11 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleFertilizarea răsadului de legume - cum și cu ce hrănim plantele

Fertilizarea răsadului de legume – cum și cu ce hrănim plantele

Chiar dacă la producerea substratului pentru răsad se urmărește ca acesta să fie suficient de „hrănitor” pentru plantele în creștere, ca să obținem răsaduri de calitate și mai sănătoase este recomandată fertilizarea periodică a acestora.

Scheme de fertilizare sunt multiple, iar în continuare discutăm atât despre variantele recomandate în condițiile de casă a producerii răsadurilor, cât și perioadele de fertilizare recomandate de specialiști pentru cantități mai mari produse.

Una dintre cele mai importante reguli pentru creșterea răsadurilor puternice și sănătoase este prezența amestecului de substrat „potrivit”. De obicei, mulți folosesc două opțiuni pentru creșterea răsadurilor: fie un amestec de sol achiziționat, fie pregătit independent din mai multe componente.

‹ adv ›

Amestecul de sol în care veți semăna semințe pentru răsaduri ar trebui să fie:

  • Suficient de afânat, astfel încât rădăcinile mici și fragede să poată crește cu ușurință fără a întâmpina obstacole.
  • Cu o umiditate și circulație a aerului potrivită.
  • Steril în ceea ce privește absența larvelor și a ouălor de insecte dăunătoare, a sporilor de boli produse de ciuperci și a semințelor de buruieni.
  • Să conțină nutrienți.

Mai multe detalii despre Producerea substratului pentru răsad – ce putem și ce nu e recomandat să utilizăm.

Este posibil să nu fertilizăm răsadurile? Chiar dacă răsadurile pot crește fără a fi fertilizate, pentru a obține un rezultat rapid și calitativ este recomandat să nu neglijăm această lucrare.

Trebuie spus că substraturile achiziționate, de obicei, nu au un conținut ridicat de macro și microelemente necesare pentru răsaduri pe toată durata creșterii.

Atunci când producem amestecurile de substrat de sine stătător, principala componentă responsabilă pentru fertilitate, de regulă, este solul. La unii este mai bogat în nutrienți, la alții mai sărac.

Amestecat cu turbă, nisip și alte materiale, fertilitatea sa nu este încă suficientă pentru creșterea răsadurilor puternice (cu excepția cazului în care aveți cernoziom). Pe de altă parte, putem adăuga gunoi de grajd putrezit, mraniță, biohumus și altele, care vor contribui la nutriția plantulelor.

Când fertilizăm răsadurile

Fertilizarea răsadurilor se realizează pe etape, de regulă, fiind făcute 4-6 fertilizări, numărul acestora fiind puternic influențat de condițiile de creștere și starea răsadului. Substratul trebuie să fie umed înainte de fertilizare.

Important! În primele etape de creștere răsadul este încă prea fraged, nu este o plantă adultă și, prin urmare, fertilizanții nu ar trebui să cadă în niciun caz pe frunze și tulpină.

Prima fertilizare la răsad este recomandat a fi realizată după răsărire (după apariția celei de-a doua frunze adevărate).

Necesitatea acesteia se explică prin faptul că, în acest moment planta a epuizat aportul de nutrienți din sămânță și a trecut complet la hrănirea de sine stătătoare.

Apoi, fertilizările se repetă la fiecare 7-10 zile.

Important! Nutriția, temperatura și cantitatea de lumină sunt trei parametri extrem de interdependenți. Dacă începeți să fertilizați răsadurile în mod regulat, la temperatura corespunzătoare (peste +20 de grade), atunci vor crește intens.

Dar, de obicei, lumina din februarie nu este suficientă, când soarele răsare la ora 8 și apune la ora 17, iar răsadurile au nevoie de cel puțin 14 ore de lumină pe zi. Așadar, chiar dacă realizăm fertilizări, acestea nu vor genera beneficii, ci îi vor dăuna – vor începe să se întindă și este puțin probabil să salvăm răsadul.

Citiți și despre De ce se alungește răsadul – 5 greșeli de evitat.

Pe de altă parte, creșterea poate fi redusă prin scăderea temperaturii, însă, totuși, este bine să respectăm și asigurăm toți acești parametri la valorile optime.

Detalii despre Creșterea răsadului de legume – sfaturi pentru o dezvoltare calitativă.

Cu ce fertilizăm răsadurile

Opțiuni de fertilizare a răsadurilor sunt foarte multe, acestea având drept obiective principale evitarea carențelor de micro și macroelemente, asigurarea aportului necesar de aminoacizi, stimularea creșterii sistemului radicular și mecanismelor naturale de apărare a plantelor.

