6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

HomepageAdv„Tehnologii fără granițe în viticultură” – Corteva dă start unui proiect unic...

„Tehnologii fără granițe în viticultură” – Corteva dă start unui proiect unic dedicat viticultorilor români și moldoveni

Viticultori și specialiști din sector de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la primul proiect transfrontalier viticol româno-moldav „Tehnologii fără granițe în viticultură”.

Prima ediție a proiectului a demarat cu succes la Crama „Moșia Domnească” din Panciu- Vrancea, iar partenerii evenimentului au fost Corteva Agriscience și Da Bacco.

În cadrul întrunirii, au fost abordate subiecte ce țin de lucrările în plantațiile de viță-de-vie relevante pentru această perioadă, producătorii participanți la eveniment având șansa unică de a afla mai multe despre experiența ambelor țări.

Despre lucrările în verde realizate în plantațiile de viță-de-vie pentru obținerea strugurilor de calitate au oferit detalii experții: Sergiu Tutovan, Victor Efros și Dmitri Mihov.

Informații despre protecția viței-de-vie, integrând unele dintre cele mai performante produse, au oferit specialiștii CortevaMaria Cârja – Marketing Manager România & Republica Moldova, George Andron – National Key Account Manager Specialty Crops Farms România & Republica Moldova și Alfred Ștefan – Key Account Manager Specialty Crops Farms România Est & Republica Moldova.

Producătorii au avut ocazia să afle mai multe detalii și despre tehnica viticolă modernă Da Bacco, ce permite realizarea mecanizată a lucrărilor în cultură, mai multe detalii despre aceasta oferind Mihai Fudulache – Administrator Grup firme DaBacco și Liviu Dumitrache- Director Vânzări.

Unul dintre inițiatorii acestui proiect a fost Alfred Ștefan, care spune că în ultimii 3 ani, a reușit să cunoască specialiști din lumea vinului și producători de struguri pe care și-a dorit cu tot dinadinsul să-i strângă la un loc, iar acum relatează cu mândrie succesul primului eveniment:

„Dorința mea era de a reuși să îi strâng laolaltă în seminarii tematice pentru a putea să-și comunice experiențele dobândite în decursul anilor viticoli, având în vedere numitorul comun: obținerea strugurilor de calitate. Urmând aceste deziderate, a fost simplă reconectarea acestora în tematicile viticole din cadrul evenimentului. Sunt mândru că la acest eveniment avem proprietari, administratori și specialiști din renumitele crame moldave: Cricova, Beciul Domnesc, Chateau Vartely, Moșia Domnească, Asconi, Natura, Rădăcini, Crama Gârboiu, Călărași Divin, AlterEgo, dar și zeci de producători de struguri”, ne-a povestit Alfred Ștefan.

Producătorii au avut ocazia să afle mai multe detalii și despre tehnica viticolă modernă Da Bacco, ce permite realizarea mecanizată a lucrărilor în cultură, mai multe detalii despre aceasta oferind Mihai Fudulache – Administrator Grup firme DaBacco și Liviu Dumitrache- Director Vânzări.

„Sunt bucuros că, prin prisma evenimentului „Tehnologii fără granițe în viticultură’’, s-a putut realiza un schimb valoros de informație și de experiență în domeniu, alături de prietenii noștri de peste Prut cu care am început o colaborare în primăvara acestui an, când am plantat 48 de ha la Rădăcini.

Dorința mea este ca membrii echipei Da Bacco să poată oferi românilor de pretutindeni resursele necesare susținerii horticulturii locale, rezultatul muncii lor fiind extrem de valoros, chiar indispensabil. Pentru a realiza acest lucru, am dorit să cunoaștem cât mai bine dorințele, nevoile și condițiile pe care le impune viticultura moldovenească, motiv pentru care ne-am bucurat de vizita producătorilor și vinificatorilor din Republica Moldova.

De asemenea, mă bucur pentru o frumoasă prietenie alături de Corteva Agriscience și Moșia Domnească, împreună reușind să culegem roadele unei colaborări de durată. Sper că, în urma acestui eveniment, fiecare participant, fie invitat sau organizator, s-a întors spre podgoria sa știind că la un pas distanță se află un partener și un prieten valoros, cu aceeași deviză: pământul e religie!”.

Sergiu Tutovan, unul dintre speakerii evenimentului, a menționat că rolul proiectului este deosebit pentru dezvoltarea viticulturii din ambele țări:

„Mi-a plăcut enorm această idee și am susținut-o cu tot elanul. A fost un eveniment organizat la nivelul corespunzător, unde am avut ocazia să ne simțim ca acasă, alături de colegi de breaslă, împreună cu care avem același scop. Ne-am convins de faptul că viticultorii români sunt foarte interesați de tehnologiile implementate în Moldova, iar, pe de altă parte, și noi avem foarte multe de învățat de la ei. Consider acest eveniment un prim pas și sunt sigur că vor urma încă mulți pentru a realiza scopul nostru comun – de a produce struguri de calitate, împărtășind cunoștințele, fără a ține cont de granițe”, menționează Sergiu Tutovan.

