Făinarea viței de vie (Uncinula necator) este o boală care vine din America de Nord și s-a răspândit în Europa începând cu anul 1845.
Astăzi făinarea atacă toate podgoriile lumii. Vinul obţinut din parcelele atacate de făinare este slab calitativ şi nu se pretează la învechire (apare casarea brună, etc.).
Făinarea poate distruge toate părțile verzi ale viței de vie. Simptomele se regăsesc: pe lăstări, pe frunze, pe boabe. Pierderile provocate sunt atât cantitative, cât și calitative.
Pierderi cantitative: Boala provoacă deteriorarea vigorii plantelor și a productivității (butucii de viță de vie sunt mai puțin viguroși și productivi). La afectarea a 25% din ciorchini, greutatea strugurilor este redusă cu 30%. În plus, scade și randamentul sucului.
Pierderi calitative: apariția gustului de mucegai, scăderea aromelor fructate, reducerea percepției de aciditate. Mai pot apărea defecte care nu pot fi corectate prin oenologie: arome rele (iarba, mentol, iute, metalic), intensitatea taninurilor si uscarea agresivă, aciditatea mare, amărăciune.
Cum putem evita daunele cauzate de făinarea la vița de vie?
Recomandări Syngenta:
- Măsurile profilactice
- Program de protecție a culturii
- Măsurile profilactice: alegeți soiuri mai puțin sensibile; reduceți vigoarea butucului (alegerea portaltoiului, fertilizanților); parcelele cu presiune ridicată în anul precedent trebuie tratate in mod diferit, fiind mai susceptibile la făinare.
Măsuri preventive ce trebuie aplicate în fiecare campanie: eliminarea tuturor lăstarilor ce au simptome de făinare; creșterea gradului de aerare din butuc (în principal prin tăieri, dezfrunzit);
- Program tehnologic cu produse specifice de protecție împotriva făinării (produsele de protecție a plantelor sunt singurul instrument foarte eficient in controlul făinării).
Recomandări de bază pentru controlul făinării
- Prioritizarea aplicărilor preventive;
- Calitatea stropirilor este critică (aplicarea pe ambele părți ale butucului);
- Zonele în care a fost făinarea în anul anterior trebuie să fie monitorizate și protejate mai bine;
- Aplicările timpurii sunt în general folositoare, alegeți și un produs cu activitate curativă;
- Respectați intervalul între tratamente, iar dacă presiunea este foarte mare, aplicați sulf cu fiecare tratament;
- Alternați familiile chimice si respectați numărul maxim de aplicări pentru a limita rezistența;
- Când făinarea este găsită în ciorchine, este prea târziu! Programul nu a fost suficient de robust!
Fenofaze cheie pentru protecție sunt:
Program tehnologic Syngenta în controlul făinării la vița de vie
În faza de inflorescențe vizibile și înaine de înflorit se recomandă tratamentul cu Topas®.
TOPAS 100 EC este cel mai utilizat fungicid sistemic la nivel mondial, pentru combaterea făinării la un număr mare de culturi (castraveți, coacăz, coacăz negru, viță de vie, piersic, căpșun, vișin, zmeur, măr, trandafir decorativ) și a cocomicozei la cireș. Acționează sistemic, mezosistemic, preventiv și curativ.
TOPAS 100 EC este absorbit rapid de către toate părțile verzi ale plantei, este transportat sistemic (acropetal) și distribuit translaminar în frunze. Pe lângă acțiunea preventivă și curativă, TOPAS 100 EC acționează și prin vapori, protejând și zonele care nu au fost atinse de produs. Inhibă biosinteza ergosterolului din pereții celulari ai patogenului.
Recomandări de aplicare
- Substanța activă: Penconazol 100 g/l.
- Forma preparativă: concentrat emulsionabil.
- Ambalat la 1 litru.