4.8 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

-

HomepageAdvProiectul CONCORDE, beneficii pentru fermierii din România și armonizarea relațiilor din piața...

Proiectul CONCORDE, beneficii pentru fermierii din România și armonizarea relațiilor din piața comerțului cu cereale

Clubul Fermierilor Români a lansat în premieră în România, în iunie 2021, Proiectul CONCORDE adresat fermierilor din România, pentru stabilirea unui sistem de încredere și de bune practici comerciale, care să permită consolidarea relațiilor contractuale în piața de agribusiness, stabilirea unui dialog coerent pentru regândirea parteneriatului și refacerea încrederii fermieri – cumpărători, pentru asigurarea executării corespunzătoare a obligațiilor contractuale.

Pe 13 decembrie anul acesta, Clubul Fermierilor Români a organizat o conferință de presă pentru prezentarea statusului Proiectului CONCORDE, care oferă o umbrelă de protecție fermierilor pentru mai multe segmente de business.

De la lansarea acestuia, s-au înscris peste 140 de fermieri performanți din toate regiunile țării, care sunt organizați de Club într-un grup de lucru care are ca scop consultarea și informarea fermierilor pentru buna implementare a proiectului.

În cadrul Conferinței, reprezentanții Clubului au abordat subiecte de interes major pentru agricultură, relevante în contextul actual, și au reiterat obiectivele Proiectului CONCORDE: predictibilitate, încredere, armonizarea și crearea echilibrului relațional între fermieri și cumpărători, reducerea riscului în tranzacții și identificarea oportunităților de business.

”În ultimele trei luni, Clubul Fermierilor Români a organizat 11 Conferințe la care au participat peste 1500 de fermieri performanți la nivel național. Fermierii ne-au confirmat și completat imaginea complexă a provocărilor pe care aceștia le întâmpină în contextul crizelor generate de pandemia COVID-19, războiul din Ucraina, schimbările climatice, rezultând nevoia implementării accelerate a Proiectului CONCORDE, pentru consolidarea relației dintre fermieri și comercianții de produse agricole”, declară Florian Ciolacu, directorul executiv al Clubului Fermierilor Români.

Sistem de protecție și de bune practici comerciale

În cadrul proiectului CONCORDE, fermierii beneficiază de consultanță privind comercializarea producției agricole, pentru identificarea momentelor oportune pentru vânzare.

În acest scop, echipa de consultanță pentru comerțul cu cereale din cadrul Clubului pregătește și transmite fermierilor membri în asociație rapoarte săptămânale de analiză a pieței locale, regionale și globale, rapoarte lunare de interpretare a estimărilor WASDE, și organizează periodic sesiuni online de interpretare a pieței de cereale.

În plus, Clubul oferă fermierilor interesați training în domeniul Agribusiness, și începând de anul trecut, a construit premisele instrumentului de protecție HEDGING, o metodă folosită la bursă pentru acoperirea riscului tranzacțiilor viitoare încheiate pe piața fizică, prin atragerea unui număr semnificativ de fermieri care își vor acoperi riscul de piață prin accesarea acestui serviciu.

”Proiectul CONCORDE răspunde unor nevoi reale ale fermierilor din România și reprezintă o prioritate pentru agricultura performantă din țara noastră. Urmărim atingerea unui echilibru relațional între fermieri și cumpărători, maturizarea pieței de agribusiness din România, construirea unui sistem de bune practici în domeniu care să contribuie la cooperarea, relaționarea și restabilirea încrederii între jucătorii din această piață”, consideră Cezar Gheorghe, Consultant senior și analist al pieței de cereale.

Beneficii pentru fermieri

În cadrul Proiectului CONCORDE, fermierii vor avea acces la: protecție contractuală standardizată conform standardelor agricole din vestul Uniunii Europene, sisteme de mediere în echitate și implicarea Clubului la nivel de reprezentare europeană.

