2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleSfaturi cum restabilim coroana unui pom bătrân

Sfaturi cum restabilim coroana unui pom bătrân

Pomii fructiferi neglijați de-a lungul anilor, netăiați sau tăiați incorect cu abateri majore de la particularitățile bioconstructive ale formei coroanei recomandate pentru o anumită specie și soi necesită tăieri de restabilire a coroanei.

Astfel de coroane, de regulă, sunt îndesite excesiv, zona lor centrală e puțin productivă din cauza insuficienței de lumină.

Fructificarea se deplasează la periferia coroanei. În structura coroanei predomină ramurile mari, degarnisite pe o mare parte din porțiunea inferioară.

‹ adv ›

Fără tăierea de restabilire, efectuată corect, coroanele pomilor neglijați pierd din productivitate progresiv, iar calitatea fructelor scade considerabil.

La pomii tineri, cu vârsta de până la 3-4 ani, dar fără divergențe considerabile, coroana neglijată, prin tăieri de corecție poate fi restabilită în forma proiectată pe parcursul a 1-2 ani.

Apoi continuă conducerea pomilor în conformitate cu recomandările pentru forma respectivă.

Pomii cu vârsta mai mare de 5 ani și divergențe majore în structura coroanei nu pot fi restabiliți pe deplin în forma necesară, dar pot fi întineriți cu tendință spre forma de coroană recomandată speciei și soiului.

Cele mai de succes tăieri de întinerire se obțin la măr și la păr. Se pot efectua și la alte specii, însă cu rezultate mai modeste.

Pentru restabilirea și întinerirea unui pom bătrân e necesară o analiză minuțioasă. Înainte de toate, trebuie apreciată starea pomului, dacă este sau nu sănătos și ar putea fi salvat.

Dacă pomul este fragil, bolnav sau mort, atunci tăierea de restabilire nu va ajuta.

Nu are rost să fie salvat pomul fructifer, dacă se observă următoarele:

  • ramurile principale puternic afectate (uscate, rupte, acoperite de licheni) în proporție de peste 50%;
  • scoarța deteriorată pe suprafață mare;
  • scorburi în trunchi.
Pom puternic afectat. FOTO: fruitforum.wordpress.com

Dacă s-a determinat că pomul poate fi restabilit, trebuie de planificat minuțios tăierile de corecție ce urmează să se  efectueze. Obiectivele principale ale acestora constau în:

  • diminuarea rezonabilă a dimensiunilor;
  • rărirea și deschiderea centrului coroanei, în vederea ameliorării regimului de iluminare;
  • activizării proceselor de creștere și respectiv de fructificare în zona inferioară a coroanei.
Schema tăierilor de întinerire a unui pom bătrân. FOTO: wikihow.com

Aceste obiective, de regulă, se realizează pe parcursul a 2-3 ani, astfel ca într-un an să se elimine nu mai mult de 1/3 din numărul total de ramuri din coroană la momentul dat.

Sfaturi la efectuarea tăierilor de întinerire

Nu se recomandă tăierea de la bază (la inel) a ramurilor cu diametrul mai mare de 4 cm, iar la piersic – mai mare de 2,5-3 cm, întrucât rănile mari se extind și provoacă uscarea prematură a ramurilor.

Ramurile puternice se scurtează la grosimea de 4 cm prin transfer la o ramificare laterală cu poziția necesară.

Tăierile se efectuează primăvara înainte de pornirea pomilor în vegetație. Rănile imediat se netezesc și se astupă cu mastic de livadă sau vopsea pe bază de ulei.

Nu se recomandă aplicarea fertilizanților cu azot pomului la care s-au efectuat tăieri de întinerire, deoarece același volum de rădăcini urmează să hrănească un volum mai mic de ramuri, creând astfel un dezechilibru și favorizând o lăstărire excesivă în anul următor.

În primul an se taie axul la grosimea indicată prin transfer la o ramură laterală. Se suprimă lăstarii tineri din jurul pomului.

Eliminarea lăstarilor tineri. FOTO: www.quickcrop.co.uk

Se reduc la înălțimea rezonabilă ramurile principale, fiind transferate la o ramificare exterioară. În interiorul coroanei se elimină la inel sau prin transfer, 2-3 ramuri din zonele supraîndesite.

Suprimarea ramurilor laterale la inel în trei pași. FOTO: www.quickcrop.co.uk

În anul 2 se corectează diametrul coroanei, se reîntineresc ramurile schelet de ordinul II, III și cca o jumătate din numărul ramurilor semischelet, de regulă, cele în curs de epuizare.

Din ramurile anuale crescute în anul precedent, ca rezultat al tăierilor de corecție, se formează noi ramuri de garnisire.

În anul 3 se reîntineresc ramurile semishelet și de rod rămase, continuă formarea noilor ramuri de garnisire în conformitate cu particularitățile biologice ale speciilor, soiurilor respective și starea fiziologică a pomilor.

Este important să tindem ca coroana corectată să fie pe cât posibil mai aproape de forma recomandată pentru specia, soiul și sistemul de cultură respectiv.

Tăieri de întinerire a unui pom matur. FOTO:wikihow.com

Citește despre Tăieri la vișin.Forme de coroană recomandate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

La ce distanță se plantează cătina. Cum influențează recolta

Atunci când alegem distanța de plantare la cătină trebuie...
‹ adv ›

Acarianul roșu al pomilor și acarianul roșu comun – control

Acarianul roșu al pomilor (Panonychus ulmi) și acarianul roșu comun (Tetranychus urticae) sunt doi dăunători care pot produce pagube...

Când se fac tăierile la pomi toamna. Sfaturi

Tăierile la pomi sunt importante pentru sănătatea și productivitatea livezii. În sezonul rece, se efectuează tăierile în uscat, acestea...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole