Locuitorii din localitatea Dobrosloveni şi satele învecinate, din judeţul Olt, vor beneficia de propria platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd, valoarea totală a investiţiei fiind de 1,81 milioane lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), printr-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd este finanţată de MMAP prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) în proporţie de 93%, la care se adaugă contribuţia locală de aproximativ 7%.
Capacitatea de stocare a platformei este 1.620 mc/an şi va deservi gospodăriile şi micii fermieri care cresc animale, asigurând colectarea şi managementului gunoiului de grajd din această comună.
Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului CIPN sunt exclusiv UAT-urile care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Fondurile sunt puse la dispoziţie de către Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială, pentru a stopa poluarea apei cu nitraţi proveniţi din surse agricole.
După terminarea lucrărilor, activitatea platformei va fi gestionată de UAT-ul beneficiar şi monitorizată de către MMAP.
Totodată, investiţiile au rolul de a responsabiliza gospodarii şi micii crescători de animale în respectarea gestionării corecte a gunoiului de grajd, aceştia fiind primii afectaţi de această poluare.
Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională.
Proiectul a demarat, iniţial, în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.