6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleNu plantați livezi fără a realiza analiza solului

Nu plantați livezi fără a realiza analiza solului

Analiza solului realizată înainte de plantarea livezilor este una dintre lucrările obligatorii ce nu trebuie omisă. Menționez acest lucru deoarece mulți producători, spre regret, încă nu conștientizează pe deplin de ce au nevoie din timp de informațiile obținute la realizarea analizei solului și consideră că este o simplă lucrare realizată pentru a o include în planul general pentru a putea beneficia de subvenții.

În realitate, majoritatea specialiștilor menționează că analiza solului poate fi realizată chiar și cu doi ani până la înființarea livezii, pentru a suplini carențele etapizat și eficient.

În plus, în unele cazuri ar putea fi necesar chiar să alegeți un alt lot în cazul în care ați depistat mai multe probleme ce se înlătură mult prea costisitor.

‹ adv ›

Spre exemplu, mărul suportă bine calcarul activ până la 10 –12%, însă acesta devine inhibitor al creșterii la peste 10% la adâncimea de sub 50 cm.

Părul altoit pe franc suportă până la 10% calciu activ în sol, în timp ce pe gutui apar simptome de cloroza pe frunze la peste 8% calciu activ. În ceea ce priveşte reacţia solurilor, părul necesită un pH în jur de 7 (6,4 – 7,4).

Prunul preferă soluri cu reacție slab acidă spre neutră (pH de 5 7,4). Nu suportă solurile sărăturoase şi nici cu exces de calciu (peste 9-10% CaCO3). Carbonatul de calciu din sol devine un inhibitor asupra creșterii la peste 12% la adâncimea solului de sub 50 cm, sau la peste 15% la adâncimea de sub 70 cm.

Citește aici și despre Plantare livadă de păr – cum alegem și pregătim terenul.

Cireșul preferă solurile mijlocii şi uşoare, cu un conţinut de calciu de maximum 6%. La peste 9-10% de CaCO3, cireșul se dezvoltă slab. Cele mai favorabile terenuri pentru cireș sunt cele cu o reacție slab acidă spre neutră (pH de 5,8-7,4). În plus, cireșul nu tolerează nivelul înalt de săruri din sol.

Totodată, analiza solului permite să determinăm cantitatea de îngrășăminte necesare de administrat pentru aprovizionarea solului cu elemente nutritive (cele mai importante sunt fosfor, magneziu, potasiu, bor şi mangan).

Au fost mai multe cazuri raportate de către fermieri în care, plantând livezi fără analiza solului, ani la rând nu puteau determina de ce pomii, spre exemplu, nu leagă fructe sau se dezvoltă deficient.

În continuare, sunt prezentate limitele de interpretare a analizelor elementelor minerale din sol, recomandate pentru plantaţiile de pomi și arbuști fructiferi (După Buletinul I.A.S. nr. 1 – 2 / 1983).

Ulterior, după înființarea livezilor, analiza solului se realizează o dată la patru ani (unii specialiști recomandă chiar și o dată la doi ani pentru plantațiile superintensive, ținând cont de faptul că pomii sunt mari consumatori de elemente nutritive).

Analiza solului realizată o dată la trei sau patru ani oferă posibilitatea de a avea un tablou al schimbărilor stării fertilității solului și a suplini necesarul de elemente înainte de apariția simptomelor carențelor vizibile pe plante sau excesului unor elemente.

Analiza solului vă permite să vedeți și dezechilibrul de nutriție sau alte probleme ale solului. Spre exemplu, dacă s-au aplicat mai mulți ani la rând îngrășăminte ce acidifiază solul, se provoacă un dezechilibru al conținutului de aluminiu și mangan în sol, ceea ce duce la un efect negativ asupra nutriției pomilor.

În livezile pe rod probele de sol se recoltează pe porțiuni a câte 20 cm, la adâncimea de 0-20 cm și 20-40 cm. Acest lucru se face deoarece la această adâncime prin lucrări au fost mobilizate elementele ce vor fi preluate ulterior de către plante.

În cadrul amplasamentului fiecărei specii şi soi/portaltoi, probele se recoltează pe subunităţi de sol. În cazul solurilor uniforme se recoltează o probă medie la 5 ha.

Fiecare probă medie de sol este formată din 10-15 probe parţiale distribuite cât mai uniform pe subunitatea de sol ce trebuie caracterizată.

Important! Nu este recomandată recoltarea probelor din porțiunile de teren mai înalte sau depresiuni, din apropierea clădirilor.

Fertilizarea foliară și analiza foliară la măr – sfaturi.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole