Viticultori și specialiști din sector de pe ambele maluri ale Prutului și-au dat întâlnire la primul proiect transfrontalier viticol româno-moldav „Tehnologii fără granițe în viticultură”.
Prima ediție a proiectului a demarat cu succes la Crama „Moșia Domnească” din Panciu- Vrancea, iar partenerii evenimentului au fost Corteva Agriscience și Da Bacco.
În cadrul întrunirii, au fost abordate subiecte ce țin de lucrările în plantațiile de viță-de-vie relevante pentru această perioadă, producătorii participanți la eveniment având șansa unică de a afla mai multe despre experiența ambelor țări.
Despre lucrările în verde realizate în plantațiile de viță-de-vie pentru obținerea strugurilor de calitate au oferit detalii experții: Sergiu Tutovan, Victor Efros și Dmitri Mihov.
Informații despre protecția viței-de-vie, integrând unele dintre cele mai performante produse, au oferit specialiștii Corteva: Maria Cârja – Marketing Manager România & Republica Moldova, George Andron – National Key Account Manager Specialty Crops Farms România & Republica Moldova și Alfred Ștefan – Key Account Manager Specialty Crops Farms România Est & Republica Moldova.
Producătorii au avut ocazia să afle mai multe detalii și despre tehnica viticolă modernă Da Bacco, ce permite realizarea mecanizată a lucrărilor în cultură, mai multe detalii despre aceasta oferind Mihai Fudulache – Administrator Grup firme DaBacco și Liviu Dumitrache- Director Vânzări.
Unul dintre inițiatorii acestui proiect a fost Alfred Ștefan, care spune că în ultimii 3 ani, a reușit să cunoască specialiști din lumea vinului și producători de struguri pe care și-a dorit cu tot dinadinsul să-i strângă la un loc, iar acum relatează cu mândrie succesul primului eveniment:
Producătorii au avut ocazia să afle mai multe detalii și despre tehnica viticolă modernă Da Bacco, ce permite realizarea mecanizată a lucrărilor în cultură, mai multe detalii despre aceasta oferind Mihai Fudulache – Administrator Grup firme DaBacco și Liviu Dumitrache- Director Vânzări.
Sergiu Tutovan, unul dintre speakerii evenimentului, a menționat că rolul proiectului este deosebit pentru dezvoltarea viticulturii din ambele țări:
Marius Pricop, proprietar – asociat al cramei „Moșia Domnească”, gazda primei ediții a evenimentului, a menționat că fără menținerea calității strugurilor, nu poți răspunde pozitiv la așteptările consumatorilor, astfel apreciază mult experiența obținută în cadrul evenimentului:
Viticultorii prezenți la eveniment au apreciat mult calitatea și importanța acestuia, menționând că și-ar dori să participe și la următoarele ediții.
Natalia Efros, vinăria AlterEgo:
Loredan Botezatu, cultivator al viței de vie pentru struguri de masă – Dumbrăveni, Vrancea:
Paul Coman, cultivator struguri masă – Țifești, Vrancea:
Viticultorii care doresc să participe la următoarele ediții ale evenimentelor ce urmează a fi organizate, pot lua legătura cu reprezentanța Corteva Agriscience.
În pomicultura modernă, gestionarea optimă post-recoltă este de o importanță crucială. Practicile post-recoltă, în special depozitarea la rece, joacă...