Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă încheierea, până în prezent, a nouă protocoale de colaborare cu instituţii financiare pentru a sprijini solicitanţii şi beneficiarii fondurilor europene disponibile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), în perioada de tranziţie 2021 – 2022.
Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, transmis miercuri AGERPRES, protocoalele stabilesc, în funcţie de fiecare dintre instituţiile financiare semnatare, condiţii mai avantajoase faţă de cele standard pentru beneficiarii finanţărilor acordate de AFIR.
Printre acestea se află: aplicarea de marje de dobândă reduse faţă de costurile standard practicate de bancă, eliberarea scrisorii de garanţie bancară pentru restituire a avansului, linie de TVA aferentă cheltuielilor eligibile şi neeligibile, acceptarea la plată a avansurilor direct către furnizori sau prestatori, finanţare în lei şi în euro.
„În plus, titularii proiectelor finanţate de AFIR beneficiază de termene de utilizare şi rambursare a creditelor acordate pentru finanţarea unui proiect în funcţie de durata de implementare a proiectului şi de prelungirea acestora. Totodată, clienţii pot aduce în garanţie, cu notificarea AFIR, potrivit contractului de finanţare, sub forma gajării sau a ipotecării, bunurile achiziţionate sau realizate în cadrul proiectului/ planului de afaceri finanţat, precum şi garanţii acordate de fondurile de garantare. De asemenea, pentru proiectele aferente submăsurilor forfetare, finanţarea se va putea asigura prin acordarea unui credit punte pe termen mediu, reprezentând până la 100% din tranşa a doua de plată şi care se stinge la data încasării acestei tranşe de către beneficiar”, explică reprezentanţii AFIR.
Toate protocoalele de colaborare încheiate de AFIR cu băncile sunt publice şi pot fi consultate pe site-ul www.afir.info, la secţiunea Informaţii Utile – Protocoale de colaborare.