Sectorul de morărit şi panificaţie este cel mai lovit dintre toate industriile alimentare din România, pentru că avem la ora actuală un preţ dublu la materia primă, pe lângă toate scumpirile la energie, gaze şi combustibili, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu.
Acesta susţine că, în pofida tuturor acestor probleme, scumpirea produselor de morărit şi panificaţie la nivelul costurilor actuale din industrie ar putea conduce la scăderea vânzărilor în contextul puterii limitate de cumpărare a românilor.
În acest context, preţul pâinii ar putea înregistra o creştere de 10 – 15% în această perioadă, sub costul de producţie, după o majorare de 10 – 15%, care a avut loc deja.
Şi în ceea ce priveşte cozonacii, produsele de panificaţie cele mai căutate în perioada sărbătorilor de iarnă, Popescu a transmis că nu crede că mai pot fi menţinute preţurile, pentru că s-a scumpit totul.
Pe de altă parte, preşedintele ROMPAN speră să obţină sprijin pentru industria de morărit şi panificaţie odată cu instalarea noului guvern.
De asemenea, acesta a anunţat că intenţionează să discute şi cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii în ceea ce priveşte o schemă de ajutor pentru panificaţie în vederea achiziţionării de utilaje perfomante, în special din fonduri europene.
ROMPAN este prima asociaţie constituită în România în 1990 şi cuprinde 215 de societăţi din toate domeniile din industrie, cota de piaţă fiind de peste 60% pe morărit, 40% la panificaţie, 70% la paste făinoase şi 55% la biscuiţi.