În ciuda eforturilor Uniunii Europene de a stimula agricultura și a combate criza provocată de războiul din Ucraina, prin relaxarea măsurilor de mediu, se preconizează că în acest an producția de cereale va scădea semnificativ.
În linii mari, producția de cereale din UE va rămâne cu 5,1% sub media pe cinci ani și va scădea cu aproape 8% în acest an față de anul trecut, potrivit datelor prezentate într-un raport recent care cuprinde perspectivele pe termen scurt ale agriculturii, publicat de către Comisia Europeană.
Potrivit datelor prezentate, acest lucru se datorează în mare parte secetei severe din acest an, care a redus randamentul la hectar în multe regiuni, dar și faptului că suprafața terenului arabil utilizat pentru producția de cereale a scăzut – în ciuda măsurilor UE destinate, în mod special, creșterii suprafeței de producție a cerealelor.
Având în vedere efectele negative ale războiului din Ucraina asupra piețelor agricole, Comisia a permis statelor membre să relaxeze temporar unele dintre cerințele de mediu, în urma cărora fermierii beneficiau de subvenții în cadrul programului PAC (Politica Agricolă Comună) al UE.
În afară de normele privind rotația culturilor, aceste derogări se referă și la cerința de a declara o parte din suprafețele agricole ca fiind zone de interes ecologic, cum ar fi cele rezervate pentru îmbunătățirea biodiversității și menținerea sănătății solului sau pășunile.
Relaxarea acestor norme este menită să extindă suprafața pe care fermierii o pot folosi pentru a produce cereale și semințe oleaginoase, compensând, în acest fel, diminuarea exporturilor din Ucraina către UE și piața internațională.
În ciuda acestor măsuri, suprafața utilizată de fermieri pentru producția de cereale nu a crescut, ci a scăzut cu 1,3% față de media pe cinci ani, potrivit raportului.
Totuși, derogările par să fi avut un impact pozitiv în ceea ce privește oleaginoasele.
Recent, în timpul unei reuniuni a Comitetului Special pentru Agricultură (CSA), un oficial al Uniunii Europene a declarat că executivul UE nu are încă o imagine clară a impactului pe care derogările adoptate îl vor avea asupra randamentelor producției agricole.
Seceta afectează producția agricolă
Între timp, randamentul pentru cereale, adică cantitatea recoltată la hectar, a scăzut cu aproape 7% față de 2021 și cu 3% față de media pe cinci ani. Potrivit Comisiei, acest lucru se datorează în principal secetei cu care s-au confruntat multe regiuni europene în această vară.
Culturile din perioada verii au fost afectate în mod deosebit, în primul rând porumbul, un produs de bază pentru refacerea stocului de furaje, a cărui producție a scăzut cu aproape 24% față de anul trecut. Mulți fermieri au avertizat deja că lipsa de furaje îi determină să înceapă să își folosească stocurile de iarnă mult mai devreme decât de obicei.
Observatorul European al Secetei a avertizat, de asemenea, că o mare parte din Europa continuă să fie afectată de secetă, mai mult de un sfert din teritoriul UE aflându-se în prezent în stare de alertă, la nivel de cod roșu.
În același timp, raportul a mai semnalat că utilizare redusă a îngrășămintelor din cauza creșterii costurilor de producție, ar putea fi încă un motiv pentru randamentele scăzute înregistrate în acest an.
În Uniunea Europeană, aprovizionarea cu îngrășăminte chimice se află în impas, iar acest lucru se datorează sancțiunilor introduse în martie asupra importurilor din Belarus și întreruperii comerțului cu Rusia, doi dintre principalii furnizori de îngrășăminte chimice, dar și creșterii prețurilor la gaze care pune în dificultate producția internă.
Creșterea exporturilor la cereale se bazează pe stocurile din anii trecuți
Raportul Comisiei consideră costurile și disponibilitatea îngrășămintelor ca fiind o „preocupare majoră pentru agricultură” în sezonul următor.
Comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, a anunțat că, în curând, Comisia va prezenta o nouă informare în care va aborda situația creșterii prețurilor la îngrășăminte, cauzată de războiul din Ucraina și de criza energetică.
Între timp, se așteaptă ca exporturile de cereale ale UE să crească în continuare, în ciuda scăderii producției, iar raportul Comisiei prevede o creștere de 6,5% a exporturilor față de sezonul trecut și o creștere de 21% față de media pe cinci ani. Acest lucru este posibil datorită unor stocuri mari de cereale, înmagazinate din sezoanele anterioare.