Grupul de lucru constituit din fermieri și reprezentanți ai echipei Clubului Fermierilor Români își propune să urmărească o serie de indicatori în Proiectul CONCORDE, care conduc spre un impact pozitiv în afacerile agricole.

Dintre aceștia, Clubul consideră că cei mai importanți și relevanți indicatori pentru fermieri sunt predictibilitatea business-ului, certificarea tranzacțiilor cu beneficii mutuale, acordarea ofertei fermierilor cu cererea, participarea la acțiuni comune – vânzări interne și externe, precum și informarea fermierilor prin asigurarea transparenței în comunicare și eficientizarea informațiilor.

”Toate aceste aspecte pot asigura tranziția către încrederea reciprocă între jucătorii din piață și maturizarea agribusiness-ului românesc. Încrederea este cuvântul care trebuie să guverneze orice acțiune și demers al Proiectului CONCORDE”, consideră Cezar Gheorghe, Coordonatorul Proiectului în cadrul Clubului Fermierilor Români.

Segmente de business vizate

Echipa de consultanță comerț cu cereale coordonată de Cezar Gheorghe oferă fermierilor o serie de activități concrete, precum:

  • suport în aprecierea volumelor și a formelor contractuale;
  • estimarea riscurilor și informarea transparentă;
  • suport în eventuale dispute contractuale și mediere;
  • informații tehnice despre piață și despre corelarea regională și globală a celor 6 categorii de produse;
  • instrumente de risc financiar – securizarea prin vânzări futures;
  • susținerea fermei în dezvoltarea procesului și programului de reducere a riscului prin acțiuni pe Burse (Euronext și CBOT);
  • instrumente de estimare a nivelurilor de break-even și măsurarea profitului prin nivelare procentuală;
  • reguli de stop loss în condiții de piață în scădere.

Clubul Fermierilor Români și grupul de lucru al Proiectului CONCORDE își propun să ajungă la coagularea unui interes comun în acțiuni participative alături de Comercianți, să creeze un organism care acționează simbiotic și generează în mod practic siguranța tranzacției (forme contractuale, garanția plăților, certificarea condițiilor calitative) și, pe termen mediu-lung, să dezvolte CONCORDE într-un centru de business al Fermierilor pentru activitățile specifice comerțului cu cereale.

Relația Clubului cu GAFTA

Clubul Fermierilor Români este membru GAFTA – The Grain and Feed Trade Association, organizație internațională reprezentativă pentru sprijinirea contractării și arbitrării comerciale în domeniul cerealelor la nivel mondial.

Cezar Gheorghe este certificat GAFTA din anul 2004 în următoarele domenii: reguli contractuale, contracte și rezolvarea disputelor contractuale (Trade Policy, Contracts and Dispute Resolution).

Formular de înscriere. Date de contact

Fermierii interesați se pot înscrie în Proiectul CONCORDE prin completarea formularului de înscriere disponibil pe site-ul Clubului accesând acest link.

Pentru informații suplimentare, fermierii pot intra în legătură cu Cezar Gheorghe pe e-mail la adresa [email protected] sau la telefon 0749.777.711

Despre Clubul Fermierilor Români

Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociație non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România. Membrii asociației sunt fermieri performanți care au modele de afaceri bazate pe inovație, tehnologie și bunele practici în agricultură, pentru creșterea competitivității și a valorii adăugate create în acest domeniu.

Activitatea asociației este organizată pe proiecte, bazate pe nevoile fermierilor, aprobate de Consiliul Director și puse în practică de unitatea executivă a Clubului. Proiectele vizează domeniile legislativ, fiscal, tehnologie și resurse umane și își propun să identifice soluții care să răspundă în mod real, concret, problemelor cu care se confruntă fermierii.

Clubul Fermerilor Români lansează și derulează programe și proiecte concrete pe patru direcții strategice de acțiune: reprezentare, consiliere și consultanță, formare și leadership, informare și comunicare.

CFRO
CFROhttps://www.cfro.ro
Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă este o asociaţie non-profit și neguvernamentală a fermierilor din România.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole