Cererea pentru lapte sau carne ecologică este în creștere de la an la an, cu toate acestea, la noi în țară nu există nicio fermă certificată ecologic.
Totodată, producţia autohtonă de lapte nu acoperă necesităţile de consum intern, numărul de vaci acoperind, în prezent, aproximativ 50% din necesitățile de procesare.
Fermele ecologice sunt indispensabile fermierilor ce practică agricultura ecologică, fiind o sursă importantă de îngrășăminte organice.
La înființarea fermelor ecologice, trebuie să ținem cont de faptul că, terenurile pe care le aveți în proprietate trebuie să fie certificate.
Astfel, mai întâi terenurile trebuie să treacă etapa de conversie de doi ani. Un alt factor important este menținerea echilibrului dintre sănătatea solului, omului și animalelor.
Determinarea numărului necesar de animale
Animalele trebuie crescute în condiții apropiate de cele naturale, iar numărul acestora este determinat de raportul Unitate Bovină Adultă (UBA) ce revine la un hectar și depinde de cantitatea de azot produs de un animal prin bălegar și din necesitatea de a reduce la minim poluarea solului și a apelor freatice (cantitatea de azot obținut per an de la un animal nu trebuie să depășească 170 kg/ha).
În agricultura ecologică nu se admite utilizarea organismelor modificate genetic, nici în fitotehnie pentru producerea nutrețurilor, nici în zootehnie.
Totodată, nu se admit spre utilizare substanțele chimice, îngrășăminte anorganice, hormoni, stimulatori, antibiotice și altele.
Perioada de conversie
Animalele ecologice sunt considerate acele animale care s-au născut și au crescut în gospodării ecologice.
În cazul în care sunt utilizate animale ce nu au fost crescute în condiții ecologice, acestea trebuie să treacă perioada obligatorie de conversie.
*Ecvidee – caii, măgarii; *Suine -porci;
Odată ce au înființat o fermă ecologică, fermierii trebuie să ducă un registru de evidență a animalelor, în care să indice numărul individual, rasa, data nașterii, data ieșirii din gospodărie și alte date importante.
Registrul este elaborat de fiecare producător, în acesta mai trebuie indicate tratamentele efectuate sau alte operațiuni importante efectuate.
Rase de vite mari cornute recomandate în agricultura eco
Atunci când doriți să alegeți o anumită rasă de animale mai întâi analizați dacă aceasta este pretabilă pentru condițiile din zonă, posedă rezistență la boli și ce condiții de nutriție necesită.
Astfel, pentru fermele ecologice sunt recomandate rasele autohtone.
La creșterea taurinelor pentru lapte în sistemul ecologic sunt recomandate rasele: Simmental, Roșie de stepă, Roșie estonă, cele din Tipul Moldovenesc al rasei Bălțata cu negru și metișii lor.
Acestea sunt pretabile și pentru carne. La fel, pentru producerea de carne sunt pretabili metișii obținuți din încrucișarea vacilor de aceste rase cu tauri de rasa Charolaise, Limousine, Hereford.
La noi în țară, doar 1% din ferme au animale de rasă, restul sunt fără origini cunoscute.
În agricultura ecologică, animalele pot fi însămânțate și artificial, însă fără a admite biotehnologii avansate ca transferul de embrioni, clonare sau animale obținute prin inginerie genetică.
Pentru a completa numărul de animale, fermierii pot cumpăra viței din fermele convenționale, cu condiția că aceștia nu au vârsta mai mare de 6 luni și cu acordul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) la Serviciul Produse Ecologice și Produse cu Denumire de Origine. Dacă sunt cumpărate vaci adulte pentru lapte, acestea trebuie să treacă perioada de conversie de 12 săptămâni, iar taurinele pentru carne 12 luni.
Cerințe față de adăpost
Totodată, și spațiul unde sunt adăpostite animalele trebuie să corespundă cerințelor, fiind necesară o anumită suprafață destinată fiecărei bovine, fără a include aici suprafața pășunilor:
Cum asigurăm confortul animalelor la pășunat
Suprafața destinată pășunatului vitelor mari cornute trebuie să fie asigurată cu apă pentru animale, să fie spații umbrite, și create condiții de scărpinat (tulpinile copacilor, scărpinători speciale). Nu se admite întreținerea legată a animalelor.
Care sunt cerințe la întreținerea tineretului bovin
Dacă ferma are un număr de animale de peste 10, trebuie create secții special amenajate pentru viței – maternitate. După aceea, trebuie respectate anumite condiții de întreținere:
- În primele 7-10 zile vițeii se vor hrăni prin supt;
- 90 de zile vițeii trebuie să consume obligatoriu lapte matern. Nu este admis laptele artificial sau cel de la vaci bolnave;
- La vârsta de 7 zile la viței vor fi aplicate crotaliile;
- După 7 zile vițeii trebuie ținuți în grupe, nu în cuști;
- Arderea locului unde cresc coarnele se face până la 3 săptămâni;
- Castrarea tăurașilor se face până la atingerea maturității sexuale;
- Nu se admite mulgerea vacilor pentru carne, vițeii se lasă să sugă lapte până nu sunt înțărcați.
Află despre Hrănirea și întreținerea vacilor pe timp de iarnă.
Aș încerca și eu un proiect cu animale dar nu știu detalii