Tranzacțiile pe piața lemnului nu sunt pentru cei slabi când te uiți la evoluția prețurilor din ultimele luni. La începutul lunii decembrie, prețurile lemnului de pe piața futures din Chicago au scăzut la cel mai scăzut nivel din iunie 2020 – adică la nivelul de dinainte de pandemie.
Într-un raport prezentat de Olaf Zinke, Agrarheute, analistul menționează că prețurile lemnului răspund de obicei rapid la un mediu economic în schimbare, de aici și fluctuațiile înregistrate.
La începutul lunii decembrie, prețurile lemnului de pe piața futures din Chicago au scăzut la cel mai mic nivel din iunie 2020, la 396 de dolari per o mie de boardfeet (1000 boardfeet = 2,36 metri cubi), în scădere cu peste 70% față de vârful atins în martie, de aproximativ 1450 de dolari.
Analiştii numesc ca principala cauză a scăderilor creşterea dobânzilor şi a ratelor ipotecare, care pune presiune masivă asupra pieţei imobiliare din SUA, dar şi din Europa şi China. Creșterile agresive ale ratelor dobânzilor ale Băncii Federale din SUA au majorat în unele cazuri ratele dobânzilor la creditele ipotecare pe 30 de ani la niveluri nemaivăzute din 2001.
Rezultatul este o încetinire semnificativă a construcțiilor rezidențiale și o afectare severă a producerii în întreg sectorul construcțiilor. Potrivit analiștilor, scăderea prețurilor la lemn este în principal o consecință a creșterii ratelor dobânzilor.
Scăderea stocurilor și reducerea semnificativă a tăierilor forestiere în America de Nord nu au reușit încă să oprească scăderea prețurilor la cherestea. Războiul din Ucraina și înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului, care împreună reprezintă peste 10% din exporturile globale de cherestea, nu au reușit, de asemenea, să stabilizeze prețurile.
Chiar și o serie de reduceri de producție la fabricile mari de cherestea americane și canadiene nu au reușit să stabilizeze piața. În modelul său macro, firma de analiză Trading Economics se așteaptă ca prețurile lemnului să fie în jur de 400 de dolari/1000 boardfeet la sfârșitul acestui trimestru. Prognoza prețurilor pentru 12 luni este de doar 344 doar, dar atenție, să nu uităm că piața generează schimbări bruște.
Banca Federală a SUA a anunțat că va lupta împotriva inflației cu o atitudine restrictivă a politicii monetare care va continua să afecteze sectorul construcțiilor. Se estimează că dobânzile mai mari nu vor stimula creșterea economică sau investițiile.
Precum am menționat, prețurile lemnului răspund de obicei rapid la un mediu economic în schimbare, spun analiștii. Prin urmare, cheresteaua poate fi și un indicator pentru alte piețe de mărfuri.
Potrivit furnizorului de date comerciale OEC, primii cinci importatori mondiali de cherestea în 2020 au fost SUA (8,33 miliarde USD), China (6,91 miliarde USD), Marea Britanie (2,01 miliarde USD), Japonia (1,61 miliarde USD) și Germania (1,51 miliarde USD).
Cei mai mari exportatori au fost Canada (7,69 miliarde dolari), Rusia (4,23 miliarde dolari), Suedia (3,7 miliarde dolari), Statele Unite (2,55 miliarde dolari) și Germania (2, 55 miliarde dolari).
Criza construcțiilor locuințelor din China, al doilea cel mai mare importator de cherestea din lume și a doua cea mai mare economie, a exacerbat problemele de pe piața globală a lemnului și a ridicat îngrijorări cu privire la un „efect de propagare” asupra economiei globale, spun analiștii.
În timpul pandemiei de Covid-19 din 2021, cererea ridicată pentru proprietăți imobiliare a dus inițial la creșterea prețurilor lemnului. După aceea, prețul lemnului a atins un maxim istoric în mai 2021.
Cu toate acestea, politica de la Beijing zero-Covid a încetinit sever creșterea economică în China și a împiedicat semnificativ o posibilă redresare a sectorului imobiliar al țării și, prin urmare, prețurile globale ale lemnului.