Masa mucilaginoasă și putrezirea interiorului verzei de cele mai multe ori este rezultatul acțiunii unui patogen ce provoacă putregaiul umed sau moale la varză – Erwinia carotovora.
În acest articol vom discuta despre măsurile ce vor permite să evitați acest lucru, realizând lucrările corect.
Putregaiul umed sau Erwinia carotovora
Varza este o legumă utilă și, în același timp, destul de nepretențioasă în îngrijire. Cu toate acestea, uneori provoacă probleme: omizile sau limacșii pot roade frunzele, puricele cruciferelor poate produce daune, iar apoi căpățânile de varză sănătoase încep să putrezească din interior.
Ultima problemă este deosebit de periculoasă, pentru că poate fi depistata doar atunci, când nu se mai poate interveni.
Cauzele apariției putregaiului umed la varză
Agenții cauzali ai bacteriozei sunt bacterii din genul Erwinia (Erwinia). Boala afectează varza de diferite soiuri. Acest lucru se întâmplă în principal în a doua jumătate a sezonului de vegetație și în timpul depozitării. Mai des, varza de soiuri timpurii, mijlocii timpurii și mijlocii devine victimă a bacteriilor patogene.
Sursele de infecție cu putregaiul umed la varză pot fi:
- resturile vegetale ce nu sunt strânse de pe câmp;
- buruienile infectate;
- semințele nedezinfectate;
- apa folosită pentru irigare din rezervoarele naturale;
- insectele dăunătoare, cum ar fi albilița, buha verzei, puricii cruciferelor etc.
Adesea boala este favorizată și de excesul de îngrășăminte cu azot. Frunzele de varză sub influența azotului cresc mari, dar în același timp nu au o structură densă, astfel microorganismele patogene pătrund ușor în interior.
Vremea caldă (25-28°C) și umedă contribuie, de asemenea, la dezvoltarea activă a agentului patogen. Prin urmare, într-o vară caldă și ploioasă, cultura suferă mai mult de putregaiul umed. Plantele slăbite de deteriorare mecanică sunt cele mai susceptibile la putregaiul umed.
Vedeți și 15 sfaturi la producerea răsadului de varză.
Care sunt simptomele putregaiului umed?
Putrezește interiorul căpățânii
Boala începe să fie observată pe frunzele de acoperire: devin închise la culoare, acoperite cu pete uleioase, care cresc treptat, captând întreaga frunză.
Se simte un miros de putregai. În timp, boala se răspândește pe întreaga căpățână de varză, ceea ce duce în cele din urmă la distrugerea acesteia.
Putrezirea verzei la rădăcină
Răspândirea putregaiului începe de jos, de la tulpină. Agenții patogeni intră în plantă din sol. Ca urmare a atacului, ciotul devine mai închis, capătă o nuanță gri crem și se înmoaie. Boala progresează rapid, afectând întreaga căpățână. La fel ca în cazul anterior, apare un miros neplăcut de putrefacție.
Uneori, semnele exterioare ale bolii nu sunt vizibile deloc – putregaiul în interior poate fi văzut numai după tăiere. Din cauza tulpinii moi, căpățâna de varză pur și simplu se desprinde și cade.
Boala atacă și alte specii din grupul verzei:
De asemenea, este dificil de detectat apariția putregaiului umed în stadiul inițial în timpul depozitării verzei: în interior căpățâna de varză putrezește deja și se transformă treptat într-o masă mucilaginoasă, iar la exterior arată încă destul de sănătos. Putem depista bacteria doar după miros, deoarece persistă mirosul de putregai.
Cum să tratăm putregaiul umed
Nu există tratament pentru putregaiul umed. Dacă ați descoperit boala într-un stadiu incipient, atunci căpățâna de varză poate fi folosită în continuare: îndepărtați frunzele afectate și câteva sănătoase și consumați restul cât mai curând posibil și numai după tratament termic.
Dacă boala a intrat în interiorul căpățânii, atunci nu mai poate fi folosită pentru gătit: scoateți planta din grădină și în afara parcelei și ardeți-o.
Mai multe detalii despre Bolile la varză – cum le deosebim și evităm.
Numai respectarea măsurilor și regulilor preventive va ajuta la protejarea plantelor de varză de putregaiul umed:
- Respectarea rotației culturilor: nu puteți crește varză pe aceeași parcelă doi ani la rând sau o planta imediat după alte culturi din familia cruciferelor (napi, ridichi, muștar, hrean). Este posibilă întoarcerea culturii la locul inițial numai după patru ani.
- Cei mai buni premergători pentru varză sunt leguminoasele, ceapa, usturoiul, roșiile, ardeiul și cartoful.
- Fertilizarea moderată: pentru a evita excesul de îngrășăminte cu azot, aplicați-le numai la începutul sezonului de vegetație, apoi treceți la cele cu potasiu și fosfor.
- De asemenea, pe suprafețe mici va fi util să adăugați o mână de cenușă de lemn în fiecare cuib la plantare. Acest îngrășământ natural nu numai că va satura solul cu potasiu, fosfor și oligoelemente esențiale, dar va reduce și aciditatea solului, ceea ce va ajuta la prevenirea dezvoltării unei alte boli periculoase a verzei – hernia verzei.
- Respectarea distanței dintre plante: probabilitatea de afectare de bacterioză crește, dacă nu sunt respectate practicile agricole, în special atunci când plantele sunt îndesite. Într-o astfel de situație, circulația aerului este perturbată, apa de pe frunze nu se usucă mult timp, ceea ce contribuie la răspândirea activă a putregaiului umed.
Distanța de plantare la varză este de 70×25 cm sau 70×22 cm pe teren modelat și de 50-60×30 cm pe teren nemodelat.
- Tratamentele preventive trebuie efectuate în toate etapele de creștere și dezvoltare a verzei. Semințele și răsadurile pot fi tratate cu produse biologice pe bază de bacil de fân sau trichodermă.
- Controlul dăunătorilor este, de asemenea, extrem de important, deoarece omizile pot roade frunzele de varză, provocând daune mecanice și slăbind planta, iar insectele pot deveni purtători ai bolii.
- Recoltarea la timp: contrar credinței populare, este necesar să se recolteze varza nu după primul îngheț, ci înaintea lui, pentru că putregaiul umed afectează adesea varza afectată de îngheț în timpul depozitării.
Respectați tehnologia agricolă, preveniți deteriorarea mecanică a căpățânilor de varză, acoperiți plantele cu o peliculă în perioadele de ploi prelungite, pregătiți și utilizați căpățâni de varză absolut întregi și sănătoase pentru depozitare și atunci probabilitatea de afectare este minimă.
Mai multe detalii despre Cultivarea verzei – cerințe și sfaturi pentru recolte bune.