3.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaPiața agricolă mondială - prețuri în scădere pe Euronext, comercianții în așteptarea...

Piața agricolă mondială – prețuri în scădere pe Euronext, comercianții în așteptarea raportului USDA

Rata inflației în SUA, raportul lunar al USDA, dar și aprecierea valutei euro față de dolar sunt printre principalele evenimente de urmărit pe piața mondială a cerealelor.

Pe Euronext, piața a fost sumbră ieri, cu depășirea nivelurilor de suport, parțial din cauza aprecierii monedei euro față de dolar, ceea ce face originile europene mai puțin competitive.

În această dimineață, raportul euro dolar era de 1,0740, iar dolarul față de rublă se tranzacționa la 69,80.

‹ adv ›

Estimările privind recolta de cereale în UE în 2023

Potrivit estimărilor Strategie Grains, producția de cereale-cheie în Uniunea Europeană, ar putea crește din nou în acest an, după o recoltă din 2022 afectată de secetă și valuri de căldură. În prognoza pentru recolta din 2023, Strategie Grains se așteaptă la o producție de grâu moale de 128,7 milioane de tone. Aceasta ar fi o creștere modestă de 2,5% față de cele 125,5 milioane de tone din 2022.

Pentru porumb, producția este de așteptat să revină la 63,7 milioane de tone, în creștere cu 26% față de minimul din 15 ani de 50,5 milioane din 2022. Potrivit aceleiași surse, producția de orz ar putea crește cu 2% la 52,5 milioane de tone de la 51,3 milioane de tone din 2022.

„Creșterea anuală a producției pe care o așteptăm pentru 2023 se bazează pe condiții meteorologice mai bune decât cele din 2022, care au redus volumele de recoltă și au fost dezastruoase pentru porumb. Cu toate acestea, prognozele noastre de producție sunt destul de conservatoare din cauza costurilor de producție mai mari, în special pentru îngrășăminte”, indică Strategie Grains în raportul său privind cerealele.

Pentru sezonul 2022/2023 în curs, Strategie Grains și-a redus prognoza pentru exporturile de grâu moale din UE la 31,5 milioane de tone de la 31,6 milioane și și-a majorat prognoza pentru importurile de porumb din UE cu 1 milion de tone, la 24,2 milioane de tone.

Stocurile de grâu și orz din UE la sfârșitul sezonului curent sunt de așteptat să fie foarte mari, parțial din cauza cererii interne slabe combinată cu presiunile economice asupra crescătorilor de animale, în timp ce oferta de porumb este echilibrată, presupunând că importurile mari (din Ucraina) vor continua.

Evenimente importante pe piața cerealelor

Prețul rapiței a scăzut brusc ieri după ce și-a testat zona de rezistență de 600 de euro/tonă la sfârșitul anului trecut. Acest lucru este în concordanță cu scăderea prețurilor uleiului de palmier, care este, de asemenea, o consecință a întăririi Ringgit-ului față de dolar.

Ieri, la Chicago, au fost înregistrate sesiuni ezitante, comercianții manifestând dezamăgire în ceea ce privește activitatea de export, dar fiind foarte precauți înaintea raportului USDA de joi.

Pe arena internațională, licitația Egiptului face parte din pachetul de ajutor al Băncii Mondiale și, prin urmare, poate avea un volum mic. Turcia cumpără ulei de floarea-soarelui.

Traficul a revenit la normal pe Canalul Suez, după un incident din weekend din cauza defecțiunii unei nave de mărfuri.

Până în prezent, Ucraina a exportat doar 23,6 milioane de tone de cereale, în scădere față de 33,5 milioane de tone anul precedent, ca urmare a războiului. Aceasta include 8,6 milioane de tone de grâu, 13,3 milioane de tone de porumb și 1,7 milioane de tone de orz.

Jucătorii pieței se așteaptă ca presiunea inflaționistă să scadă puțin în SUA, în timp ce rămâne mai ridicată în Europa, chiar dacă ritmul încetinește. Acest lucru sugerează că Fed va crește ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază la următoarea sa întâlnire din 1 februarie.

Presiunea braziliană a recoltei va fi probabil simțită în curând, iar originea sud-americană va concura cu SUA. Deocamdată, în afară de riscul unui deficit de apă în sudul Braziliei, condițiile meteorologice rămân în general favorabile.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Cum se încheie săptămâna pe bursele agricole

Bursa agricolă: Piața europeană reușește, cu greu, să-și mențină...
‹ adv ›

Provocare pentru industria de procesare: Balcani și Marea Neagră pierd aproape 6 milioane de tone de floarea-soarelui

Potrivit estimărilor agențiilor internaționale, în sezonul 2024/25, producția de floarea-soarelui din Balcani și din regiunea Mării Negre va scădea...

USDA reduce drastic prognoza producției mondiale de oleaginoase

În raportul din noiembrie privind cererea și oferta WASDE, experții USDA au redus prognoza producției mondiale de culturi oleaginoase pentru sezonul...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole