21.8 C
București
luni, 20 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePesta porcină: 213 focare la final de an

Pesta porcină: 213 focare la final de an

Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la jumătate în această săptămână, de la 420 pe 23 decembrie la 213 focare în prezent, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„Eforturile întreprinse de serviciile veterinare pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane (PPA), cele pentru gestionarea focarelor de boală, coroborate cu intensificarea controalelor din ultima perioadă, au avut ca rezultat o scădere semnificativă a numărului de focare. Astfel, din data de 23 decembrie, când erau înregistrate 420 de focare, numărul acestora a scăzut la 213”, se arată într-un comunicat al Autorităţii remis joi AGERPRES.

Potrivit sursei citate, intensificarea controalelor în trafic, în special a celor realizate cu sprijinul Inspectoratelor de Poliţie Judeţene, a fost una dintre măsurile care au contribuit la reducerea focarelor de pestă porcină africană.

„Cele peste 2.000 de controale, desfăşurate în echipe mixte, au avut scopul de a preveni răspândirea bolii, prin verificarea respectării restricţiilor sanitare veterinare impuse pentru mişcarea porcinelor din zonele afectate de focare active de pestă porcină africană. În timpul acestor acţiuni au fost descoperite şi sancţionate persoane care transportau sau comercializau animale sau produse din carne fără documentele prevăzute de legislaţia sanitară veterinară sau cu mijloace de transport neautorizate, ceea ce constituie un risc major de difuzare a virusului PPA”, spun reprezentanţii ANSVSA.

Controalele au dus la identificarea de persoane care au comercializat ilegal carne şi produse din carne neverificate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Astfel de practici au fost aspru sancţionate având în vedere atât pericolul grav pentru sănătatea oamenilor, reprezentat de trichineloză dar şi de alte boli, cât şi riscul de răspândire a virusului PPA, având în vedere rezistenţa îndelungată a acestuia în carnea congelată (peste doi ani), sau în produsele din carne (3-6 luni în carnea sărată şi afumată).

Anchetele epidemiologice întreprinse de medicii veterinari au stabilit că principalele cauze şi mijloacele prin care s-a difuzat virusul care au dus şi duc la apariţia de noi focare sunt:

  • intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
  • scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
  • sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la animalele bolnave constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA.

De asemenea, alte cauze de răspândire a bolii sunt:

  • nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
  • aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
  • mijloace de transport contaminate cu secreţiile şi excreţiile provenite de la animalele infectate, care nu au fost decontaminate sau decontaminate necorespunzător;
  • monte şi tratamente efectuate de personal necalificat fără respectarea prevederilor legale;
  • furaje introduse din zone infectate direct în hrana porcinelor;
  • lipsa dezinfectoarelor individuale la intrarea în exploataţie.

Inspectorii sanitari-veterinari atrag atenţia că şi personalul angajat în exploataţiile profesionale de porcine din localitatea unde au fost confirmate focare de PPA şi nerespectarea cerinţelor de biosecuritate şi a măsurilor stabilite în majoritatea exploataţiilor nonprofesionale (gospodăriile populaţiei) şi în unele exploataţii comerciale profesionale de porcine pot contribui la răspândirea virusului pe teritoriul ţării.

În comunicatul ANSVSA se precizează că acţiunile de control ale inspectorilor sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor cu această tematică vor continua, pentru a proteja sănătatea oamenilor şi a animalelor.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Focar de pestă porcină în Olt. Peste 11 mii de animale au fost sacrificate

Primele cazuri de pestă porcină au fost înregistrate în...
‹ adv ›

Academia de Științe Agricole și Silvice, despre pesta porcină: Situația României, unică în UE

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe lonescu - Șișești” (ASAS) a inițiat o dezbatere online cu instituții ale...

Focar de pesta porcină africană într-o exploatație comercială din localitatea Golești; 20.000 de porci eutanasiați

În data de 23.01.2024, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane într-o exploatație comercială din localitatea Golești, județul Vrancea,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole