După nivelul maxim de peste 280 de euro per tonă pentru grâul livrat în decembrie, în ultimele zile prețul a crescut și mai mult, atingând nivelul de 288,75 euro pentru o tonă pe Euronext.
Preț grâu pe Euronext, euro/tonă
Preț porumb Euronext, euro/tonă
În regiune, prețul înregistrează creșteri importante în ultimele 4 săptămâni. Cu toate că zilele trecute s-a observat o ușoară scădere, după care repede au revenit. Totodată, prețurile se mențin ferme și la Chicago, pe 28 octombrie acestea au atins cel mai ridicat nivel din 2013.
Și prețurile pentru porumb se mențin înalte. În SUA, factorul important de creștere îl constituie ploile ce nu permit recoltarea.
În plus, creșterea prețurilor îngrășămintelor cu azot ridică întrebări cu privire la intențiile de semănat în SUA pentru primăvara viitoare. Același lucru este valabil și pentru mai multe țări din UE.
Potrivit Agritel, piața are nevoie de noi semnale pentru a lua o direcție clară. Din punct de vedere meteorologic, în Franța sunt așteptate ploi în acest weekend, înainte de temperaturi mai scăzute în următoarele zile.
În regiunea Mării Negre, potrivit latifundist.com, prețurile au crescut esențial pentru grâu și porumb.
Potrivit ministrului rus al Agriculturii, producția de cereale în acest an va constitui 123 de milioane de tone, în scădere față de 127,4 milioane de tone estimate anterior.
Producția de grâu în Rusia este de așteptat să se situeze între 75 și 75,5 milioane de tone. Ministerul Agriculturii din Rusia prognozează ca semănatul cerealelor de toamnă să fie la nivelul de 19,5 milioane de hectare.
Până în prezent, semănatul este realizat cu întârziere, la 17,6 milioane de hectare față de 18,3 milioane de hectare anul trecut, din cauza deficitului de apă.
Același scenariu este caracteristic și pentru Ucraina, unde există un oarecare deficit de apă, ceea ce ar putea duce la o scădere a semănăturilor de toamnă față de așteptări.