Îngrășăminte organice pentru răsaduri

În cazul în care produceți răsaduri pentru grădina proprie sau în cantități mici, puteți opta pentru fertilizarea cu îngrășăminte organice, ce sunt destul de eficiente.

În acest sens, poate fi utilizat gunoiul de grajd sau excrementele de păsări bine descompuse amestecate cu același volum de apă. Lăsați amestecul să fermenteze timp de 2-3 zile la cald.

Amestecul rezultat trebuie diluat cu apă imediat înainte de hrănirea răsadurilor. Pentru excrementele de păsări, raportul este de 1:12, pentru gunoiul de grajd – 1:8.

Totodată, pentru fertilizarea organică poate fi folosită o infuzie de biohumus, vermicompost. Acesta poate fi achiziționat de la companiile producătoare și aplicat conform recomandărilor de pe ambalaj. Acesta e prietenos cu mediul, conține macro și microelementele necesare, enzime, substanțe humice într-o formă accesibilă pentru răsaduri.

Citiți și despre Fertilizarea roșiilor pe vârste. Rețete de îngrășăminte ce pot fi produse acasă.

Îngrășăminte minerale pentru răsaduri

Aici, cele mai indicate sunt îngrășămintele minerale special dedicate răsadurilor, unde este calculată și selectată cantitatea de nutrienți necesară acestora, astfel nu veți da greș la crearea amestecului.

Acestea conțin tot complexul necesar de macroelemente și microelemente cum ar fi azot, fosfor, potasiu, fier, zinc, bor, magneziu, cupru, molibden etc. Adesea și suplimente de vitamine B1, B6, PP, C, care cresc rezistența la stres, precum și acidul succinic – un stimulator de creștere.

Un meniu atât de bogat permite plantei din primele zile să crească bine și, cel mai important, să dezvolte un sistem radicular puternic.

Spre exemplu, plantele pot fi hrănite optând pentru îngrășăminte comerciale după următoarea schemă de fertilizare a răsadului:

  • După răsărire – este recomandat un stimulator de creștere al rădăcinilor, astfel încât planta să dezvolte un sistem radicular bun și să fie mai rezistentă la stres (poate fi utilizat orice stimulator, de exemplu Sprintene).
  • După repicat sau la 10 zile după răsărire în cazul în care semințele au fost semănate direct – poate fi repetat tratamentul radicular cu un produs cu același rol.
  • La 7-10 zile după tratamentul anterior – pentru a oferi plantelor ceea ce lipsea în substrat (dacă a fost utilizat substrat din turbă, perlit, îngrășăminte cu eliberare lentă se recomandă fertilizarea cu un stimulator sau îngrășământ cu macro- microelemente, aminoacizi (Ultrasol Magnum Special, Econatur – de obicei se recomandă 100 g/100 l apă) +îngrășăminte cu calciu (de exemplu Alcaplant New, Calciamec – 200 g/100 l apă); dacă a fost folosită mranița, pământul de pădure pot fi adăugate pe lângă stimulatori și produse ce neutralizează sărurile toxice (de exemplu Sal-wax – 200 g/100 l apă).
  • La aproximativ 7-10 zile după aceasta se poate repeta o fertilizare cu stimulatori și îngrășăminte ce conțin cupru, ce au drept scop stimularea mecanismelor de autoapărare a plantelor.
  • După același interval de timp, poate fi realizată o fertilizare cu îngrășăminte ce conțin microelemente (de exemplu Poligreen-Mix-L 20 ml/10 l apă, Borocal – 20 ml/ 10 l apă, Econatur HD Micros Plus – 20 g/10 l apă) pentru a evita carențele.
  • Înainte de plantare – cu 8-10 zile înainte de plantare se face un alt tratament foliar sau radicular cu stimulatori. Rolul acestora este de a contribui la o mai bună apărare naturală a plantelor de boli.

Important! Produsele indicate pot fi înlocuite cu oricare altele potrivite, iar fertilizările făcute în funcție de starea răsadului. Este important atât să evităm carențele, cât și excesul de nutrienți, care la fel poate dăuna răsadului. Din acest motiv, monitorizați mereu starea plantelor și urmați recomandările de pe ambalajul produselor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se utilizează fungicidele pe bază de microorganisme

Metodele de aplicare a fungicidelor pe bază de microorganisme...
‹ adv ›

De ce inflorescențele la conopidă devin brune

Conopida este o legumă apreciată, însă cultivarea acesteia poate veni cu provocări specifice. În acest articol discutăm despre principalele...

Cum fertilizăm solul toamna înainte de cartof

Toamna este cel mai bun moment pentru a investi în viitoarea cultură de cartofi: semănând îngrășăminte verzi sau aplicând...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole