6.4 C
București
joi, 21 noiembrie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageArticoleLupoaia (Orobanche), parazitul florii-soarelui – combatere

Lupoaia (Orobanche), parazitul florii-soarelui – combatere

Lupoaia florii-soarelui (Orobanche cumana) este o plantă parazită care influențează negativ producția de floarea soarelui atât în țările din jurul Mării Negre, cât și întreaga Europă.

Potrivit Nuseed, speciile de lupoaie infestează 16 milioane de hectare de terenuri agricole din întreaga lume și afectează aproximativ 50% din culturile de floarea-soarelui.

Lupoaia este o plantă anuală care răsare din semințe în fiecare an. Îi lipsește clorofila și, prin urmare, nu poate avea fotosinteză.

‹ adv ›

În schimb, planta se alimentează cu carbon, azot și substanțe dizolvate anorganice prin parazitarea rădăcinilor plantei-gazdă.

Principalele caracteristici ale lupoaiei:

  • Plantele lupoaie își petrec cea mai mare parte a timpului la nivel subteran.
  • Apariția tulpinilor începe la 35 de zile după semănat, în funcție de tipul de sol, umiditatea solului, temperatura aerului și a solului și planta-gazdă.
  • Înflorirea și producția de semințe au loc la 18-20 de zile după apariție.
  • Semințele sunt foarte mici, 200-300 μm, și au aspect de piper măcinat.
  • Numărul de semințe per floare este de 2.500 –500. Plantele individuale de lupoaie pot produce peste 87.000 de semințe.
  • Semințele sunt răspândite cu ușurință de vânt, apă, utilaje agricole, animale și culturi contaminate.
  • Semințele se pot încărca electrostatic și se pot agăța de metal și plastic.
  • Semințele rămân viabile timp de decenii odată ce sunt îngropate în sol.

Germinarea semințelor de lupoaie este un proces în două etapenecesită un sol cald și umed (20 – 25°C) și apoi prezența unei gazde adecvate care eliberează compuși chimici în rizosfera din jurul rădăcinilor.

Atunci când condițiile sunt potrivite pentru germinare, semințele de lupoaie produc un tub germinativ asemănător rădăcinilor, care se atașează de rădăcina gazdei.

Tubul germinativ are lungimea de numai câțiva milimetri și dacă nu se atașează de o rădăcină a gazdei la timp, moare repede.

Un tub germinativ atașat cu succes penetrează epiderma rădăcinii florii soarelui și se conectează cu sistemul vascular. Odată atașată, lupoaia își trage substanțe nutritive și apă de la gazdă și este parazită.

Semințele de lupoaie, fiind foarte mici, sunt transportate cu ușurință în semințele de culturi contaminate, deoarece identificarea vizuală a semințelor mici este extrem de dificilă.

Cu toate acestea, au fost dezvoltate recent metode moleculare care permit determinarea numărului de semințe de parazit per kilogram de semințe de cultură.

Metode de combatere a lupoaiei din floarea soarelui

Culturi capcană pentru lupoaie

Cercetătorii au identificat specii de plante posibil receptive, cum ar fi secara, porumbul, sorgul și iarba perenă, care ar putea fi folosite pentru stimularea germinării semințelor de Orobanche și ar putea contribui la reducerea băncii de semințe din sol, dar acest lucru nu a fost încă raportat într-o situație reală.

Controlul mecanic

Îndepărtarea manuală cu grijă a lăstarilor poate reduce banca de semințe, dacă este efectuată fără a se împrăștia vreo sămânță, dar acest lucru ar fi dificil de realizat în cazul culturilor comerciale la scară largă și, în plus, beneficiul pentru cultura existentă ar fi limitat deoarece majoritatea pagubelor s-ar fi produs deja până atunci.

Citește și despre Floarea soarelui în asolament – ce culturi sunt premergători buni.

Controlul biologic

Cercetătorii au identificat organisme posibile de control biologic, printre care se numără fungii Fusarium și Aspergillus și musca Phyomyza orobanchia ale cărei larve previn producerea de semințe în capsula de semințe.

Totuși, acestea nu sunt disponibile comercial.

Controlul chimic

Strategiile de control chimic ar trebui să vizeze eliminarea buruienilor gazdă pentru a reduce semințele de Orobanche din banca de semințe și a controla Orobanche în culturile sensibile de floarea-soarelui.

Acest lucru se poate face prin controlul selectiv al buruienilor în culturi sau controlul vegetației totale prin utilizarea de erbicide neselective, cum ar fi glifosatul, între culturi sau o combinație a celor două.

Controlul Orobanche într-o cultură sensibilă devine o provocare mai mare, deoarece planta își petrece cea mai mare parte a vieții la nivel subteran și nu are sistem de fotosinteză, făcând dificil controlul prin strategii de erbicidare convenționale.

Clorsulfuronul, imazapicul, imazapirul, imazetapirul, oxifluorfenul, sulfonilureea și trifluralinul au demonstrat că oferă niveluri diferite de control, dar au fost și critice în ceea ce privește momentul aplicării.

Rezistența gazdei

Controlul efectiv al Orobanche în floarea-soarelui se bazează în mare parte pe utilizarea de soiuri rezistente, fapt care a fost recunoscut pentru prima dată în Rusia în 1912, iar cercetările se desfășoară încă de atunci.

Soiurile Clearfield®

Sistemele de producție Clearfield® și Clearfield® Plus utilizează tehnici convenționale de selecție a plantelor pentru a dezvolta soiuri de floarea-soarelui care sunt tolerante la erbicidele pe bază de imidazolinonă, în timp ce soiurile convenționale de floarea-soarelui sunt sensibile la erbicidele pe bază de imidazolinonă.

Acest lucru permite un control eficient al buruienilor pe toată durata sezonului pentru un spectru larg de dicotiledonate și buruieni, inclusiv lupoaia.

Situația privind lupoaia în România și Republica Moldova

Apariția lupoaiei în Republica Moldova a fost menționată pentru prima dată în 1937, iar astăzi sunt prezente pe teritoriu toate varietățile de Orobanche și zonele afectate s-au extins.

Orobanche a devenit o problemă mult mai mare în România, 60% din suprafața cultivată cu floarea-soarelui fiind în prezent infestată cu lupoaie, cele mai virulente biotipuri fiind în regiunea Dobrogea de Sud-Est.

Citește și despre Cum să reduci pierderile la recoltarea florii-soarelui.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Recomandări la alegerea hibrizilor şi semănatul florii-soarelui

Ţinând cont de experienţa avansată a cultivatorilor de floarea-soarelui...
‹ adv ›

Floarea soarelui în asolament: premergători buni

Floarea soarelui este o cultură oleaginoasă care asigură un randament maxim de ulei la o unitate de suprafață. De...

Cum să reduci pierderile la recoltarea florii-soarelui

Floarea soarelui este una dintre cele mai rentabile culturi, în condițiile ultimilor ani, datorită prețului mare cu care sunt...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole