4 C
București
vineri, 22 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia este cel mai mare cultivator de porumb din Europa, dar productivitatea...

România este cel mai mare cultivator de porumb din Europa, dar productivitatea e departe de media europeană

România este cel mai mare cultivator de porumb din Europa, dar productivitatea este departe de media europeană, existând un decalaj tehnologic uriaş, a declarat luni Cristina Cionga, director pentru afaceri europene al Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR).

„În ultimul deceniu, România a avut 4,9 tone la hectar la această cultură, faţă de 11 tone în Spania, 10 tone în Italia, 9 tone în Franţa, competitorul nostru direct, dacă pot să spun aşa, al doilea mare producător din Europa. Aşadar, putem spune că există un decalaj tehnologic uriaş”, a spus Cristina Cionga, la conferinţa „De la practica agricolă la work-based learning: despre învăţarea la locul de muncă”.

Ea a subliniat că Asociaţia „Mândru că sunt fermier” are două componente de bază. Astfel:

  • o componentă este reprezentată de „o cercetare în câmp: o reţea independentă de testare a hibrizilor, soiurilor şi produselor de protecţia plantelor, mai nou, şi a altor soluţii de digitalizare pentru agricultură”.
  • a doua componentă, foarte transparentă, este cea de advocacy, dialog civil, „care urmăreşte ceea ce se întâmplă la Bucureşti şi la Bruxelles în legislaţia legată de politicile publice din domeniul agriculturii şi încearcă să o îmbunătăţească”.

„Aşadar, pentru a face eficiente aceste două lucruri, asociaţia s-a dezvoltat foarte mult şi-a dezvoltat foarte mult comunicarea în ideea de a ajunge nu neapărat doar la fermieri, dar şi la publicul larg pentru a vorbi despre ceea ce înseamnă agricultura în societatea românească, ceea ce înseamnă agricultura în societatea europeană în general şi care sunt nevoile de dezvoltare. Nu în ultimul rând, încercăm să ajungem şi la cei care sunt acum în formare, în universităţile tehnice de agricultură din toată ţara”, a adăugat Cionga.

Aceasta a atras atenţia că „o mare problemă este legislaţia”.

„Am vrut să luăm studenţi şi elevi de liceu din ani terminali pentru a face practică în reţeaua de testare independentă a APPR. Înţeleg că este o mare problemă cu stagiile de practică plătite pentru că noi ne-am fi dorit să plătim aceşti copii, nu neapărat să beneficiem de legislaţia care înţeleg că nici asta nu este funcţională”, a precizat Cristina Cionga.

‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ziua Porumbului 2024 – discuții despre provocările climatice la Orezu

Pe 11 septembrie 2024, la ferma Elsit din Orezu,...
‹ adv ›

Cionga: Mulţi fermieri sunt în situaţia de a-şi vinde fermele; lupta pentru supravieţuire a scos oamenii în stradă

Fermierii mici şi mijlocii sunt în situaţia de a-şi vinde fermele, după aceşti ani grei, de a nu mai...

Cionga: Sustenabilitatea costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul de a contribui la securitate alimentară

Sustenabilitatea în agricultură costă, iar fermierii trebuie recompensaţi pentru efortul lor de a produce bunuri publice, de a contribui...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole