0.5 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageAnaliticaEfectul războiului asupra prețurilor alimentelor

Efectul războiului asupra prețurilor alimentelor

Pe măsură ce lucrurile se intensifică în Ucraina, ritmul de tobă al războiului economic devine din ce în ce mai puternic. Prețurile energiei și ale altor mărfuri au crescut vertiginos, iar perspectiva unui embargo asupra petrolului rusesc cel puțin pentru clienții săi americani și europeni, a făcut ca prețul să crească din nou.

Prețurile alimentelor creșteau deja înainte de izbucnirea războiului, din cauza pandemiei, a întreruperii lanțului de aprovizionare și a prețurilor la energie în creștere.

În calitate de mari exportatori de cereale și ulei vegetal, conflictul din jurul Mării Negre, perturbă deja transportul maritim. Ca mărfuri globale, prețurile alimentelor cresc.

‹ adv ›

Piața combustibililor – schimbările înregistrate și prognoze

În urmă cu patru luni, prețul țițeiului Brent era sub 70 de dolari pe baril. Săptămâna trecută, a crescut cu 21%. Pe măsură ce tranzacțiile din noua săptămână au început în Australia, prețul țițeiului Brent de referință a crescut cu 10%, atingând 130 de dolari pe baril. Comercianții spun că ar putea depăși și prețul record de 147,50 USD stabilit în criza din 2008.

Multe dintre acestea pot fi explicate prin comentariile făcute duminică de Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, care a spus într-un interviu NBC:

„Suntem acum în discuții foarte active cu partenerii noștri europeni cu privire la interzicerea importului de petrol rusesc în țările noastre. În același timp, menținând o aprovizionare globală constantă cu petrol”.

Douglas Fraser, editor economic BBC, menționează că disconfortul de a impune sancțiuni în timp ce SUA continuă să trimită în Rusia 1 miliard de dolari pe zi pentru a-și plăti petrolul și gazele (Rusia furnizează 8% din cererea de petrol din SUA) îndreaptă valul către sancțiuni care ar putea să influențeze foarte puternic prețurile carburanților pentru Europa, SUA și nu numai.

Europa este îngrijorată de pierderea aprovizionării cu gaze naturale a Rusiei. Piața gazelor s-a încheiat săptămâna trecută cu o creștere spectaculoasă, depășind recordul stabilit în decembrie și ajungând foarte aproape de 5 lire sterline pe term (un term = 2,83 metri cubi).

Problema energiei nu este unica. Acolo unde materiile prime sunt tratate și tranzacționate ca mărfuri globale, războiul din Ucraina a făcut ca alte prețuri să crească brusc. Reuters raportează că săptămâna trecută prețul nichelului a crescut cu 19%, aluminiul cu 15%, zincul a crescut cu 12%, iar cuprul cu 8%.

Pe piața metalelor prețioase, aurul este în creștere, parțial pentru că investitorii îl văd ca un refugiu sigur. Și prețul paladiului este unul de urmărit. Rusia asigură 40% din producția globală. Metalul rar este utilizat la producerea de motoare auto și în industrie. Prețurile săptămâna trecută au crescut cu 25%.

Cum va fi afectată piața grâului – estimări

Totuși, cel mai mult creează îngrijorări prețul alimentelor. Anterior, Directorul Yara International, a declarat că războiul din Ucraina este „catastrofal pentru asigurarea alimentației la nivel mondial”.

Asigurarea contractelor futures pentru livrările de grâu a înregistrat o creștere de 60% săptămâna trecută, iar pentru porumb a crescut cu 15%.

Rusia și Ucraina asigură împreună aproximativ 30% din grâul comercializat la nivel internațional. În mare parte, acesta este livrat din porturile Mării Negre în Orientul Mijlociu și Africa.

Cu toate acestea, mai multe porturi sunt închise din cauza războiului, iar infrastructura terestră a Ucrainei este afectată. Fiind o marfă comercializată la nivel global, această întrerupere a aprovizionării înseamnă că prețul crește pentru toată lumea.

Piața alimentelor – estimări

Conflictul din Ucraina este departe de a fi singura presiune asupra prețurilor alimentelor. Acestea oricum creșteau.

Vremea extremă cu ploi torenţiale a perturbat creșterea culturilor în Germania, iar căldură excesivă în Canada și secetă în anumite părți ale Americii de Sud au afectat producerea. Experții climatici ne spun să ne obișnuim cu asta și să planificăm agricultura pentru a face față provocării tot mai mari.

Se subliniază că recoltele mai scăzute afectează prețurile și, prin urmare, afectează mai întâi cele mai sărace regiuni.

Prețurile alimentelor au fost afectate de Covid. Producerea unor culturi a fost afectată de insuficiența de forță de muncă migrantă pentru a le recolta, de la uleiul de palmier din Malaezia până la baciferele scoțiene. Ușurarea restricțiilor a dus la revenirea cererii, ceea ce duce la creșterea prețurilor.

Unele lanțuri de aprovizionare au fost întrerupte, sistări legate de costuri mult mai mari ale transportului de marfă maritim.

Costurile utilajelor au crescut, inclusiv scumpindu-se producția de mașini și tractoare.

Creșterea prețurilor la energie a dus la costuri de transport mai mari pentru a ajunge pe piață și la prețuri mult mai mari la îngrășăminte. Gazul natural este un input necesar pentru producerea de amoniac și nitrați.

Acestea nu sunt costuri pe care fermierii le pot transfera cu ușurință clienților. Piața stabilește prețul. Dar dacă îngrășământul devine mai scump, se folosește mai puțin, randamentele scad, astfel încât oferta totală scade și, după un timp, prețurile cresc.

Prețurile globale ale alimentelor sunt urmărite de departamentul de agricultură a Națiunilor Unite, Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Datele lunare publicate recent arată că zahărul a fost singurul produs agricol major care a înregistrat o scădere a prețului în perioada ianuarie – februarie, deși a crescut cu 10% față de februarie 2021.

Inflația altor prețuri creștea și majoritatea datelor au fost colectate înainte ca tancurile rusești să intre în Ucraina.

Indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut cu 20,7% față de februarie anul trecut și cu aproape 4% într-o lună.

Dar, în timp ce tensiunile s-au generat la graniță, prețurile cerealelor au crescut cu 3% între ianuarie și februarie și cu 15% față de anul precedent.

Întrucât Rusia produce aproximativ 80% din uleiurile vegetale din lume, asta explică creșterea de 8,5% într-o lună, conform FAO, și de 37% pe parcursul anului.

Cifrele de lunile următoare vor include impactul asupra prețurilor de la începutul unui război fierbinte, precum și adaptarea comercianților la întreruperea aprovizionării cu produse agricole ucrainene și rusești, precum și transportul maritim.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Incendiu violent la un saivan din Slănic; mai multe animale au ars

Un incendiu violent a cuprins, joi seară, un saivan din oraşul prahovean Slănic, mai multe animale fiind arse. La sosirea...

România garantează produse alimentare sigure, conforme cu reglementările europene, afirmă Mortasivu

Românii pot avea garanţia că pe piaţă sunt produse sigure şi în acord cu reglementările europene şi internaţionale, în...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole