Actualmente, calitatea producţiei de struguri de masă nu este opţiune, ci un imperativ. Cantitatea şi calitatea recoltei la strugurii de masă se programează în fiecare an şi se face în două etape: I – prin tăierea în uscat, II – răritul inflorescenţelor.
Tăierea în uscat la vița de vie este prima etapă de reglare a încărcăturii de rod calculată, ea se determină în dependenţă de recolta planificată, fertilitatea embrionară şi starea ochilor după iernare în fiecare an şi pentru fiecare soi aparte. Reglarea are loc prin modificarea numărului şi lungimii corzilor de rod.
A doua etapă, adică normarea definitivă a numărului de struguri şi lăstari, ce se face prin răritul strugurilor şi plivitul lăstarilor.
Citiți și despre Normarea încărcăturii de struguri la vița-de-vie. Cum influențează coacerea.
Mai jos este redată influenţa încărcăturii de rod la soiul Moldova asupra cantităţii producţiei şi principalilor indicatori ai calităţii: greutatea medie a strugurilor, greutatea medie a bobiţei, concentraţia substanţelor uscate.
Experienţele au fost efectuate în anul 2021, în plantaţia irigată, cultivată după sistemul Gable.
Experiență cu diferite sarcini ale butucului. Influența asupra recoltei de viță de vie
Sarcina de rod a fost stabilită prin modificarea numărului de struguri, în dependenţă de raportul între struguri şi lăstari:
- sarcina 1 – 12 struguri la butuc (1 str./3 last.);
- sarcina 2 – 18 struguri la butuc (1 str./2 last.);
- sarcina 3 – 26 struguri la butuc (1 str./1 last.);
- sarcina 2 – 38 struguri la butuc (nerărit);
Din datele experimentale reiese că, cu cât se majorează încărcătura sau sarcina de rod, cu atât se micşorează greutatea medie a bobiţei şi concentraţia substanţelor uscate, adică calitatea producţiei.
În acelaşi timp, putem menţiona că sarcina în intervalul 13,9-28,0 t/ha este una la care parametrii principali ai calităţii nu au suferit schimbări esenţiale.
Influenţa încărcăturii de rod asupra indicatorilor de calitate a strugurilor şi a bobiţelor la soiul Moldova. Structura Gable (Y), irigare 2021:
Cel mai important moment atestat este că la sarcina 4 de 37,7 t/ha, strugurii au avut cea mai mică greutate medie a bobiţei, cu 27,9 % mai mică ca la sarcina 1 (imaginea de mai sus), şi, nu au reuşit să se maturizeze pe deplin (următoarele 2 poze), iar după acest criteriu peste 85% de producţie fiind plasată în categoria nestandard.
Figura 1. Influența încărcăturii de rod (sarcina) asupra acumulării substanțelor uscate la soiul Moldova.
Suprasarcina de struguri – influența asupra calității
Consecinţe negative ale suprasarcinii asupra calităţii producţiei sunt mai evidente la sectoarele neirigate şi sunt atestate la toate soiurile de masă prin:
- diminuarea greutăţii medii a strugurilor şi a bobiţelor;
- reţinerea coacerii, uneori ofilirea strugurilor în perioada de coacere în pârgă (Arcadia, Superextra);
- colorarea neuniformă a strugurilor, îndeosebi a celor cu bobiţe de culoare roză sau neagră (Codreanca, Dunav, Chişmiş lucistâi, Flame Seedless, Crimson Seedless);
- slăbirea butucului, ce se manifestă prin diminuarea fertilităţii mugurilor şi nematurarea coardelor – diminuarea rezistenţei faţă de condiţiile neprielnice din perioada de repaus (temperaturi joase din iarnă).