6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticolePremieră pentru RM. Un vin autohton, desemnat cel mai bun vin roșu...

Premieră pentru RM. Un vin autohton, desemnat cel mai bun vin roșu din lume. Iar Moldova – cea mai premiată țară din Europa de Est

În premieră pentru Republica Moldova un vin autohton a fost desemnat cel mai bun vin roșu de pe întreg mapamondul. Distincția a fost acordată de către una dintre cele mai prestigioase competiții – Concours Mondial de Bruxelles, care a anunțat rezultatele sesiunii „Roșu & Alb” ediția 2022.

Tot în cadrul competiției, Republica Moldova a fost desemnată și cea mai premiată țară din Europa de Est. Distincțiile obținute arată eforturile comune și colaborarea sporită dintre vinificatorii areuniți sub brandul de țară „Wine of Moldova” și Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), un promotor al vinurilor  de calitate, susținut de partenerii de dezvoltare USAID și Suedia.

La categoria „Vin roșu”, juriul competiției mondiale a acordat cel mai mare punctaj vinului moldovenesc „Fautor Negre 2017”, dintr-un total de circa 5 mii de de vinuri roșii din întreaga lume. „Negre” este un cupaj roșu din două soiuri autohtone — Feteasca Neagră și Rara Neagră, fiind maturat 12 luni în butoi de stejar.

‹ adv ›

Tot cu Grand Gold a fost apreciat și vinul „Cabernet Sauvignon 2020” de la Purcari. Cu medalii s-au mai întors acasă și alte vinării autohtone precum Domeniile Davidescu, Radacini Wines, Vinuri de Comrat, Castel Mimi, Asconi, Vinăria din Vale , CVC Mileștii Mici, Suvorov Vin, Kazayak -Vin, Familia Mea, Imperial Vin, Vinăria Dac, Vinăria Bostavan, Vinum, Alianța-Vin.

Elizaveta Breahnă, director interimar ONVV:

„Înaltele distincții obținute de vinificatorii moldoveni sunt o reconfirmare internațională că Republica Moldova este o țară care produce vinuri de calitate. Mai mult, recunoașterea internațională ne demonstrează că, la nivel de industrie, ne mișcăm în direcția corectă, iar eforturile depuse de ONVV împreună cu vinificatorii și partenerii externi de dezvoltare trebuie să continue. Oficiul Național al Viei și Vinului va continua să susțină creșterea notorietății brandului de țară „Vinul Moldovei”, prin programe care să asigure dezvoltarea durabilă a industriei și creșterea exporturilor de valoare înaltă pe piețele țintă.”

Conform numărului de premii, Republica Moldova conduce topul Europei de Est, cu 53 de premii, dintre care 2 medalii Grand Gold, 20 de medalii de aur și 31 – de argint. 

Oficiul Național al Viei și Vinului a susținut participarea în competiție a 31 de vinării cu 74 mostre de vin. Republica Moldova este urmată de Cehia cu 43 de medalii, Bulgaria (38) și România (36).

În total, 12 țări est-europene s-au ales cu medalii la competiția din acest an, confirmând calitatea tot mai înaltă a vinurilor din această regiune a lumii.

În ultimul deceniu, industria vinicolă din Republica Moldova a beneficiat de un sprijn esențial din partea partenerilor de dezvoltare.

USAID și Suedia au asigurat reforma industriei și au oferit o nouă viziune asupra dezvoltării durabile, prin implementarea multiplelor reforme structurale și repoziționarea industriei către piețele din Uniunea Europeană.

Diana Lazăr, șefa industriei vitivinicole din cadrul Proiectului Agricultura Performantă, finanțat de USAID:

 „Medaliile vinificatorilor din Republic Moldova și acordarea celui mai înalt punctaj pentru un vin produs din soiurile indigene trasează traiectoria de succes a Vinului din Republica Moldova pe piața internațională. În prezent, Vinul din Republica Moldova este un exponent remarcabil pentru terroir-ul local,  tradițiile și cultura vinicolă a țării noastre și a programelor întreprinse în ultimul deceniu pentru creșterea calității și pentru dezvoltarea industriei vitivinicole. Programele implementate prin Proiectul de Competitivitate din Republica Moldova și Proiectul Agricultura Performantă încurajează inovația și modernizarea sectorului și a vinăriilor, printr-o intervenție holistică și vizionară.”

Franța a adunat cel mai mare număr de medalii – 445, în special pentru vinurile din Bordeaux și Languedoc-Roussillon. Spania ocupă locul al doilea în clasament, cu 433 de medalii pentru vinăriile din Castilla y Leon și Rioja.

Țara gazdă Italia este a treia în top cu 351 de medalii, în special pentru regiunile Sicilia, Toscana și Puglia. Portugalia ocupă locul patru cu 296 de medalii, urmată de China cu 141.   

Următoarea sesiune „Alb & Roșu” a Concours Mondial de Bruxelles va avea loc în perioada 12-14 mai 2023, în Istria, Croația, unde competiția își va sărbători cea de-a 30-a ediție.

Despre Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV)

ONVV este expertul Nr.1 în sectorul vitivinicol, care contribuie la reglementarea și dezvoltarea domeniului, servind drept platformă pentru acțiunea comună a tuturor celor implicați în creșterea competitivității produselor vinicole, valorificarea autenticității și orientarea spre consumator.

Printre obiectivele sale de bază se numără diversificarea piețelor de desfacere și promovarea vinurilor din Republica Moldova prin programul național și brandul național vinicol „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole