6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaFOTO. Modele de cuști pentru iepuri, simplu și ușor

FOTO. Modele de cuști pentru iepuri, simplu și ușor

Crescătorii de iepuri experimentați își construiesc singuri cuștile ca să nu își pună în pericol animalele în caz că materialele sau realizarea au fost proaste.

Procesul în sine nu este foarte complicat și nici iepurii nu au nevoie de condiții speciale, având în vedere că cei sălbatici se mulțumesc cu o vizuină. De aceea, cu puțin ajutor, chiar și cunicultorii începători vor fi capabili să confecționeze cu mâna lor adăposturi pentru iepuri.

Modele de cuști

Elemente constructive și materiale utilizate

Indiferent de mărime sau complexitate orice cușcă pentru iepuri include următoarele elemente esențiale:

‹ adv ›
  • Cadrul și pilonii de susținere se confecționează din grinzi de lemn. Cuștile de exterior trebuie amplasate la o înălțime de circa 70 cm de la pământ pentru a feri iepurii de pisici, câini sau rozătoare.
  • Pentru pereții interiori se folosește placaj, scândură și plasă. Pereții exteriori îi puteți garnisi cu stinghii din lemn sau plastic. Ca îngrijitul cuștii să nu fie o corvoadă instalați două uși (una din plasă și alta din scândură) .
  • Pardoseala de regulă se execută din stinghii sau plasă. Unii cunicultori fac podeaua compactă și doar în spatele cuștii pun plasă ca dejecțiile să nu se rețină, alții din contra.
  • De obicei, plafonul este confecționat din același material ca și pereții, iar pentru învelirea acoperișului este binevenit orice material tradițional folosit.

Pentru ca vara urechiații să nu se simtă ca în cuptor, iar iarna să nu înghețe de podea sau pereți, cel mai bine ar fi să nu folosiți metal la executarea adăposturilor. Asigurați-vă că toate detaliile sunt netede, altfel înlăturați orice defect al plasei și șlefuiți lemnul cu hârtie abrazivă.

Tipuri de construcții

Înainte de a purcede la confecționarea celulelor ar fi bine să examinați modelele existente. Cele mai populare și utilizate construcții sunt următoarele:

  • Cușca tradițională arată ca o cutie mai deosebită, așezată pe picioare înalte și prevăzută cu două ușițe. Este separată de un paravan în două compartimente ce servesc pentru refugiu și hrănire. De asemenea, cușca trebuie să dispună de suficient spațiu pentru mișcare și să fie echipată cu hrănitoare și adăpătoare. Schema celei mai simple cuști arată cam așa:

Aceste dimensiuni sunt prevăzute pentru iepurii adulți, dar le puteți ajusta în dependență de rasă sau numărul capetelor. Pornind de la aceeași schemă se ajustează și căsuțele pentru tineret, iepuroaicele gestante sau care alăptează.

Mult mai complicate sunt celulele propuse de savantul rus Igor Mihailov, care reprezintă în miniatură ferme în toată legea. ”Cuștile Mihailov” sunt dotate cu sisteme de ventilare, cu jgheaburi originale și cu o mulțime de treceri și rafturi.

Cutiile de fătare și adăpătoarele au încălzire electrică, iar dejecțiile sunt evacuate automat. Aceste tipuri de cuști se potrivesc cel mai bine pentru creșterea iepurilor în sistem intensiv.

  • Cele mai populare rămân a fi totuși cuștile pe trei nivele, propuse de rusul N. Zolotuhin. În mare parte datorită faptului că se construiesc destul de ușor, dar și pentru că autorul a făcut cunoscute ideile sale.

Dacă privim de sus ”cușca Zolotuhin” arată cam așa:

Pardoseala se confecționează din placaj sau ardezie plată. O plasă de 10-15 cm lățime se pune doar în spatele construcției, pentru că anume acolo iepurii preferă să se urineze. Construcția lui Zolotuhin este pe trei nivele: câte două cuști pe un nivel. Totodată, fiecare nivel de deasupra este amplasat ceva mai în spate (în funcție de lățimea plasei), astfel încât dejecțiile să nu cadă prin plasă în celula de mai jos.

”Cuștile Zolotuhin” nu au cutii de fătare permanente, ci sunt introduse doar în perioada fătărilor pe timp de toamnă și iarnă, pe când vara iepuroaicele își aranjează cuibul chiar în fân.

Etapele construcției

Acum vom explica pe pași cum are loc procesul de creare a celei mai elementare cuști individuale (cele complexe pornesc de la aceeași abordare).

  • Pentru început alegeți un loc pe cât de mult posibil ferit de vânt și curent pentru amplasarea cuștii.
  • Apoi faceți rost de niște desene tehnice care ilustrează funcția, componentele și structura întregii construcții. Mărimile cuștii pot varia de la rasă la rasă, însă de regulă sunt construite pe următoarele dimensiuni standard 150*70*70 cm.
  • Ulterior confecționați cadrul din grinzi de lemn. Partea frontală a celulei va fi mai înaltă (circa 60-70 cm) decât cea din spate pentru ca acoperișul să vină în pantă.
  • Cadrul este căptușit cu placaj, scândură sau alt material ales. Cele două compartimente vor fi despărțite de un perete în care se va tăia o gaură cu diametrul de 20 cm. Marginile paravanului vor fi bătute cu o panglică de tinichea pentru ca urechiații să nu le roadă.
  • După care se execută acoperișul (preferabil să fie demontabil pentru a servi la curățenie sau la prinderea animalelor).
  • Ușa de la compartimentul de hrănire poate fi făcută din plasă, iar cealaltă din scândură.
  • Dacă dispuneți de suficient spațiu pentru a crește iepurii afară, în spatele cuștii puteți fixa o construcție suplimentară din plasă ce va servi drept volieră și vor fi totodată  mai aproape de masa verde.

Cum îngrijim de iepurii decorativi?

Crescătorii au creat rasa de iepuri decorativi special pentru a fi crescuți în apartament. Se înțelege că și condițiile de întreținere a lor vor fi altele. Totodată nu trebuie să uităm că strămoșul lor comun, iepurele sălbatic este obișnuit să trăiască în vizuini, de aceea va trebuie să improvizăm o vizuină mică în cușcă.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească o cușcă destinată iepurilor pitici sau decorativi:

  • suprafață mare (iepurele se va afla un timp îndelungat în cușcă de aceea are nevoie de suficient spațiu pentru mișcare; amenajați diverse spărturi, scări, rafturi etc.);
  • fund înalt și dublu (important atât pentru iepuri deoarece nu au pernuțe la lăbuțe, cât și pentru stăpâni întrucât altfel dejecțiile se vor împrăștia în jur);
  • elemente netede, fără ascuțișuri, suprafețe ce nu alunecă, detalii neprelucrate cu lac sau vopsea.
Căsuță pentru iepuri cu răzor de flori

Cuștile din comerț destinate iepurilor decorativi sunt desigur foarte drăguțe. Nu toate sunt și comode de aceea ar fi mai bine să le construiți cu forțele proprii. Le puteți confecționa din plasă zincată cu ochiuri de maxim 25/25 mm, cu fundul dreptunghiular și destul de înalt.

O asemenea plasă se îndoaie ușor și nu se rupe, de aceea va fi ușor să formați un paralelipiped fără partea de jos. În unul din pereți veți încorpora o ușiță. Ca podeaua să nu alunece împrăștiați rumeguș sau așezați carton gofrat. În spatele cuștii instalați adăpătoarea, jgheabul, rampa și alte distracții pentru animalul de companie.

Citește despre Bolile la iepuri – simptome și controlul acestora.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole