu încercat, inclusiv prin facilitarea tranzitului grânelor ucrainene pe teritoriul ţării noastre, dar în acelaşi timp, trebuie să apărăm interesele fermierilor români.
Şase ţări est-europene (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) au solicitat la Consiliului Miniştrilor Agriculturii (AGRI-FISH) din 30 ianuarie, de la Bruxelles, soluţii pentru a compensa pierderile fermierilor suferite din cauza importurilor de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina.
România, ca principal exportator de cereale din bazinul Mării Negre al UE, a fost afectată puternic de conflictul din Ucraina, care a dus la schimbări semnificative în comerţul cu cereale şi a permis ca volume importante de mărfuri să intre în ţară fără controale fitosanitare.
Potrivit Asociaţiei Clubul Fermierilor Români, în anul 2022 faţă de anul 2021 s-au înregistrat importuri de cereale şi plante tehnice din Ucraina, astfel: 1,02 milioane tone porumb, 640.000 tone grâu, 650.000 tone floarea soarelui şi 370.000 tone rapiţă.
România s-a transformat astfel din exportator în importator de produse agroalimentare. Exporturile româneşti au fost extrem de reduse, grâul fiind la nivelul de 2,1 milioane tone, porumbul la nivelul de 0,38 milioane tone, rapiţa şi seminţele de floarea-soarelui la 0,1 milioane de tone fiecare dintre ele, au transmis reprezentanţii organizaţiei agricole.