Bășicarea frunzelor la piersic și nectarin provoacă cele mai mari daune producătorilor de fructe în livezi comerciale, cât și în curțile de lângă case.
Simptomele se manifestă încă de la începutul primăverii: frunzele tinere se deformează, se încrețesc și se îngroașă, capătă o culoare roșiatică până la gălbuie și își pierd vitalitatea.
Lăstarii afectați au creștere slabă, frunzele se usucă și cad, iar uneori se desprind și fructele tinere. Planta devine vizibil slăbită, iar pomul diferențiază puțini sau chiar deloc muguri de rod pentru anul următor.
În cel mai grav caz, pomul se epuizează în decursul anilor până în punctul în care abia mai produce fructe sau chiar moare.
Bășicarea fructelor este cauzată de ciuperca Taphrina deformans, care iernează pe solzii mugurilor și pe scoarță. Infecția mugurilor are loc foarte devreme, în timpul umflării mugurilor, de la sfârșitul lunii februarie până la începutul lunii martie.
Când temperaturile depășesc 10°C, infecțiile sunt posibile încă din luna ianuarie. Vremea umedă favorizează dezvoltarea și răspândirea bolii.
Tocmai pentru că sporii se răspândesc fiecare an, boala este considerată deosebit de persistentă.
Producătorii de fructe convenționale trebuie să aplice fungicide omologate, începând cu umflarea mugurilor din primăvară devreme, utilizând produse pe bază de cupru.
Fungicide potrivite pentru controlul bășicării frunzelor
Este importantă selectarea formulei potrivite a fungicidului: sulfat de cupru, sulfat de cupru tribazic, oxiclorură de cupru, hidroxid de cupru sau oxid de cupru. Alternative sunt și produsele de contact din clasele quinone (ditianon) și ptalimide (captan, folpet).
Substanțele sistemice din clasa anilino-pirimidine (ciprodinil, pirimetanil) funcționează eficient la temperaturi începând cu 8°C, în timp ce alte produse sistemice necesită minimum 12°C pentru a-și exercita efectul: triazolii (difenoconazol, penconazol), SDHI (fluopiram) și strobilurinele (trifloxistrobin).
Producătorii care practică agricultura ecologică pot folosi produse pe bază de cupru sau microorganisme, de exemplu Bacillus subtilis.
Cu toate acestea, combaterea eficientă în grădinile din curți, cât și în agricultura ecologică este aproape imposibilă, în special în anii cu primăveri ploioase.
Din acest motiv, mulți grădinari sau producători ecologici ezită astăzi să mai planteze un piersic sau un nectarin, temându-se că bucuria de a culege fructe dulci și aromate va fi umbrită de această boală.
Soiuri de piersic cu rezistență sporită împotriva bășicării
Totuși, câteva soiuri moderne de piersic s-au dovedit mult mai robuste împotriva bășicării frunzelor.
Aceste soiuri combină rezistența la boli cu calități excelente ale fructului, permițând cultivarea unor pomi viguroși și sănătoși și obținerea unei recolte bogate chiar și în propria grădină.
Artevos GmbH vine cu un duo de soiuri de piersic care s-au dovedit fiabile în producere și impresionează suplimentar prin avantaje deosebite. FRUTERIA „UPR 2” – un soi robust, aromat, autofertil, cu sâmbure ușor detașabil.
Fruteria® se remarcă printr-o rezistență excepțională la bășicarea frunzelor – chiar și în condiții de infecție puternică nu s-au observat până acum simptome.
Astfel, devine un adevărat partener de încredere pentru grădina din curtea casei și plantațiile ecologice.
Însă Fruteria® are mult mai multe de oferit: fructele se coc la sfârșitul lunii iulie și încântă printr-un gust dulceag, pulpa este albă, fragedă și se desprinde ușor de sâmbure.
Datorită perioadei târzii de înflorire și a autofertilității, soiul oferă siguranță și independență în plantare. Din punct de vedere estetic acesta impresionează: fructele roșii-galbene aduc un plus de culoare și atractivitate în grădină.
Prin urmare, Fruteria® este alegerea perfectă pentru toți cei care caută un soi de piersic robust și aromat, ușor de întreținut, dar capabil să ofere o plăcere gustativă deosebită.
MARPESIA® „UPR 1” – un soi robust, aromat, cu sâmbure ușor detașabil, productiv.
Numele Marpesia®, inspirat din mitologia greacă reprezintă regina războinicelor amazoane. Datorită caracteristicilor sale fitosanitare excelente, acest soi este potrivit atât pentru cultivarea ecologică, cât și pentru livezile comerciale și grădinile particulare.
Așa cum îi stă bine unei adevărate luptătoare, soiul este viguros și autofertil. Fructele sunt de mărime medie, cu epidermă galbenă și obrăjori roșii atrăgători.
Pulpa albă nu este doar plăcută la vedere, ci se desprinde ușor de pe sâmbure și impresionează printr-o aromă excelentă de piersică.
În plus, soiul se remarcă prin producții mari și constante, cu toate acestea se recomandă rărirea fructelor pentru a obține dimensiunea lor optimă.
Perioada de coacere, de la începutul lunii august, marchează perfect trecerea spre sfârșitul verii.
Prin combinația sa de robustețe, potențial ridicat de producție și calitate gustativă, Marpesia® cucerește deopotrivă inimile grădinarilor ecologici, precum și piețele din pomicultura comercială.
Pentru mai multe informații despre soiuri rezistente apelați reprezentantul Artevos pentru Europa de Est, Andrei Lozan la numărul de telefon +373 685 28 879 sau pe [email protected].
Vezi și Soiuri de măr rezistente la rapăn – ce trebuie să știm despre rezistența genetică.
















