La fertilizarea pomilor și arbuștilor din grădină primăvara, ar fi câteva sfaturi utile de care ar trebui să țineți cont. Frunzele sunt primele care apar în noul sezon, iar ele au nevoie de azot pentru a accelera procesul de creștere. De aceea, primele spre care ar trebui să vă orientați atunci când doriți să realizați o fertilizare sunt îngrășămintele cu azot.
Puțin mai târziu, înainte de înflorire, plantele au nevoie de mai mult fosfor, potasiu și oligoelemente, care ajută la formarea unei recolte bune. Respectiv, în această perioadă sunt recomandate îngrășăminte ce conțin aceste elemente. Deci, bazându-vă pe acest lucru, ar trebui să efectuați fertilizările conform fazelor de dezvoltare.
De ce după ceva timp fertilizarea cu îngrășăminte efectuată la rădăcină este completată cu cea foliară? Deoarece această metodă permite plantelor să obțină nutrienți mai rapid, dar are și propriile caracteristici. Concentrația de îngrășământ ar trebui să fie aproximativ în jumătate comparativ cu cea radiculară, astfel încât frunzele să nu ardă.
Cum fertilizăm pomii primăvara
Primul și cel mai important „mod” al hrănirii de primăvară este de a compensa deficitul de azot din plante, deoarece acesta din urmă are capacitatea de a fi spălat din sol cu ploaia sau zăpadă care se topește.
Pentru a face acest lucru, pentru fiecare metru pătrat al cercului apropiat de tulpină, cu 2-3 săptămâni înainte de înflorire, în faza de deschidere a mugurilor floriferi, adăugați o jumătate de găleată de soluție de uree (50 g la 10 l), nitrat de amoniu (40-50 g la 10 l) sau, varianta optimă pentru cei ce preferă să evită îngrășămintele chimice, excremente de păsări (soluție de 1:20).
Diluați în 2 litri de apă 500 g de zeamă de bălegar și aplicați la 1 mp de cerc al trunchiului.
Hrănirea cu uree la fel va ajuta la completarea rapidă a rezervelor de azot. Pentru măr este potrivită o soluție de 25-30 g la 10 l, pentru păr – 10-20 g la 10 l, pentru sâmburoase (cireș, prun, vișin, cais) – 40 g la 10 l.
Înainte de înflorire, puteți adăuga sub pomi 30-50 g de superfosfat simplu, 15-30 g de superfosfat dublu sau, în varianta naturală, 80 g de rocă fosfatică.
Află aici și despre Zeama bordeleză – cum se prepară corect. Tratamente.
A doua opțiune este 100 g de gunoi de grajd și 20 g de nitroamofoscă sau 10 litri de gunoi de grajd și 1-1,5 litri de cenușă la 50-60 de litri de apă (se infuzează timp de 4-6 zile și se aplică o jumătate de găleată pentru fiecare pom).
O alternativă este nitroamofosca (30-50 g) amestecată cu cenușă (100-150 g) – această cantitate încorporată în sol în jurul trunchiului unui pom.
În plus, puteți efectua un tratament foliar cu humat de potasiu sau humat de sodiu (5 g la 10 l de apă).
Cum să hrănești arbuștii primăvara
Atât hrănirea la rădăcină, cât și fertilizarea foliară sunt relevante. Dar arbuștii sunt mai mici decât pomii, ceea ce înseamnă că au nevoie de mai puțin azot și alte îngrășăminte.
Prin urmare, dacă ați aplicat deja îngrășăminte organice în toamnă, nu ezitați să săriți peste prima hrănire la rădăcină primăvara.
Dacă nu, atunci prima fertilizare se face după dezghețarea solului și umflarea mugurilor. Pentru aceasta este nevoie de îngrășământ cu azot, de exemplu, 25-30 g de azotat de amoniu sau 40-50 g de sulfat de amoniu la 1 mp.
A doua opțiune este o suspensie de zeamă de bălegar, diluată într-un raport de 1:10.
Ulterior, și la arbuști ar fi utilă o fertilizare foliară. Spre sfârșitul lunii mai, tratând arbuștii de agriș, coacăz sau zmeur cu o soluție de sulfat de potasiu și superfosfat la o rată de 10-20 g la 10 l de apă, precum și oligoelemente: sulfat de mangan (5-10 g la 10 l) și acid boric (2-3 g la 10 l) veți obține un rezultat bun.
Tratamentul foliar cu acid boric poate fi efectuat strict înainte sau după înflorire, deoarece nu este prietenos pentru albine.
Lucrurile stau puțin diferit cu fertilizarea căpșunilor de grădină și afinelor. Normele de hrănire a căpșunilor diferă de alte culturi, iar afinele nu este deloc recomandat a fi hrănite cu unele îngrășăminte organice, precum și cu îngrășăminte care conțin clor.
Prima hrănire de primăvară a căpșunilor este realizată cu uree în sol la o adâncime de 7-8 cm, cu 13-20 g pe 1 mp. În loc de uree, puteți folosi azotat de amoniu, încorporat la o adâncime de 10 cm la o rată de 10 g pe 1 mp.
Varianta organică pentru căpșun este o infuzie lăsată pentru trei zile la infuzionare compusă din 1 litru de excremente de pasăre diluat în 10 litri de apă. Ulterior, infuzia se diluează cu apă în proporție de 1:5 și se toarnă 0,5 litri sub fiecare tufă de căpșuni.
În faza de butonizare, hrăniți căpșunii cu nitrat de potasiu dizolvând 1 linguriță în 10 litri de apă și turnând 0,5 litri sub un tufiș. Dacă nu obișnuiți să folosiți „chimie”, o soluție de 100 g (1 cană) de cenușă și 2 g de permanganat de potasiu, diluate în 10 litri de apă caldă, vor fi potrivite.
Pentru afin sunt recomandate îngrășămintele organice complexe special destinate acestei culturi.
Urmând toate regulile de hrănire de primăvară, le veți oferi pomilor și arbuștilor din grădină un set de nutrienți de care au nevoie, iar ei, la rândul lor, vă vor mulțumi cu o recoltă bogată.
Citește și despre Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție.