0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaColectarea plasticului din agricultură în România. Ce soluții au fermierii

Colectarea plasticului din agricultură în România. Ce soluții au fermierii

Plasticul rezultat din activitatea în agricultură poate fi utilizat eficient prin reciclare sau utilizare corespunzătoare, cu impact minim asupra mediului. În acest articol aflați despre centrele de colectare a plasticului cu reziduuri periculoase și a plasticului cum ar fi cel rezultat de la sistemele de irigare, mulcire și altele.

SCAPA – proiect dedicat colectării și valorificării ambalajelor de la pesticide

Unul dintre cele mai eficiente proiecte lansate în România în scopul minimizării impactului ambalajelor de la pesticide este SCAPA.

SCAPA este un sistem de colectare a ambalajelor de pesticide al AIPROM ce presupune colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor de ambalaje din plastic, metal şi hârtie provenite de la produsele de protecţia plantelor (PPP) importate sau produse în România de către companiile care susţin sistemul.

‹ adv ›

Practic, printre aceste companii se numără cei mai importanți producători ai pesticidelor prezenți pe piața României: ADAMA, Alchimex, Ascenza, Basf, Bayer, Belchim, Corteva, FMC, Glissandro, Innvigo, Nufarm, Summit Agro, Syngenta și altele.

Toate serviciile de colectare prin SCAPA sunt gratuite atât pentru fermieri cât şi pentru distribuitorii produselor, cu respectarea strictă a Condiţiilor de preluare ale sistemului. Implementarea SCAPA este organizată şi susţinută financiar în mod integral de către companiile membre AIPROM şi companiile participante la sistem.

Preluarea ambalajelor este realizată prin intermediul operatorului Ecorec Recycling, furnizorul serviciilor de inspecţie, transport şi valorificare a ambalajelor, cu participarea importantă a companiilor distribuitoare selectate în calitate de Centre de Colectare.

Detalii de contact pentru fiecare zonă găsiți în următoarea imagine:

Colectarea altor deșeuri din plastic din agricultură

Pentru colectarea altor deșeuri din plastic rămase în urma anumitor lucrări, spre regret însă, în unele zone practic nu există soluții, iar poluarea cu astfel de deșeuri rămâne a fi o problemă. În mare parte, companiile ce colectează diferite tipuri de plastic nu oferă astfel de servicii și pentru cel rezultat din agricultură.

Apelând reprezentanți ai astfel de companii, aceștia ne-au anunțat despre faptul că un astfel de serviciu ar fi posibil în România, în mare parte, doar în baza unor contracte și condiții stabilite din timp, iar o bună parte dintre acestea la moment nu prestează astfel de servicii.

O posibilă variantă în cazul în care achiziționați sisteme de irigare, peliculă sau alte materiale agricole din plastic de la furnizorii autorizați/reprezentanți ai companiilor internaționale, este să-i întrebați dacă nu prestează și servicii de reciclare a plasticului. Unele dintre acestea au și astfel de opțiuni.

Apelând și solicitând informații de la organele cu profil agricol ai administrației publice, până la momentul actual nu am primit niciun răspuns referitor la crearea unei liste a companiilor autorizate ce prestează servicii de colectare a plasticului din agricultură.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Incendiu violent la un saivan din Slănic; mai multe animale au ars

Un incendiu violent a cuprins, joi seară, un saivan...
‹ adv ›

România garantează produse alimentare sigure, conforme cu reglementările europene, afirmă Mortasivu

Românii pot avea garanţia că pe piaţă sunt produse sigure şi în acord cu reglementările europene şi internaţionale, în...

Bugetul Programului de susținere a producției de cartof a fost majorat

În cadrul unei Hotărâri aprobate joi, Guvernul a suplimentat cu 3 milioane de lei suma alocată Programului de susținere...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole