Câteva focare severe de gripă aviară în Europa şi în Asia au fost raportate în ultimele zile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animală (OIE), un semn că virusul se răspândeşte din nou cu rapiditate, transmite Reuters.
Apariţia gripei aviare înalt patogene a alertat industria avicolă după ce precedentele focare au dus la sacrificarea a zeci de milioane de păsări şi la restricţii comerciale.
O creştere a numărului persoanelor infectate cu gripa aviară în China în acest an suscită îngrijorare în rândul experţilor, potrivit cărora o tulpină care a circulat anterior pare să fi suferit mutaţii, devenind astfel mai contagioasă în rândul populaţiei umane.
China a raportat în 2021 către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) 21 de infecţii cu H5N6, un subtip al virusului gripei aviare, comparativ cu doar 5 cazuri anul trecut.
Deşi cifrele sunt mult mai mici comparativ cu sutele de cazuri de contagiere cu H7N9 din 2017, infecţiile sunt grave, numeroase persoane ajungând în stare critică şi fiind consemnate cel puţin şase decese.
Coreea de Sud a raportat un focar de gripă aviară la o fermă în Chungcheongbuk-do, cu aproximativ 770.000 de păsări, toate fiind sacrificate, a anunţat luni OIE, citând autorităţile de la Seul.
Şi Japonia a raportat primul focar din sezonul de iarnă 2021, la o fermă avicolă din nord-estul ţării, cu subtipul H5N8.
În Europa, OIE a anunţat că Norvegia înregistrează un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 în regiunea Rogaland.
Guvernul Belgiei a avertizat luni asupra riscului crescut de gripă aviară şi a cerut ca păsările de curte să fie ţinute în interior, după identificarea unui caz de de gripă aviară înalt patogenă la o gâscă sălbatică lângă Antwerp.
Decizii similare fuseseră anunţate recent de autorităţile din Franţa, Polonia şi Olanda.
În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.
Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.
Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) a solicitat celor 180 de state membre, printre care se numără şi România, să sporească măsurile de biosecuritate la ferme, pieţe şi în comerţul cu păsări, pentru a limita răspândirea gripei aviare.