Taxarea inversă la cereale ar putea fi prelungită şi după luna iunie 2022, având în vedere efectele pozitive produse de această măsură, respectiv reducerea evaziunii fiscale şi eliminarea treptată din piaţă a firmelor fantomă create pentru a eluda plata TVA, potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Subiectul a fost discutat vineri de ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, care au avut o întâlnire de lucru, la sediul MADR, referitoare la pachetul de măsuri pentru sprijinirea agriculturii şi industriei alimentare.
În cadrul discuţiilor au fost analizate soluţii pentru diminuarea impactului preţurilor la energie electrică şi gaze naturale pentru producătorii agricoli şi cei din industria alimentară, fiind avute în vedere compensarea bonusului de cogenerare şi a costului pentru certificatele verzi, în privinţa energiei electrice, dar şi un pachet de sprijin pentru facturile la gaze naturale, se menţionează în comunicatul transmis de minister.
Ministrul Agriculturii a anunţat că în cursul acestei zile au fost lansate pe circuitul de avizare interministerială mai multe acte normative.
Acestea vizează instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, aprobarea programului de susţinere a producţiei de legume în spaţii protejate pentru anul 2022, precum şi actul normativ privind organismele de certificare ecologică.
Potrivit sursei citate, o altă temă importantă pe care cei doi oficiali au abordat-o în cadrul discuţiei a făcut referire la:
- Pachetul de măsuri privind finanţarea agriculturii şi industriei alimentare româneşti, prin care se propune acordarea de garanţii şi măsuri de creditare pentru capital de lucru;
- refinanţarea creditelor pentru capitalizarea agricultorilor;
- retehnologizarea/automatizarea industriei alimentare;
- cofinanţarea programelor de asigurare a independenţei energetice a fermei;
- operaţionalizarea şi funcţionarea Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea pentru a răspunde nevoilor din domeniul agroalimentar.
La rândul său, ministrul Finanţelor a afirmat că sprijinirea industriei agroalimentare trebuie să devină o prioritate, pentru a creşte competitivitatea şi performanţa într-un domeniu extrem de important pentru România.
Acesta a propus constituirea unui grup de lucru „e-transport”, prin care transporturile de bunuri de pe teritoriul României vor fi monitorizate printr-un nou sistem electronic naţional, măsură cu impact în reducerea evaziunii fiscale pentru domeniul legume-fructe.
Nu în ultimul rând, cei doi oficiali au agreat ca în cel mai scurt timp să demareze un program de colaborare interinstituţională, implicând:
- Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- Ministerul Finanţelor;
- Ministerul Administraţiei şi Internelor (IGPR);
- Autoritatea Naţională a Vămilor;
- Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală şi Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – care să genereze acţiuni de control încrucişate pentru verificarea respectării legislaţiei în domeniul comerţului cu legume-fructe şi produse agroalimentare.
Sursa: agerpres.ro