Marius Pricopproprietar – asociat al cramei „Moșia Domnească”, gazda primei ediții a evenimentului, a menționat că fără menținerea calității strugurilor, nu poți răspunde pozitiv la așteptările consumatorilor, astfel apreciază mult experiența obținută în cadrul evenimentului:

„Mă bucur că am putut fi gazda acestei prime ediții ce a reunit specialiști din ambele zone ale Moldovei. Vinurile noastre au crescut an de an, validarea spuselor mele este dată de medaliile obținute la concursurile naționale și internaționale la care am participat. Fără investiții în utilaje și tehnologie modernă, drumul către succes este destul de anevoios. Mulți viticultori fac greșeala și nu încadrează schema de tratamente la capitolul investiții. Schimbările climatice lăsă tot mai des în voia sorților lucruri ce tu ca profesionist le poți controla, astfel, e important să cunoaștem mai multe despre când și cum să intervenim”.

Viticultorii prezenți la eveniment au apreciat mult calitatea și importanța acestuia, menționând că și-ar dori să participe și la următoarele ediții.

Natalia Efros, vinăria AlterEgo:

„Acest eveniment ne-a prezentat bunele practici, ne-a confirmat ceea ce făceam corect până acum și ne-a prezentat mai multe noutăți la capitolul produse pe care le putem aplica pentru a crește rentabilitatea și scădea riscurile. Am fost în inima plantațiilor din Vrancea, unde am descoperit performanță spre care noi tindem. Suntem extrem de recunoscători Corteva și întregii echipe pentru această ocazie”.

Loredan Botezatucultivator al viței de vie pentru struguri de masă – Dumbrăveni, Vrancea:

„Evenimentul a fost prin unicitatea lui o inițiativă benefică și de viitor pentru viticultori, mai ales prin prisma faptului că la capitolul lucrări în verde, nu stăpânim la fel de bine tehnologia precum cei din Republica Moldova, de la care avem multe de învățat, iar plusul de valoare al acestor întâlniri ar putea fi dat de către seminariile practice în perioada de vegetație pentru fiecare fenofază, de la lucrări în verde, până la tratamente fitosanitare la vița de vie. Pentru mine interacțiunea cu specialiștii Corteva a contat foarte mult în acest an și pot spune că inițiativa acestui eveniment mi-a dat un imbold de a continua în producerea strugurilor. Mi-ar fi plăcut să pot discuta mai multe cu specialiștii din Moldova, dar am nădejdea că pe viitor Corteva Agriscience va organiza cat mai multe seminare tematice pentru viticultori”.

Paul Coman, cultivator struguri masă – Țifești, Vrancea:

„Am participat cu mare plăcere la eveniment, aș spune unul perfect, cu mult peste medie eveimentelor la care am mai participat. Prezentarea produselor fitosanitare și indicarea modului de aplicare a tratamentelor, a tehnologiilor de întreținere, cât și prezentarea noilor utilajele agricole folosite pentru lucrarea solului au fost de bun augur. Trebuie să recunoaștem, că noi, micii fermieri, suntem oarecum deficitari la acest capitol și o astfel de prezentare a fost binevenită pentru că doar asa învățăm să oferim pământului lucrări și tratamente corespunzătoare. Folosesc de câțiva ani produsele de la Corteva, produse care, pot să spun că nu m-au lăsat niciodată. Aștept și alte inovații ale companiei care cu siguranță, vor veni si mai mult în sprijinul nostru. Nu în ultimul rând, trebuie să spun că la capitoul consultanță, atât în teren cât și telefonic, Corteva are oameni de nota 10, aceștia au fost și încă sunt, ca sezonul nu s-a încheiat, alături de noi. Ce a dat o notă inedită evenimentului? Delegatia din Republica Moldova. Am fost plăcut impresionat de inițiativa organizatorilor de a invita specialiști în viticultură de peste Prut. Am cunocut oameni de mare clasă, cu o experiență uimitoare, adevărați profesioniști dispuși să împărtășească cu noi din expertiza pe care o au, cu privire la acest aspect, cred că toți l-am apreciat ca un adevarat schimb de experiență. Felicitări Corteva! Felcitări gazdei!”.

Viticultorii care doresc să participe la următoarele ediții ale evenimentelor ce urmează a fi organizate, pot lua legătura cu reprezentanța Corteva Agriscience.

Corteva Agriscience
Corteva Agrisciencehttps://www.corteva.ro
Corteva Agriscience oferă fermierilor din întreaga lume cel mai complet portofoliu de produse agricole din industrie.

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Interpoma 2024: datele preliminare ale recoltei 2024/2025 prezentate la deschiderea oficială

A fost inaugurată cea de-a 13-a ediție a Interpoma,...

Soluții avansate post-recoltă: Creșterea profitabilității prin gestionarea precisă a depozitării la rece

În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...

Premieră mondială: Corteva anunță grâul hibrid non-OMG

Corteva a anunțat pe 18 noiembrie o descoperire revoluționară pentru una dintre cele mai importante culturi alimentare din lume...

Bayer și Orbia Netafim extind colaborarea cu noi produse pentru sectorul horticol

Divizia de Agricultură de Precizie a Orbia, Netafim, și Bayer au anunțat extinderea colaborării lor strategice, începând cu noi...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole