În următorii ani, legumicultorii români vor avea la îndemână o soluție ecologică pentru a-și crește producția, dar și calitatea legumelor din solarii. Este vorba despre geluri proteice, o alternativă la tratamentele chimice.
Patru parteneri:
- Marcoser (coordonator de proiect);
- Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Textile și Pielărie – Sucursala Institutul de Cercetare Pielărie-Încălțăminte (INCDTP-ICPI);
- Universitatea de Știinte Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV);
- O companie din Turcia – Kazlıçeşme Deri Ürünleri Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. (Kazlıçeşme), și-au unit forțele pentru a obține finanțarea unui proiect Eureka, denumit Gel-Treat.
Acesta prevede realizarea unor geluri proteice, obținute din subproduse din industria de pielărie, creșterea ovinelor sau procesarea peștilor, pentru ca apoi să fie folosite ca fertilizanți în legumicultură.
Așadar, în toamna acestui an, proiectul a primit undă verde pentru o finanțare care se ridică la suma de 1.787.000,00 lei, din care 1.500.000,00 lei sunt asigurați de la bugetul de stat, iar 287.000,00 lei provin din alte surse de finanțare.
Gelurile proteice, pregătite să intre în testare
Fertilizarea sub formă de geluri reprezintă ultima generație de produse de fertilizare, marcând de altfel, o inovație pentru legumicultura din România.
Acestea vor aduce cu sine, o serie de beneficii plantelor cărora se aplică, printre care:
- creșterea producției și a calității legumelor;
- stabilitate;
- reducerea pierderilor din cauza umidității, ploilor sau irigațiilor;
- doze mai mici de aplicare datorită concentrației mai mari etc.
Primele teste vor fi făcute în solariile de tomate de la USAMV București, urmând ca apoi, gelurile să fie testate la scară mare, în solariile Marcoser, din Matca, județul Galați.
După finalizarea testelor, se vor măsura rezultatele, iar dacă acestea vor fi în parametrii prevăzuți, se va demara producția. Produsul inovator va fi disponibil pe piața din România, fiind inclus în portofoliul Marcoser.
(Proiect susținut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, CNS/CCCDI-UEFISCDI, numărul de proiect PN-III-P3-3.5-EUK-2019-0249, E!13432 GEL-TREAT în cadrul PNCDI III)